Preparatul pe care e bine să-l ai la îndemână vara, în lupta cu razele prea puternice ale soarelui

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu toate că pericolele expunerii prelungite la razele soarelui sunt bine cunoscute, iar avertismentele lansate de dermatologi sunt reluate în fiecare sezon cald, multă lume petrece timp îndelungat la soare fără să-şi protejeze corpul. Cauzele cancerelor de piele, tot mai frecvente în zilele noastre, trebuie căutate tocmai în această lipsă de proteţie.

După medici, şi specialiştii în fitoterapie trag un semnal de alarmă în acest sens şi vin cu recomandări de protecţie solară.

„O singură arsură nu produce cancer, dar mai multe arsuri fac să crească factorul de risc. Cancerul se dezvoltă pe pielea vătămată în 20-30 de ani. Deci cauzele înmulţirii recente a cazurilor de cancer de piele trebuie căutate în anii 80 şi 90, când pericolul expunerii la soare încă nu era atât de mult mediatizat”, explică specialistul în fitoterapie Elena Badea, administratorul site-ului infuziedesanatate.ro

Deşi pe piaţa cosmetică şi farmaceurică există o gamă largă de produse pentru plajă, într-o varietate de forme, naturale sau mai puţin naturale, iată şi o soluţie home-made propusă de specialist: tinctura din seminţe de castraveţi

"Avem nevoie de un pumn de seminţe de castraveţi bune zdrobite în proporţie de 1 la 10, peste care turnăm alcool de 40 grade. Lăsăm la macerat timp de 14 zile, până când amestecul va deveni verzui.  Ulterior îl strecurăm şi îl depozităm în frigider. Înainte de utilizare tinctura trebuie dilueată în acelaşi raport de 1 la 10. Abia ulterior se aplică pe piele, înainte de expunere”, precizează Elena Badea, care recomandă reprize scurte de plajă, doar dimineaţa şi după apusul soarelui.

Specialistul aminteşte că expunerea prelungită la soare trebuie evitată de persoanele ce au pielea deschisă la culoare, cele care au multe aluniţe, persoanele cu probleme la sân, uter, tiroidă, aflate în perioada menstruaţiei ori la începutul menopauzei. Şi cei care nu se încadrează aici trebuie să fie precauţi şi să folosească, dacă nu produse naturiste, creme cu factor de protecţie, element care arată şi măsura în care crema te poate proteja.

„Factorul de protecţie indică cu cât poate fi prelungită durata de expunere, fără a pune pielea în pericol. Fiecare tip de piele are un timp anume pentru a se autoproteja, între 5 şi 10 minute la persoanele cu piele albă şi la cele roşcate şi de 40 de minute la persoanele brunete. Această este limita zilnică de expunere la soare fără că pielea să fie protejată. Ca să afli cât poţi stă la soare în funcţie de factorul de protecţie al soluţiei folosite de tine, înmulţeşte timpul de autoprotejare al pielii tale cu factorul SPF al produsului pe care vrei să îl foloseşti”, mai spune Elena Badea, care recomandă consultarea unui medic pentru stabilirea duratei expunerii şi folosirea factorului de protecţie adecvat.

Crema de protecţie solară trebuie folosită şi la umbră

În ciuda unor convingeri, trebuie ştiut că te poţi bronza şi la umbră. 

"Deşi durează mai mult decât expunerea directă la soare, şi locurile umbroase oferă raze suficiente pentru bronzare datorită fenomenului de reflexie. Umbrela de soare are gradul de protecţie 5, copacii, în funcţie de desimea frunzişului, până la 12, deci şi sub ele este importantă folosirea substanţelor protectoare. Dacă eşti în maşină, trebuie să ştii că geamurile nu oferă protecţie, pentru că nu pot opri pătrunderea razelor ultraviolete, astfel că apariţia arsurilor şi a alergiilor solare este posibilă şi în spatele parbrizului”, avertizează Elena Badea. 

Orice problemă medicală aveţi, vă recomandăm ca în primul rând să vă adresaţi unui medic şi să nu vă automedicaţi.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite