Peste 4 milioane de lei aruncate pe nişte containere inutilizabile pentru gunoi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Containerele îngropate sunt inutilizabile. Foto: Primăria Piteşti
Containerele îngropate sunt inutilizabile. Foto: Primăria Piteşti

Un proiect în valoare de 4,2 milioane lei, fără TVA, ale cărui lucrări au fost recepţionate pe ultima sută de metri a mandatului fostului primar al Piteştiului Cornel Ioncă, s-a dovedit a fi apă de ploaie. La propriu.

Lucrările proiectului "Containere îngropate pentru colectare deşeuri municipale în municipiul Piteşti", începute în 2018, au fost recepţionate în noiembrie 2020.

Cele 27 de platforme, în care sunt incluse 67 de containere (cu o capacitate de 5 mc, echivalentul a 5 containere clasice) montate în cartierele Prundu, Craiovei şi Războieni, au fost prezentate ca o importantă realizare de către precedentul primar al Piteştiului, Cornel Ionică (PSD). 

Oficialii Primăriei anunţau atunci că, în etapa a doua, care, deocamdată, n-a început, se va extinde construirea acestor platforme în cartierul Trivale cu încă 40 de containere noi.

Deocamdată nici celor realizate în prima etapă piteştenii nu le-au simţit utilitatea, pentru că, în loc să adune gunoi, containerele colectează apă de ploaie. Mai exact, recipientele se inundă la fiecare precipitaţie. "Containerele sunt inutilizabile", a recunoscut, săptămâna trecută, actualul primar, Cristian Gentea (tot PSD), care a spus că vrea limitarea accesului firmelor neserioase la licitaţii pentru proiectele viitoare.   

Practic, edilul a recunoscut indirect că a fost o lucrare de mântuială, cu care autorităţile doar au defilat în precedentul mandat. 

Oficial, motivul pentru care containerele nu au fost date încă în folosinţă este "apariţia anumitor disfuncţionalităţi, imputate firmei care a efectuat execuţia acestui proiect. Aflate în garanţie, containerele vor beneficia de remedierile necesare pentru a deveni funcţionale", după cum a anunţat, săptămâna trecută, Primăria Piteşti.

Ce ar fi trebuit să fie proiectul şi nu e

Fosta administraţie locală anunţa, anul trecut, avantajele implementării celui mai modern sistem de colectare a gunoiului.

"Deşeurile sunt stocate în totalitate în subteran, unde este o temperatură mai stabilă, prin care se încetineşte procesul de descompunere a deşeurilor şi se reduce degajarea mirosurilor. Deşeurile sunt aşezate în aşa fel încât se produce o mai bună compactare prin greutatea proprie a acestora. Sunt limitate vandalismul şi posibilitatea scoaterii repetate a deşeurilor, inclusiv accesul animalelor. Se îmbunătăţesc atât aspectul estetic, cât şi curăţenia locului de colectare. Platformele sunt ridicate, golite şi spălate de către utilajul automatizat, iar durata procedurii este de maxim 120 de secunde. Capacitatea este substanţial mai ridicată a locului de colectare, întreg recipientul fiind îngropat în sol", explica, atunci municipalitatea.

Un alt avantaj prezentat a fost cel potrivit căruia frecvenţa mai mică a golirii duce la reducerea cheltuielilor şi a influenţelor negative asupra mediului (reducerea de emisii, zgomot). 

Deocamdată, la două luni de la recepţia lucrării, nici vorbă de vreo mai bună compactare sau reducere a cheltuielilor. Din contră, vorbim de costuri suplimentare, însă, potrivit primarului Cristian Gentea, ele vor fi suportate de executant. 

   

Vă recomandăm să citiţi şi:

Piaţa Primăriei Piteşti, reabilitată pentru a doua oară în 14 ani. „WC-ul e singurul lucru care arată bine“

O reţetă savuroasă de humus cu tahini şi usturoi, propusă şi ilustrată spectaculos de doi artişti 

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite