Povestea prozatorului, poetului şi dramaturgului Toma Biolan. Un profesor faimos l-a numit „sceptic melancolic“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
toma biolan

Un apreciat poet, prozator şi dramaturg, Toma Biolan şi-a publicat creaţiile în 12 volume, apărute între 1979 şi 2002. În cariera sa a primit elogii de la nume importante ale literaturii române şi criticii literare, precum Gheorghe Tomozei, Alexandru Piru, Laurenţiu Ulici, Paul Everac sau Alex Ştefănescu.

Toma Biolan s-a născut la 1 septembrie 1941, în comuna dâmboviţeană Cobia. A absolvit cursurile Liceului ”N. Bălcescu” din Târgovişte (1959), iar în 1964 a absolvnit Facultatea de Limba şi Literatura Română a Universităţii din Bucureşti.

La patru ani după absolvire s-a mutat la Piteşti. Timp de patru ani, între 1967 şi 1971, a fost redactor la revista Argeş, una dintre cele mai bune reviste de cultură din România. În 1971 s-a angajat ca secretar literar al Teatrului ”Alexandru Davila” din Piteşti, funcţie pe care, cu o pauză de doi ani (1972-1974), a deţinut-o până la moartea sa, survenită prematur în 2004.

Un profesor faimos l-a numit ”sceptic melancolic”

Toma Biolan a debutat editorial în 1979, cu volumul de poezie „Pasărea paradisului”. A volaborat cu publicaţii importante precum ”Argeş”, ”Ateneu”, ”Ramuri”, ”Argeşul” şi ”Săgetătorul” Înainte de a debuta individual într-un volum, Toma Biolan a publicat mai multe poezii în placheta de versuri „Templu grec”, apărută în 1970 în colecţia ”Biblioteca «Argeş»”, coordonată de apreciatul poet Gheorghe Tomozei.

În 1967, Geo Dumitrescu îl recomanda pe Toma Biolan drept un poet caracterizat prin ”luciditate, inteligenţă”, ”precizia severă a expresiei” şi ”discreţie”, fără ca acestea să ”îngheţe” fluidul liric. Este formula în care poezia lui Biolan se va menţine pe tot parcursul ei, fie că va evoca figuri emblematice ale istoriei reale (Neagoe Basarab, Mateiu I. Caragiale) sau imaginare (Don Quijote).

Nume importante ale literaturii române şi criticii literare precum Gheorghe Tomozei, Geo Dumitrescu, Laurenţiu Ulici, Alex Ştefănescu, Paul Everac sau Petru Mihai Gorcea l-au apreciat şi l-au încurajat pe Toma Biolan în acvititatea sa literară. Marele profesor Alexandru Piru îl numea pe Toma Biolan un ”sceptic melancolic”.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite