Programul de prevenire a cancerului colorectal se extinde în Mioveni şi Curtea de Argeş. „Să ceară testarea, ca să putem preveni cât mai mult, în loc să tratăm“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Facebook Rectal Cancer
Facebook Rectal Cancer

Programul de prevenire a cancerului colorectal, derulat prin proiectul cu finanţare europeană ROCCAS II - Sud-Muntenia se extinde şi în Mioveni şi Curtea de Argeş.

Proiectul „Furnizarea serviciilor de sănătate din programele de prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi tratament precoce al leziunilor precanceroase colorectale – ROCCAS II - Sud-Muntenia”, derulat în cadrul Programului Operaţional Capital Uman în baza unui acord cu Institutul Clinic Fundeni şi Fundaţia Renaşterea, ajunge şi în oraşele Mioveni şi Curtea de Argeş. 

"Îi îndemn pe argeşeni să ceară testarea ca să putem preveni cât mai mult în loc să tratăm. Sănătatea este mai importantă decât orice. Din proiect fac parte acum cabinete medicale din mediul rural şi trei din mediul urban", spune prefectul judeţului Argeş, Radu Perianu. 

Argeşenii din cele două oraşe care vor să fie testaţi, au la dispoziţie, pentru screening, următoarele cabinete din cele două locaţii: 

- Mioveni, la cabinetul medicului Mihaela Bondoc. Programarea poate fi făcută la numărul de telefon 0770710474. Cabinetul este în Colibaşi, lângă Şcoala Generală. 

- Curtea de Argeş, doctor Magdalena Marin. Medicul poate fi contactat la numărul de telefon 0727791978 şi găsit în Curtea de Argeş, str. Basarabilor, nr.102-104, parter. 

Cei doi specialişti sunt medici de familie. Li se pot adresa atât pacienţii înscrişi pe liste, cât şi cei care au alţi medici de familie. 

În cadrul aceluiaşi program se efectuează deja testări la Dragoslavele, Rucăr, Berevoieşti, Mioarele, Lereşti, Căteasca, Poenarii de Muscel, Săpata, Godeni, Ştefan cel Mare, Mozăceni, Slobozia, dar şi în Câmpulung, Curtea de Argeş, Mioveni şi Piteşti. 

Care este procedura:

- persoana vine la medic, primeşte un dispozitiv, dar şi instrucţiunile necesare ca să îl folosească şi completează un chestionar; 

- aduce proba la cabinetul medicului în maxim 7 zile; 

- probele sunt trimise la laboratorul Institutului Clinic Fundeni;

- medicii primesc rezultatele şi le comunică pacienţilor.

Aproape 5% din testele efectuate deja sunt pozitive

Amintim că peste 2.300 de teste au fost transmise de la sfârşitul anului trecut până la sfârşitul lunii martie către medicii de familie din Argeş înscrişi în programul de screening pentru cancerul colorectal. 

Aproape 5% din testele efectuate în Argeş, în primele trei luni ale anului, prin programul pentru depistarea cancerului colorectal, sunt pozitive.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Cancerul colorectal, a doua cauză de mortalitate la nivel european. Program de depistare precoce a bolii în Regiunea Sud Muntenia

Aproape 5% din testele efectuate în Argeş, în primele trei luni ale anului, prin programul pentru depistarea cancerului colorectal, sunt pozitive

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite