Piteşti

articolul anterior articolul urmator

Pestă porcină africană la una dintre cele mai mare ferme de profil din Argeş. Peste 20 de mii de porci vor fi omorâţi

0
22 Oct 2019 15:54:12
Autor: Cristina Stancu
Foto arhivă Adevărul
Foto arhivă Adevărul

Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti a confirmat marţi virusul pestei porcine africane într-o exploataţie comercială din comuna argeşeană Slobozia. Este vorba de o fermă cu peste 20.000 de porci.

Buletinului de analize emis de Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti, a fost confirmat ceea ce până în această dimineaţă era doar o suspiciune: prezenţa virusul pestei porcine africane în Slobozia, la una dintre cele mai mari crescători din judeţ, care numără 20157 de  suine. 
  
Astăzi, Centrul Local pentru Combaterea Bolilor a aprobat planul de măsuri în zonele de protecţie (pe o rază de trei km – Răscăeţi, jud. Dâmboviţa şi comuna Slobozia, Argeş) şi de supraveghere (pe o rază de zece km – Slobozia, Nigrişoara, Ştefan cel Mare, Glavacioc, Babaroaga, Mozăceni, Zidurile, Mozacu, localităţi din judeţul Argeş; Fierbinţi, Şelaru, Răscăeţi, Vultureanca, Vişina, Broşteni, localităţi din judeţul Dâmboviţa).

Proprietarul fermei va primi despăgubiri 

Deja a fost interzis accesul în zona focarului. Toţi porcii din cadrul societăţii comerciale vor fi ucişi şi neutralizaţi prin îngropare. 

"Proprietarul va fi despăgubit de stat, în condiţiile legii. Se vor curăţa şi dezinfecta toate spaţiile clădirii afectate, inclusiv anexele. Furajele şi aşternuturile în care au fost ţinute animalele bolnave vor fi distruse prin ardere. Se vor institui filtre rutiere formate din poliţişti şi efective de jandarmerie pentru a verifica transportul de animale şi de produse din carne. Se vor monta dezinfectoare la limita dintre zona de protecţie şi cea de supraveghere. Se vor catagrafia toate suinele din exploataţii şi fonduri de vânătoare din zona de supraveghere şi se vor recolta analize", precizează Instituţia Prefectului Argeş.

Având în vedere evoluţia alarmantă a virsului pestei porcine africane pe teritoriul judeţului Argeş, Instituţia Prefectului face un apel către primari, consiliile locale şi către cetăţeni să trateze cu maximă responsabilitate acţiunile care ţin de prevenirea răspândirii virsului şi recomandă să respecte cu stricteţe toate acţiunile impuse de autorităţile competente.

"Pentru a limita răspândirea bolii, recomandăm cetăţenilor să îşi ţină animalele închise în gospodărie, fără acces la păşunat şi la bălţi, iar orice suspiciune de boală trebuie comunicată de urgenţă medicului veterinar. De asemenea, toate cazurile în care cadavre de porci sunt descoperite în spaţii publice trebuie raportată. Sunt interzise târgurile de animale şi expoziţii de păsări”, precizează Instituţia Prefectului Argeş.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările