Pitesti: „Un magazin, nu un centru medical!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pitesti: „Un magazin, nu un centru medical!“
Pitesti: „Un magazin, nu un centru medical!“

După ce au fost amendaţi de inspectorii de la Sănătate Publică Argeş, reprezentanţii centrului Ceragem spun că ei doar prezintă aparate care vor fi în curând de vânzare

Azi-dimineaţă, la centrul Ceragem de pe strada Doaga era din nou coadă, în ciuda deciziei Direcţiei de Sănătate Publică (DSP)Argeş de a suspenda temporar activitatea instituţiei. Decizia a fost luată după ce inspectorii DSP au depistat aici mai multe nereguli, iar unitatea a primit deja o amendă de 4.000 de lei.

Fără consult medical
Cel mai grav, spune conducerea DSP Argeş, este că oamenii se bucură că fac gratuit un tratament fără să-şi pună problema oportunităţii unor asemenea terapii.
„Deşi pe instrucţiunile de utilizare ale aparatelor se precizează că este nevoie de un control medical prealabil, centrul nu dispune de prezenţa vreunui medic şi niciunul dintre pacienţi nu avea, la control, vreo recomandare medicală“, spune directorul coordonator al DSP Argeş, dr. Viorel Enache.
Clienţii mărturisesc că se simt bine şi, pentru că nu sunt obligaţi să meargă la medic, nici n-o fac. „Eu sunt deja la a opta şedinţă şi mă simt excelent. Am venit la recomandarea unui prieten şi n-am mai luat nicio trimitere de la medic“, recunoaşte Radu Ion, un pensionar de 61 de ani din comuna Albota, care se aşezase la rând.


„Suntem un magazin, nu un cabinet medical“
Reprezentanţii centrului spun că unitatea îi avertizează pe beneficiari asupra riscurilor. „Noi informăm oamenii cu privire la ceea ce presupune procedura. Gravidele, pacienţii care prezină febră şi cei care au intervenţii cu metale pe coloană, consideraţi cu riscuri, nici măcar nu sunt acceptaţi la terapie“, explică Ionela Onciu, directorul centrului.
„Noi suntem un magazin, nu un cabinet medical. Asta n-a înţeles DSP-ul. Până şi într-un hipermarket poţi încerca un produs. Asta fac cei care beneficiază de serviciile noastre, încearcă produsele“, completează Florin Onciu, administratorul centrului.
Ei recunosc că unitatea nu are încă un medic şi că pacienţii vin la terapie şi fără recomandare de la un specialist. „Într-adevăr, nu am găsit încă personal calificat. Noi îi angajăm câţiva oameni şi, cei care se descurcă, sunt trimişi ulterior la specializare“, recunoaşte directorul centrului.

Capitolul igienă, deficitar
Cele mai multe nereguli depistate de inspectorii DSP Argeş au fost pe linie de igienă. „Inspectorii noştri au constatat, printre altele, că cele 12 paturi nu sunt acoperite cu cearşafuri şi că oamenii vin de acasă cu lenjerie personală, care nu acoperă întreaga suprafaţă a canapelei. În plus canapelele nu sunt dezinfectate şi deparazitate“, spune directorul DSP.
„Avem circa 336 de beneficiari zilnic.Vă daţi seama că nu ne permitem cearşafuri pentru fiecare. Una dintre condiţiile pe care noi le impunem celor care vor să încerce aparatele noastre, este să vină cu un tricou alb, de bumbac, cu un cearşaf şi cu un prosop. În rest, totul este gratis, iar dezinfecţia canapelelor chiar se face“, spune Ionela Onciu.

Gratis, o strategie de marketing
Strategia de marketing a centrului este bine gândită. Miza este comercializarea aparatelor Ceragem. Bătrânii nu fac decât să promoveze produsul, după ce l-au testat gratis, pe propria piele. Dovada eficienţei acestei strategii este faptul că, la Piteşti, în doar o lună de la deschiderea centrului, la terapie vin zilnic peste 300 de pacienţi.
„Aparatul costă 1.100 de euro, însă noi nu-i obligăm să-l cumpere, ci le permitem să-l încerce şi să vină la terapie oricând au nevoie, în mod gratuit. Astfel ştim să-i dăm valoare. Deocamdată, funcţionând doar de o lună nu l-am pus în vânzare. Vom face asta doar când vom şti că cei care-l solicită au învăţat să-l folosească“, spune directorul centrului.

 „Vom funcţiona în continuare”
Decizia de suspendare a fost transmisă pe 16 iulie şi îşi produce efectul din momentul confirmării primirii acesteia la sediul central al firmei, aflat în Suceava. Redeschiderea unităţii se va putea face doar după remedierea deficienţelor“, spune Directorul coordonator al DSP Argeş, dr. Viorel Enache. „Problema este în atenţia juristului nostru. Ce vă pot spune este că noi vom funcţiona în continuare.“, spune Ionela Onciu, directorul centrului.
Aparatul are becuri de heliu şi infraroşii care degajă o caldură care ajunge în corpul pacientului cu reumatism şi dureri de coloană. Masajul stimuleaza puncte ale coloanei vertebrale şi puncte de pe abdomen.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite