Povestea revoluţionarului român urmărit de trupele ţariste. Ulterior, a fost ales de patru ori primar al Piteştiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casa în care a locuit Nicolae Coculescu este acum în paragină FOTO: Denis Grigorescu
Casa în care a locuit Nicolae Coculescu este acum în paragină FOTO: Denis Grigorescu

Fost revoluţionar la 1848 şi preşedinte al Clubului Revoluţionar din Argeş, Nicolae Coculescu a avut o viaţă demnă de un roman. A fost urmărit de trupele ţariste, refugiindu-se la Bucureşti, a ajuns deputat, iar ulterior a fost ales primar al Piteştiului de patru ori. Coculescu a avut relaţii strânse de prietenie cu Elena Cuza şi cu şeful de cabinet al lui Alexandru Ioan Cuza.

Născut la Piteşti în 1803, Nicolae Coculescu a absolvit Dreptul la Paris şi s-a remarcat ca fiind unul dintre cei mai activi participanţi la Revoluţia din 1848 la Piteşti, fiind inclusiv preşedinte al Clubului Revoluţionar din Argeş.

Activitatea sa în sprijinul paşpoptiştilor l-a adus însă în atenţia trupele ţariste staţionate la Piteşti şi conduse de către generalul rus Engelhart. Urmărit de trupele ţariste pentru a fi arestat, Nicolae Coculescu s-a refugiat la Bucureşti, unde a stat ascuns o perioadă. A revenit ulterior la Piteşti, fondând teatrul din oraş în 1852.

Ulterior, Nicolae Coculescu a fost ales deputat de Argeş şi a reprezentat judeţul său natal la sosirea domnitorului Alexandru Ioan Cuza în Capitală pe 8 februarie 1859. Nicolae Coculescu a păstrat o strânsă relaţie de prietenie cu familia Cuza.

A fost ales de patru ori primar al Piteştiului, în 1861, 1863, 1865 şi în perioada 1878-1880. Nicolae Coculescu a fost cel care s-a ocupat de organizarea primirii oficiale a doamnei Elena Cuza, care a fost în vizită la Piteşti pe 3 şi 4 octombrie 1863.

Tot Nicolae Coculescu l-a primit la Piteşti în aprilie 1865 pe Arthur Baligot de Beyne, francezul ajuns şeful de cabinet al lui Alexandru Ioan Cuza. Nicolae Coculescu a fost şi cel care a avut iniţiative importante legate de alimentarea cu apă a oraşului Piteşti.

S-a stins din viaţă în 1891, la 88 de ani. Casa în care a locuit ani buni Nicolae Coculescu este monument istoric, însă de mai mult timp a ajuns în paragină, actualii proprietari neinvestind vreun leu.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite