Povestea avocatului şi poetului care a fost pilot în Al Doilea Război Mondial

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mihai Moşandrei, licenţiat în Drept şi doctor în Ştiinţe Politice şi Economice la prestigioasa universitate pariziană Sorbona, a avut o viaţă şi o carieră demnă de un film. A fost poet şi avocat şi a luptat în cele două mari conflagraţii mondiale.

Născut pe 29 ianuarie 1896, la Bucureşti, dintr-o familie originară din Argeş, Mihai Moşandrei a urmat clasele primare la Piteşti, după care a studiat la gimnaziul „Sf. Sava” şi Liceul „Gh. Lazăr” la Bucureşti. Mihai Moşandrei s-a înrolat ca voluntar în Primul Război Mondial, fiind artilerist. A fost decorat cu ”Crucea de război” pentru faptele sale de vitejie.

În 1921, şi-a luat licenţa în Drept la Universitatea din Bucureşti. Şi tot în 1921 a debutat cu poezii în revista Ramuri, iar în 1926 şi-a luat doctoratul în Ştiinţe Politice şi Economice la prestigioasa universitate Sorbona din Paris. Teza se găseşte în arhivele Facultăţii de Drept din Paris, iar diploma sa originală de doctor, la Muzeul orăşenesc din Câmpulung-Muscel.

Timp de trei ani, între 1928 şi 1931, a fost judecător la magistratură. Pasiunea sa pentru literatură l-a determinat să demisioneze din magistratură şi să se stabilească ulterior ca avocat la Câmpulung Muscel. Între anii 1930 şi 1944, Mihai Moşandrei a colaborat cu reviste prestigioase precum Universul literar, Adevărul literar, Viaţa Românească, Revista Fundaţiilor Regale, Convorbiri literare, Vremea sau Sburătorul.

În Al Doilea Război Mondial a luptat ca aviator, fiind decorat pentru faptele sale de arme cu Medalia Aeronautică cu panglici de Virtute Militară, în special pentru că a reuşit să captureze un paraşutist inamic.

Condamnat de comunişti la doi ani de închisoare politică

Mihai Moşandrei a fost exclus din Uniunea Scriitorilor în 1951 pentru un motiv aberant: „lipsă de colaborare partinică în revistele vremii”. În 1959, poetul a fost condamnat la doi ani de închisoare politică, pentru că deţinea publicaţii interzise şi un jurnal de război în care elogia faptele de eroism ale unităţii de aviaţie de care aparţinea. A fost reabilitat de Uniunea Scriitorilor, la intervenţia preşedintelui de atunci, Zaharia Stancu.

Mihai Moşandrei a publicat în total 13 volume de versuri ce au fost recompensate cu mai multe premii importante.

S-a stins din viaţă în 1993 la Câmpulung-Muscel.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite