Pedepse mai mari pentru bărbaţii care îşi bat femeile. În plus, bătăuşii vor putea fi arestaţi după 30, în loc de 90 de zile de îngrijiri medicale cumulate de victimă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Asociaţia Necuvinte
FOTO: Asociaţia Necuvinte

Potrivit unui proiect de modificare a Legii 286/2009 privind Codul Penal, Statul nu mai trebuie să aştepte cumularea a trei luni de zile de îngrijiri medicale pentru victimă ca să-i acuze pe agresori de vătămare corporală ori loviri şi alte violenţe. Bătăuşii vor putea fi arestaţi după doar 30 de zile, iar pedeapsa, în cazul lor, va creşte până la 7 ani.

Solicitarea de modificare a Legii 286/2009 privind Codul Penal iniţiată de Asociaţia Necuvinte a ajuns la Camera Deputaţilor, iar proiectul ar putea fi adoptat după vacanţa parlamentară.

Iniţiativa vine după înregistrarea unor statistici triste legate de violenţa domestică, potrivit căreia în cursul anului 2014 au fost semnalate aproape 10.000 de acte de violenţă conjugală (pe lângă cazurile în care victimele preferă să tacă şi să nu depună niciun fel de plângeri). Dintre acestea, nici măcar 300 de cazuri nu s-au soldat cu pedepsirea agresorilor.

“Imaginaţi-va o femeie care este călcată în picioare la propriu şi ajunge la spital având coaste rupte şi alte răni grave. Poate avea nevoie de 45 de zile de îngrijiri medicale. Agresorul nu păţeşte nimic, pentru că victima nu a acumulat cele trei luni de îngrijiri. Dar puneţi acum asta şi în contextul emoţional al situaţiei: nu are unde să stea, nu o ajută nimeni din jurul ei, este disperată şi obosită - îşi retrage plângerea depusă la poliţie pentru "Loviri şi alte violente" şi vrea să uite. Acest dosar este clasat. Un om extrem de agresiv va rămâne în libertate să repete acelaşi tipar comportamental pe următoarea lui victimă. Şi poate face asta până la bătrâneţe”, explică, pentru Adevărul, Simona Voicescu, preşedintele Asociaţiei Necuvinte, iniţiatoarea propunerii de modificare. 

 Mii de dosare clasate din cauza retragerii plângerilor

Dacă demersul Asociaţiei Necuvinte va reuşi, Statul se va putea sesiza împotriva bătăuşilor într-un termen legal mult mai scurt decât până acum.  

“Ce am solicitat: Modificarea art. 193 "Loviri şi alte violente" şi a art. 194 "Vătămare corporală" prin reducerea numărului de zile de îngrijiri medicale de la 90 prevăzute în prezent, la 30, vizând prin aceasta intervenţia statului în cazurile de loviri şi alte violente, scăderea numărului de dosare clasate din cauza retragerii plângerilor şi creşterea condamnărilor pentru infracţiuni care aduc atingere gravă integrităţii corporale. Zilele de îngrijiri medicale reprezintă cumulul zilelor de spitalizare cu cele de îngrijiri medicale după externare. 

Un exemplu din viaţa de zi cu zi: pentru un deget rup de la o mână, din neatenţie, ne-am împiedicat, am căzut şi ne-am fracturat un simplu deget, nu vom avea nevoie probabil de nici măcar o zi de spitalizare, dar vom avea în jur de 21 de zile (aproximativ 3 săptămâni) de zile de îngrijiri medicale pentru ca rana să fie vindecată. Asociaţia Necuvinte consideră că plafonul de 90 de zile de îngrijiri medicale este unul exagerat şi că legislaţia românească ar trebui să adopte un plafon de cel mult 30 de zile de îngrijiri medicale de la care acţiunea penală împotriva agresorului să poată fi continuată de către stat în numele victimelor. ”, mai spune, pentru Adevărul, Simona Voicescu, preşeşintele Asociaţiei Necuvinte.

Sunt femei bătute care poate nu au nevoie de 90 de zile de îngrijiri medicale, ci de doar 60. Asta, îi dă agresorului, potrivit legislaţiei actuale, şansa să-şi vadă liniştit de viaţă şi să mai apeleze şi cu alte ocazii la “corecţii” similare. În cazul în care modificarea solicitată va fi adoptată, astfel de situaţii vor putea fi prevenite, iar Statul va deveni parte, din oficiu, în locul victimelor unor astfel de infracţiuni.

"90 de zile de îngrijiri medicale, într-o situaţie reală de viaţă, reprezintă, în fapt, tentativă de omor sau chiar omor”, mai spune, pentru Adevărul, Simona Voicescu. 

Asociaţia Necuvinte se mai poate lăuda cu o iniţiativă de succes împotriva violenţei domestice: modificarea Legii 217/2003 privind combaterea violenţei în familie referitoare la emiterea ordinului de protecţie în maxim 72 de ore de la momentul depunerii cererii, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 979 (Legea nr. 351/2015), act normativ care deja îşi produce efectele. 

“Înainte de solicitarea noastră, legea spunea că ordinul de protecţie se emite în regim de urgenţă, fără a se defini termenul de 'urgenţă', astfel că ordinele erau emise şi până la 3 luni de zile de la data depunerii. Începând cu ianuarie 2016, se emit în mare majoritate chiar de la primul termen, în aceeaşi zi sau în maxim două termene, dar respectând maximul de timp prevăzut de lege - 72 de ore”, mai spune preşedintele Asociaţiei Necuvinte, Simona Voicescu.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite