Piteşti: Val de proteste şi demisii în sectorul public

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ieri, cei peste 50 de angajaţi ai Spitalului TBC din Piteşti au ieşit în curtea unităţii să protesteze, din cauza salariilor mici pe care le iau. Ceilalţi bugetari, care s-au săturat până peste cap de măsurile de austeritate ale Guvernului, îşi dau  demisia pentru a pleca în străinătate sau spre firmele private.

Cei peste 50 de angajaţi de la Spitalul TBC din Piteşti au ieşit ieri după-amiază în curtea unităţii, nemulţumiţi de salariile din ce în ce mai mici pe care le iau de la o lună la altă şi pentru faptul că remuneraţiile lunare mai vin şi cu întârzieri.

Odată cu numărul de paturi, s-a redus şi finanţarea obţinută de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, iar suma totală de 138 000 nu este de ajuns pentru plata salariilor, a utilităţilor, a mâncării şi a medicamentelor, spun oamenii.

Salariu de 115 lei

„De trei luni încoace ne luăm salariile ciuntite. În mod normal eu luam 1800 de lei şi acum am ajuns să iau 1040 de lei. Eu cu ce mai plătesc rata de 900 de lei şi cu ce mai trăiesc?”, se plânge Mihaela Sandu, asistentă de farmacie.

Printre protestatari, se află şi bucătarul instituţiei, care a încasat 115 lei în ziua de salariu.

„Am un împrumut la C.A.R, şi am plătit 400 şi ceva de lei din urmă. Am ajuns să încasez doar 115 lei cu care să trăiesc o lună. De 100  o să bag benzină, iar de restul, nici nu ştiu”, spune Sorin.

Val de demisii în sistemul public

Nu numai cadrele medicale sunt disperate când îşi văd fluturaşii în ziua de salariu, ci şi ceilalţi angajaţi din sectorul public. Acesta este motivul principal pentru care mulţi dintre ei se hotărăsc să plece din sistem şi să se îndrepte către firmele private sau chiar către străinătate.

20 de profesori suplinitori din Piteşti, cu salarii de 600 de lei, au renunţat să mai predea, chiar la început de an şcolar, din cauză că nu le sunt decontate cheltuielile de transport către comune care sunt situate şi la 60 de km.

„Statul nu mai are nicio responsabilitate faţă de oameni. E o dramă ce se întâmplă. Toţi sunt absolvenţi din acest an. Iată cum ne încurajăm noi tinerii să muncească” spune prof. Adrian Voica, liderul SIPA Muntenia.

Acelaşi număr de oameni şi-au dat demisia în ultimele două luni şi de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.

„ De la noi au plecat de bună voie 20 de oameni: infirmiere, bucătari, asistenţi sociali şi muncitori. Se duc către privat, deşi nici acolo nu e mai bine, sau către Italia şi Spania. Procedura e aceeaşi, stau în concediu fără plată minim o lună, timp în care îşi caută de lucru, şi apoi pleacă”, spune Adrian Macovei, director al D.G.A.S.P.C Argeş.

La Administraţia Domeniului Public din Piteşti, cinci oameni, de la Străzi şi Spaţii verzi, şi-au exprimat dorinţa de a pleca şi au solicitat să intre în şomaj.

„Aveau salarii de 400 de lei şi munceau de nu mai ştiau de ei. Normal că după micşorările astea e mai convenabil să stea acasă şi să primească lunar indemnizaţie de 380 de lei” spune Doru Iliescu, director al ADP Piteşti.

Nici cultura nu e lipsită de probleme. De la Filarmonica Piteşti şi-au dat demisia în aceste zile trei instrumentişti şi o persoană de pe un post administrativ.

„Aveau salarii de 430 si 600 de lei şi nu au mai rezistat. Sunt tineri, nu aveau nici spor de vechime. Fata care cânta la vioară a plecat în Brazilia în căutarea unui job, fără să fii stabilit ceva”, spune Jean Dumitraşcu, directorul Filarmonicii Piteşti.
 

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite