Periuţă de dinţi electrică sau clasică? Recomandarea stomatologilor: care este cea mai eficientă variantă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Felul în care ne periem dinţii poate face diferenţa între o dantură sănătoasă şi una cu probleme. Alegerea periuţei potrivite este aproape la fel de importantă ca şi tehnica periajului, împreună jucând un rol esenţial în păstrarea sănătăţii dentare. Deşi asigură un periaj mult mai eficient decât cea clasică, periuţa de dinţi electrică este încă privită cu scepticism de persoanele mai conservatoare.

“Foarte mulţi pacienţi întreabă cum este posibil să dezvolte tartru, când ei se spală regulat pe dinţi (dimineaţa şi seara). Periajul dentar este foarte important în păstrarea sănătăţii dinţilor. Tehnica de periaj face întotdeauna diferenţa (fiind cea mai importantă) şi este susţinută de periuţa de dinţi potrivită, aleasă în funcţie de dinţii şi gingiile noastre”, explică, pentru "Adevărul", Adriana Petric, medic stomatolog. 

Periuţa electrică, mai eficientă împotriva bolilor parodontale

Terenul câştigat în ultimul timp de periuţa de dinţi electrică se datorează câtorva avantaje, deloc de neglijat, care o plasează, spun specialiştii, peste cea clasică, din punct de vedere al eficienţei periajului. 

“Periuţa electrică oferă o curăţare eficientă a dinţilor, gingiilor precum şi a zonelor greu accesibile. Îndepărtează mai uşor placa bacteriană, petele vizibile, ajutând la prevenirea gingivitei şi a bolii parodontale, păstrând un mediu sănătos şi un miros plăcut al cavităţii bucale. Folosită împreună cu irigatorul bucal, reduce semnificativ sângerările şi bacteriile asociate gingivitei”, mai spune stomatologul. 

"Copiii sigur vor aprecia distracţia!"

Faptul că oferă un periaj mai eficient decât cea clasică într-un timp diminuat considerabil (pentru că poate efectua între 5.000 şi 30.000 de rotaţii pe minut) şi avantajul că nu necesită o bună îndemânare precum cea clasică (sistemul 3D face posibilă perierea de jur împrejur a fiecărui dinte în parte), fac din procedeul de periere unul foarte facil. Toate acestea o recomandă inclusiv pentru persoanele care poartă aparat ortodontic, pentru cele cu dizabilităţi dar şi pentru copii. 

“În cazul copiilor, unde periajul nu este tocmai eficient, aş recomanda periuţele electrice. Ele pot acoperi suprafeţe dentare mai mari decât periuţele clasice şi sunt uşor de folosit în comparaţie cu cele clasice, la utilizarea cărora trebuie stăpânită bine tehnica de curăţare pentru a vorbi de eficienţă. În plus, periuţele electrice îi pot motiva mai bine pe copii să-şi cureţe dinţii, iar ei sigur vor aprecia distracţia! De la vârsta de 2-3 ani se poate folosi deja periuţa electrică, în funcţie de copil”, mai spune Adrian Petric. 

Dacă nu este de ajuns faptul că măreşte eficienta acţiunii împotriva bolilor parodontale, că îmbunătăţeşte sănătatea gingivală şi că ajută mai bine decât periuţele de dinţi clasice la îndepărtarea plăcii bacteriene şi la albirea dinţilor, atunci trebuie să ştiţi că nici motive de teamă n-ar trebui se aveţi când treceţi de la periuţa clasică la cea electrică. 

“Periuţa electrică nu are contraindicaţii, se foloseşte că cea clasică, zilnic. Iar cei care se tem că le vor cădea plombele de la folosirea periuţei electrice nu au motive întemeiate de îngrijorare. Dacă se întâmplă, totuşi, astfel de accidente, este pentru că plombele nu au fost puse corect”, mai spune specialistul.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite