Piteşti: PORTRET: Marius Ivanovici i-a sculptat pe Ceauşescu şi Stalin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A realizat peste o mie de sculpturi, printre care busturi cu Ceauşescu, Stalin sau voievozi români. Toate creaţiile sale au, pe lângă formă şi culoare, viaţă.

Cea mai grea întrebare pentru Marius Ivanovici este aceasta: „Care au fost primele tale lucrări?”. Şi asta pentru că tânărul sculptor mărturiseşte că aşa se ştie dintotdeauna: aplecat la masa de lucru, frământând lutul în mâini şi desenând. Pasiunea sa pentru sculptură a pornit din dragostea pentru detaliu.  

 „Mi-a plăcut să observ detaliile de când mă ştiu şi am început să creez o lume cu ele. Creativitatea e cea mai importantă. Talentul se cultivă cu ea. Aşa că am început să pun pe un suport plastic tot ceea ce îmi plăcea”, spune el.

De curând, Marius a găsit nişte desene mai vechi, pe care le realizase atunci când era un copil. A rămas uimit.

„Eu lucrez de când mă ştiu. De curând mi-am găsit nişte desene vechi şi m-am uimit să văd cum eram atunci. Se vedea puritatea. Asta înseamnă să fii artist: să creezi cu sufletul, eu asta fac”, explică sculptorul.

Pe lângă faptul că de mic şi-a găsit vocaţia, Marius Ivanovici a fost şi un şcolar eminent,  luând din clasa întâi şi până într-a XII-a numai premiul I, cu coroniţă. El spune că pe lângă ambiţia sa, au mai fost şi părinţii cei care l-au influenţat să înveţe bine.

L-a sculptat pe Ceauşescu
Printre lucrările cu care artistul se mândreşte se numără două sute de busturi aparţinând unor personalităţi din istorie şi cultură. Aşa se face că au ieşit din mâinile sale pricepute o serie întreagă de creaţii: Decebal, Traian, voievozii români, Nicolae Ceauşescu, Stalin şi chiar contemporanul ÎPS Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului.

„Am devenit atât de bine pus la punct, încât am ajuns să modelez în aceeaşi zi câte două busturi şi să le torn negativele”, se mândreşte Marius Ivanovici.

În total, opera lui numără peste o mie de sculpturi.

„Nu le mai ştiu nici eu numărul. Sunt foarte multe cărora nu le-am făcut fotografii. Am găsit deseori, la unii, lucrări d-ale mele de care uitasem”, spune artistul.

Marius Ivanovici se simte foarte apropiat de natură şi de înaintaşi prin meseria sa. El spune că are privilegiul de a lucra cu aceleaşi materiale şi ustensile cu care strămoşii noştri dădeau viaţă pământului, apei şi lemnului, transformându-le în opere de artă.

A vândut 10 lucrări într-o zi
Marius spune că nu crede că a fost simpozion de sculptură în judeţ şi în ţară la care să nu participe. I-a plăcut dintotdeauna să se documenteze, să compare şi să înveţe de la alţii. La multe dintre acestea a şi sculptat în marmură, piatră sau lemn. O amintire plăcută are artistul de la o expoziţie din Bucureşti, organizată în urmă cu doi ani:

„Era o expoziţie cu lucrări din marmură. Am expus 10 sculpturi şi le-am vândut  într-o zi pe toate. Eu abordam tema iubirii, mascată prin elemente naturale puse în evidenţă prin prisma luminii. Nouă dintre acestea mi le-a cumpărat o persoană foarte cunoscută şi cealaltă, de 60 de centrimetri, a achiziţionat-o un iubitor de artă care şi-a dorit-o foarte mult”, povesteşte sculptorul.

La simpozionul „Gheorghe Iliescu Călineşti”, din Piteşti, Marius Ivanovici îşi aminteşte de două creaţii mai speciale.

„Am făcut un monument de cinci metri înălţime în memoria lui Florin Dobrinescu, iar la următorul simpozion am făcut lucrarea „Germinaţie”, că era tema lalelelor în acel an”, spune el.

Piteştenii care trec prin Piaţa Vasile Milea au putut admira o altă creaţie a sculptorului: stema Piteşti.

Marius Ivanovici este în prezent profesor titular la Liceul de Artă Dinu Lipatti din Piteşti, unde le predă elevilor ceea ce ştie cel mai bine: sculptura. Din februarie 2008 este şi inspector pe arte şi învăţământ particular în cadrul Inspectoratului Şcolar Argeş.

Profil:
Născut. 15 august 1975, în Piteşti
Studii. Academia de Artă din Bucureşti
Familie. Căsătorit. Are o fetiţă, Ioana Teodora, de un an şi şase luni

Ce îi place: „Îmi place să mă bucur de viaţă, de familia şi de fetiţa mea. Sunt un om fericit că mi-am găsit locul, fac ceea ce-mi place”, spune Marius.

Ce nu îi place: „Nu îmi plac răutăţile şi oamenii falşi. Să încercăm să ne ferim de aceştia din urmă, dar şi să-i facem să înţeleagă atunci când greşesc faţă de noi”, spune artistul.

Întrebări şi răspunsuri:

Cine sunt cumpărătorii lucrărilor tale?
În general, oameni de afaceri şi iubitorii de frumos. Oricum, sunt supărat când vine cineva şi zice „Fă asta!”. Te transformă automat în „meseriaş”. Arta nu e o producţie. Oamenii trebuie să înţeleagă că orice vine din suflet e nepreţuit. Eu nu fac numai pentru mine ceea ce fac, fac pentru toată lumea pentru că ştiu că arta vindecă.

 Cum se îmbină activitatea de inspector cu sculptura şi pictura?
Sincer, nu prea mai am timp să lucrez aşa cum vreau. Dar oricum, timpul liber îl fructific creând. Odată am lipsit trei săptămâni din inspectorat şi am pictat o troiţă pentru un prieten de al meu. Anul acesta am colorat, pictat, am făcut grafică, m-am relaxat. Eu consider sculptura ca fiind cea mai grea. Implică volumul şi culoarea, lumina şi umbra.


Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite