Planta de leac pentru amigdalită şi faringită. Cum se prepară infuzia de sânziană galbenă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: infuziedesanattate.ro
Foto: infuziedesanattate.ro

Sânziana galbenă este printre puţinele plante erbacee la care structura chimică nu justifică decât într-o mică măsură acţiunile terapeutice observate experimental.

Planta, care creşte pe pajişti aride, fâneţe, tufişuri, poieni, la marginea pădurilor, drumurilor şi căilor ferate, în toate zonele ţării, până la altitudini foarte mari, este apreciată în medicina  populară.

Deşi în acest segment este folosită de sute de ani pentru tratamentul bolilor de ficat, a reumatismului, a bolilor tiroidiene, renale şi nervoase – efectele sale benefice nu au putut fi încă demonstrate stintific.

Au fost însă confirmate de zeci de ani de folosire a sa ca leac pentru o serie lungă de afecţiuni, inclusiv pentru durerile în gât asociate unor afecţiuni considerate azi severe.

„Substanţele active din compoziţia plantei, care conferă calităţi terapeutice sunt: iridoide: acţiune antiinflamatoare, analgezică, sedativă; flavonozide: acţiune diuretică şi antiinflamatoare; taninuri: acţiune cicatrizantă. Planta mai coţine acid citric, minerale, enzime”, explică Elena Badea, administratorul site-ului infuziedesanatate.ro

Specialistul recomandă infuzia de flori de sânzaiene, preparată din 15-20 g de vârfuri înflorite Ia un litru de apă clocotită.

„Se lasă să infuzeze 10-15 minute, după care se strecoară. Extern, se face gargară în amigdalită, faringită, afecţiuni ale corzilor vocale şi ale glandei tiroide”, spune Eleana Badea, care recomandă să cereţi sfatul unui medic pentru diagnosticarea corectă a afecţiunilor amintite şi pentru stabilirea oportunităţii folosirii unui astfel de preparat.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite