Piteşti

articolul anterior articolul urmator

Patru copii cu handicap şi doi angajaţi ai unui alt centru al DGASPC Argeş au fost confirmaţi cu noul coronavirus

0
13 Jul 2020 15:43:56
Autor: Cristina Stancu
Centrele în care au fost depistate infectări sunt dezinfectate. Foto: DGASPC Argeş
Centrele în care au fost depistate infectări sunt dezinfectate. Foto: DGASPC Argeş

După ce, săptămâna trecută, mai mulţi angajaţi şi beneficiari ai Complexului de Locuinţe Protejate din Buzoesti şi ai Centruui de Copii ”Sf.Andrei” din Piteşti au fost confirmaţi cu COVID-19, DGASPC Argeş anunţă că virusul a ajuns într-un alt complex.

În urma testărilor din data de 07.07.2020, la Complexul de Servicii pentru Copii cu Handicap Trivale au fost confirmaţi pozitiv cu virusul SARS-COV-2  patru beneficiari şi doi angajaţi.

Informaţia, comunicată de DGASPC, vine după ce, săptămâna trecută, la Complexul de Locuinţe Protejate Buzoeşti şi Centrul de Copii ”Sf.Andrei”, Piteşti, au fost confirmaţi pozitiv cu virusul SARS-COV-2  un număr de 9 (nouă) angajaţi şi un număr de 15 beneficiari, din cadrul C.L.P. Buzoeşti, respectiv  o angajată din cadrul Centrului de Copii ”Sf.Andrei”, Piteşti. 

"Foarte important de menţionat este faptul că toate persoanele testate pozitiv, până în prezent, sunt asimptomatice", precizează Compartimentul de Comunicare al DGASPC Argeş.

Dată fiind evoluţia epidemiologică actuală de COVID-19-IAAM, au fost luate o serie de măsuri urgente, în conformitate cu recomandările din partea Direcţiei de Sănătate Publică Argeş.

Potrivit GASPC Argeş, în acest context, s-a decis:

- modificarea modului de amplasare în camere şi în pavilioane a asistaţilor, a spaţiilor comune în care ar putea să se întâlnească aceştia;

- separarea, cazarea şi izolarea asistaţilor în trei categorii(persoane pozitive COVID-19, persoane negative care au fost în contact direct cu persoane pozitive COVID-19 şi persoane negative care nu au avut contact cu persoane pozitive). Pentru fiecare din cele trei categorii, se vor asigura circuite complet separate;

-  suspendarea organizării activităţilor în comun;

-  servirea mesei în camere, ci nu în sala de mese;

- desemnarea personalului de îngrijire, SEPARAT, pentru persoanele pozitive COVID-19, respectiv negative;

- transmiterea către DSP Argeş, în format electronic, a graficului de lucru al personalului, precum şi triajul epidemiologic şi documentele medicale privind controalele medicale/tratamentele/concediile medicale de la data de 22 iunie 2020, până în prezent.

- transmiterea comorbidităţilor, pentru fiecare persoană pozitivă COVID-19;

- efectuarea curăţeniei şi dezinfecţiei, precum şi aerisire repetată a spaţiilor;

- educaţie sanitară pentru asistaţi cu accent pe eticheta tusei/strănutului şi igiena mâinilor;

- utilizarea obligatorie a echipamentului de protecţie: mască chirurgicală ce va acoperi nasul şi gura schimbată la 3 ore şi la nevoie, mănuşi schimbate după fiecare manevră făcută la asistat, botoşi, bonetă, halat ( când se intră la negativi, combinezon, mască FFP3, ochelari de protecţie, 2 perechi de mănuşi (când intră negativi la pozitivi);

- interzicerea primirii de noi beneficiari şi a vizitelor externe;

- apelarea la numărul 112, pentru cazurile la care apar manifestări de boală, menţionând dispecerului că în unitate evoluează un focar.

Testările continuă alte două săptămâni

Până pe 29.07.2020 este realizată o programare pentru testarea tuturor angajaţilor şi beneficiarilor din toate cele 21 de servicii de tip rezidenţial din subordinea D.G.A.S.P.C. Argeş. Astfel, vor fi testate un număr total de 1355 de persoane, din care 728 de angajaţi şi 627 de beneficiari.

"Având în vedere ”Metodologia de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19)”, elaborată de Institutul Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control Boli Transmisibile, actualizată la data de 19.06.2020, capitolul ”Recomandări de prioritizare a testării pentru COVID – 19”, am transmis în timp util listele cu angajaţii şi beneficiarii din cadrul acestor servicii sociale, conform recomandării  D.S.P.  Argeş, în vederea testării COVID – 19.

Testările au debutat încă din data de 25.04.2020, ca urmare a solicitării D.G.A.S.P.C. Argeş, în momentul în care a avut loc schimbul de tură de 14 zile a personalului aflat în izolare preventivă la locul de muncă în centrele rezidenţiale pentru adulţi cu dizabilităţi, copii şi vârstnici. Iniţial, s-a decis testarea cu prioritate a personalului din centrele în care beneficiarii sunt persoane vârstnice. Ulterior, începând din data de 04.05.2020, a fost testat personalul din cadrul tuturor serviciilor sociale de  tip rezidenţial aflate în subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Argeş", mai precizează DGASPC Argeş.

Încă de la începutul situaţiei epidemiologice actuale, D.G.A.S.P.C. Argeş a elaborat un Regulament pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus, care a fost respectat cu stricteţe, atât pentru centrele rezidenţiale din subordine, cât şi în cadrul aparatului propriu, iar instituţia noastră a asigurat materiale de protecţie(mănuşi, măşti, materiale de dezinfecţie), în toate centrele rezidenţiale din subordine.

Vă recomandăm să mai citiţi:

 Focar de Covid-19 în sistemul de asistenţă socială din Argeş: 25 de persoane depistate pozitiv

 În Argeş se caută soluţii pentru transferarea pacienţilor Covid-19 în alte judeţe. „Suntem în topul judeţelor afectate. Situaţia e încă problematică“

 

 

 

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările