Organizatorul maratonului din Piatra Craiului, condamnat în trecut după ce cinci sportivi au murit îngropaţi de o avalanşă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucian Clinciu, organizator al Maratonului Piatra Craiului, eveniment la care sâmbătă, 5 octombrie, au murit doi sportivi, a fost condamnat în trecut la închisoare cu suspendare pentru ucidere din culpă după ce cinci sportivi au murit, în ianuarie 2004, înghiţiţi de o avalanşă în timpul campionatului naţional de schi-alpinism.

Un bărbat din Cluj şi o femeie din Odorheiu Secuiesc au murit sâmbătă, 5 octombrie, la Maratonul Piatra Craiului, după ce au căzut 70 de metri într-o prăpastie în zona Sătic, din comuna argeşeană Rucăr. Eduard Klopcek, medicul decedat la maraton, a încercat să coboare pentru a ajuta o altă concurentă căzută în prăpastie, însă a alunecat şi s-a prăbuşit în gol.

Pe 18 ianuarie 2004, în cea de a două zi a Campionatului naţional de schi-alpinism organizat de Clubul Sportiv Militar “Bucegi” din Predeal, cinci tineri au murit după ce au fost îngropaţi de o avalanşă pornită din senin. Mike Csaba din Odorheiu Secuiesc, Blaga Istvan din Miercurea Ciuc, Cosmin Conus şi Dorel Jercan, ambii din Zărneşti, şi Buzasi Zoltan, un orădean de 30 de ani, tată a doi copii, au fost prinşi pe pârtia Valea Morarului şi nu au avut scăpare.

Tragedia ar fi rămas fără urmări dacă soţia sportivului orădean, Andreea, nu ar fi luptat şase ani în instanţe pentru condamnarea vinovaţilor. În primăvara lui 2010, Curtea de Apel Ploieşti l-a condamnat pe Lucian Clinciu la şase luni de închisoare cu suspendare pentru ucidere în culpă în formă calificată, iar Federaţia Română de Alpinism şi Escaladă a fost obligată să îi plătească daune soţiei lui Zoltan Buzasi.

Sentinţa definitivă a reprezentat o premieră pentru România pentru că niciodată organizatorii unei competiţii sportive nu mai fuseseră sancţionaţi din cauza că nu au luat măsuri de protecţie pentru sportivi. Judecătorii au decis că tragedia putea fi evitată dacă organizatorii ar fi cerut măcar o prognoza de la Administraţia Naţională de Meteorologie. Potrivit sentinţei, vinovatul pentru moartea sportivilor a fost responsabilul pentru starea pârtiei, Lucian Clinciu, directorul competiţiei şi preşedinte al comisiei de schi-alpinism din FRAE, condamnat la şase luni de închisoare cu suspendare, pentru ucidere din culpă în formă calificată. În acelaşi timp, magistraţii au obligat Federaţia să achite despăgubirile solicitate de soţia lui Buzasi Zoltan, adică daune civile de 10.000 de lei şi morale de 25.000 de euro, plus o rentă lunară de 500 de lei pentru cei doi copii rămaşi orfani de tată.

Tragicul eveniment din 2004 a scos la iveală deficienţe în organizarea concursului. În primul rând, spuneau specialiştii, asemenea competiţii se organizează în luna martie, nu în ianuarie. Vremea fusese nefavorabilă, iar zona era cunoscută ca periculoasă din cauza căderilor mari de zăpadă şi a temperaturilor ridicate înregistrate cu câteva zile înainte. "Organizatorii aveau datoria să evite pericolele posibile", declara la scurt timp după accident şeful Asociaţiei Naţionale a Salvatorilor Montani din România, Mircea Opriş.

Am dorit să stăm de vorbă şi cu Lucian Clinciu pentru a ne vorbi atât de tragicul eveniment din 2004, în urma căruia a fost condamnat, cât şi despre drama de la Maratonul Piatra Craiului, însă acesta nu a răspuns la mesajul pe care i l-am trimis pe pagina personală de Facebook.

Am sunat şi pe telefonul de pe pagina oficială Facebook a maratonului, iar la numărul apelat a răspuns o doamnă care s-a recomandat Andreea şi ne-a precizat că organizatorii vor formula un punct de vedere după o discuţie cu avocatul.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite