Piteşti

articolul anterior articolul urmator

Povestea de succes a unei absolvente de Oxford din Mioveni. „Perseverenţa poate deschide uşi pentru oricine“

7
30 May 2020 15:05:06
Autor: Denis Grigorescu
Eliza Casapopol la o conferinţă în Marea Britanie FOTO: arhiva personală
Eliza Casapopol la o conferinţă în Marea Britanie FOTO: arhiva personală

Eliza Casapopol a studiat matematica la Universitatea din Oxford, pe care a absolvit-o în 2018. După ce a primit, în 2017, titlul de cel mai bun student român din Europa, Eliza a ajuns acum finalistă a concursului Study UK,  reprezentând întregul continent în competiţia ce-i implică pe toţi absolvenţii universităţilor britanice

Eliza Casapopol, absolventă a Universităţii din Oxford, este unul dintre finaliştii concursului Study UK – Alumni Awards, aflat la a şasea ediţie şi menit să-i premieze pe absolvenţii de universităţi din Marea Britanie care s-au remarcat prin realizări excepţionale şi prin implicare în comunitate.

Eliza a fost nominalizată la categoria Impact Social şi a ajuns finalistă, reprezentând întreaga Europă. La această categorie, alături de Eliza Casapopol, mai sunt nominalizaţi absolvenţi de universităţi britanice din Azerbaidjan, Zimbabwe, Pakistan, Ghana, Thailanda şi Statele Unite ale Americii. În total, sunt 21 de finalişti, din 19 ţări, la trei categorii. Câştigătorii vor fi desemnaţi în luna septembrie.

Premiile Study UK sunt la a şasea ediţie. Până acum, nu s-a mai întâmplat ca în finală să ajungă absolvenţi români, însă anul acesta au mai aplicat şi alţi trei români pentru categoria Professional Achievement (n.r. – Realizare profesională). Însă niciunul dintre aceştia nu a reuşit să ajungă în etapa finală. „În 2020 au fost peste 1.000 de concurenţi la titluri, din peste 100 de ţări, alegându-se un finalist pentru fiecare continent. La categoria mea, eu am fost nominalizată că finalistă pentru Europa, câştigătorul global va fi anunţat în septembrie anul acesta“, spune Eliza Casapopol.

Medaliată pentru că a citit cel mai mult în vacanţa de vară

Meritele pentru care românca a ajuns în topul clasamentului absolvenţilor din Marea Britanie sunt nenumărate. De pildă, Eliza a înfiinţat în România un Târg de Ştiinţe şi în prezent lucrează în Olanda. Absolventă a Facultăţii de Matematică la Oxord, Eliza şi-a luat şi masterul la aceeaşi universitate prestigioasă, în 2018.

„În urmă cu 16 ani păşeam pentru prima dată într-un British Council. Eram o fată venită dintr-un orăşel cu doar două şcoli şi sub 30.000 de locuitori, într-un oraş cu tradiţie, Iaşi. Părinţii m-au dus la biblioteca de la British Council care mi s-a părut atât de modernă şi activă comparativ cu tot ceea ce văzusem eu până atunci în Mioveni. În scurt timp am primit o medalie de la British Council pentru că am fost copilul care citise cele mai multe cărţi în limba engleza pe perioada verii“, povesteşte Eliza Casapopol.

„Nimic nu este imposibil“

„Este important pentru mine să fiu recunoscută de o instituţie globală precum British Council pentru munca de până acum. Ceea ce mi se pare cel mai interesant este faptul că îşi doresc să pună câştigătorii în legătură, pentru a crea o reţea globală de oameni care au o contribuţie pozitivă în ţara lor, la compania lor sau în industrie. Ce pot spune sigur este că nu m-aş fi gândit niciodată, când eram elevă la Şcoala «George Topârceanu» din Mioveni, că peste câţiva ani cei de la British Council vor vorbi despre mine. Dar asta dovedeşte că nimic nu este imposibil şi că perseverenţa poate deschide uşi pentru oricine“, consideră tânăra eminentă.

Ambiţiile mari ale unui copil

Eliza şi-a dorit să studieze la Universitatea din Oxford încă din copilărie, de când avea 10 ani. Profesoara ei de limba engleză din clasa a III-a i-a spus că Oxford este cea mai bună universitate din lume şi i-a povestit despre tradiţiile şi prestigiul universităţii. Aşa a hotărât eleva din Mioveni că acolo va studia, acolo este locul ei: la cea mai bună universitate din lume.

Însă, când a ajuns în clasa a XI-a, lucrurile stăteau diferit faţă de planurile sale din copilărie. „Atunci am început să conştientizez că şansele să studiez la Oxford sunt mai mici decât mi le imaginam, m-am pregătit şi am aplicat, sperând la ce este mai bun. Din fericire, cei de la Oxford m-au invitat la interviuri pentru o săptămână, pentru a-mi testa cunoştinţele de matematică şi informatică. Experienţa interviurilor a fost extraordinară: am avut parte de primul meu zbor cu avio-nul, am ajuns să văd Universitatea din Oxford şi am cunoscut câţiva dintre cei mai buni matematicieni ai lumii. Faptul că m-au acceptat să studiez matematică la Universitatea din Oxford a fost o surpriză minunată şi o experienţă care mi-a influenţat poate cel mai mult personalitatea“.

Cel mai bun student român din Europa

Eliza are o minte strălucită. La începutul lui 2017, a fost aleasă cel mai bun student român din Europa, în cadrul Galei Ligii Studenţilor Români din Străinătate. În 2014, la absolvirea Colegiului Naţional „I.C. Brătianu“ din Piteşti, a fost numită şefă de promoţie. Eliza Casapopol a fost şi preşedinta Societăţii de Matematică de la Universitatea din Oxford, fiind şi preşedinta Societăţii Studenţilor Români de la Oxford, între 2015 şi 2016. În 2016, a primit o bursă de cercetare de la London Mathematical Society.

Inginer în domeniul inteligenţei artificiale

Imediat după ce a terminat masterul în matematică la Universitatea din Oxford, Eliza s-a mutat în Olanda. În prezent, lucrează în Amsterdam pentru o companie de consultanţă specializată în inteligenţă artificială. Funcţia ei este de inginer în domeniul inteligenţei artificiale şi ajută în fiecare zi companii cliente care îşi doresc să se dezvolte folosind puterea datelor şi a inteligenţei artificiale. De asemenea, compania pentru care lucrează Eliza ţine şi cursuri despre inteligenţă artificială. Acestea sunt dedicate atât companiilor, cât şi persoanelor curioase cum pot să profite de avantajele celor mai noi tehnologii în munca lor.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Comandor Gherghisan
30.05.2020, 15:11:12

„Perseverenţa poate deschide uşi pentru oricine“ Serios? Vei fi o muritoare de foame cu diploma ta. Uite Becali are 10 clase si profesionala. Intoarce banii cu furca.

-1 (3 voturi)
jan11
30.05.2020, 15:34:36

Colonelul Gherghisan-Colonele,daca idolul tau de reusita in viata este Berbecali atunci am dat-o dracului.Sincer,te credeam un pic mai pretentios,mai selectiv si,mai roman.Fatuca este o forta in domeniul ei si,foarte important,este romanca.Este bine pentru noi ca,macar din cand in cand sa mai fim reprezentati si de asemenea romani,ca de-alde tanti Veorica de la Videle suntem satui.Poporul roman nu este format doar din berbecali,dancile si zdragnitori.In afara de toate aceste considerente,te-ai gandit vreodata ca poate domnisoara asta desteapta nu si-a propus sa faca bani ci o cariera in stiinte?Si,pana la urma,a intoarce banii cu furca este o indeletnicire faina,alte lucruri frumoase nu mai exista in viata asta?

+1 (3 voturi)
Comandor Gherghisan
30.05.2020, 23:14:28

Jane mai era una ministra la economie tot cu o diploma d-aia "tare" .Doar diploma.

-1 (1 vot)
mitru mitru
30.05.2020, 16:10:05

nimic iesit din comun... are doar un serviciu si atata tot. Pana a iesi in evidenta (daca face ceva deosebit pentru firma), e cale lunga, iar daca nu... va ramane acelasi analist.

Paun Al
30.05.2020, 18:47:59

Daca o multime de copii, de studenti, de tineri romani pot obtine performante si apoi se pot realiza in societati occidentale ... ar trebui sa dea de gandit romanilor si conducatorilor pe care-i aleg. Cati elevi, cati studenti, tineri performanti in scoala stiti ca s-au realizat si au cariere de succes in Romania? Faptul de mediul social, economic, stiintific romaneasc nu le ofera mediul prin care in pot valorifica talentele, competentele.. spune multe despre societatea romaneasca.

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările