Piteşti

articolul anterior articolul urmator

Psihologia violului. Actul sexual violent este un instrument de satisfacere a nevoii de a domina

1
14 Nov 2016 04:03:42
Autor: Cristina Stancu
Foto arhivă Adevărul
Foto arhivă Adevărul

Fie că vorbim despre „gentleman-ul” violator, violatorul exploziv ori violatorul sadic, întotdeauna în spatele acestei forme de violenţă stă o nevoie puternică de control şi mai puţin una de a face sex. Furia şi dorinţa de a domina printr-un astfel de act au în spate un trecut plin de resentimente faţă de sexul opus, în care, de multe ori apare şi experienţa propriilor abuzuri la care violatorul a fost supus în copilărie.

„Există în literatura de specialitate mai multe modele propuse pentru a clasifica violenţa că forma supremă de agresivitate antisocială, plecând de la modul în care aceasta se exprimă în comportament: violenţa prin atac, planificată şi cu finalitate anticipată şi violenţă impulsivă, reactivă, defensivă ca urmare a unei stimulări din mediu exterior. Violul nu este legat în primul rând de sex. Violul este o formă de violenţă şi o expresie a furiei şi nevoii de control şi dominare”, explică pentru “Adevărul”, psihologul Ionuţ Ghiugan.

Actul sexual nu este, în cazul violului, un scop, ci un instrument de satisfacere a nevoii de a domina.

“Sexul este doar arma care produce agresiune folosit în mod distructiv pentru a exprima în sfera relaţiei propriile nevoi şi trebuinţe instictive. În cazul agresorilor sexuali nu există un singur profil care să explice comportamentul violent şi motivaţia care stă în spatele acestuia. Vor exista diferenţe semnificative legate de motive, caracteristici psiho-individuale şi tehnici prin care violenţa sexuală este pusă în act. Atacatorii sexuali pot prezenta caracteristici de la unul sau mai multe profiluri”, spune specialistul.

Există patru tipologii principale ale violatorului. Gradul de agresivitate a violatorului diferă de la o tipologie la alta.

„Gentleman-ul" violator se consideră un ratat

În prima dintre tipologii intră acei indivizi cu stimă scăzută faţă de propria persoană, care prin viol câştigă puterea necesară pentru a compensa o imagine de sine negativă, o inaptitudine sau disfuncţie prezentă în plan sexual şi social.

"<<Gentleman-ul>> violator este cel mai puţin violent şi este cunoscut sub numele de "gentleman" violator. Este un individ singuratic şi se consideră un ratat. Acest tip de violator crede că victima „se bucură”de viol. El poate fi politicos şi „atent” cu victima. Poate afişa o armă doar pentru a obţine cooperare din partea acesteia. Intenţia lui este în general de a nu-i face rău, deşi în cazul „refuzului” poate deveni violent. Atacă victima când este singură, de obicei în casa acesteia. Acest violator încearcă să-şi crească stima de sine prin controlul agresiv în plan sexual a unei alte persoane”, explică renumitul psiholog.

Exploatatorul - genul macho man

O tipologie cu un plus de violenţă faţă de precedenta categorie este cea a individului care-şi supune victima la perversiuni din nevoia de a-şi confirma bărbăţia, care, fără un astfel de act, ridică semne de incertitudine pentru propria persoană.

“În categoria <<exploatatorilor>> intră agresorii sexuali care prin viol îşi validează masculinitatea. Adoptă un comportamet agresiv, dar non-letal şi singura lor îndoială este legată de propria masculinitate. Acest individ transportă victimele într-o locaţie de asalt şi adoptă comportamente sexuale perverse ce lasă victima intens traumatizată emoţional. Solicită victimei să fie total supusă şi cooperantă, iar în caz de refuz, foloseşte pumnii ca armă preferată. De obicei, este atletic, practică exerciţii fizice şi-i place imaginea de macho man (haine cu stil, maşini ostentative, etc.)”, mai spune renumitul psiholog.

Violatorul exploziv - un trecut plin de resentimente

Cea de-a treia tipologie include indivizii  cu un nivel ridicat de agresivitate fizică şi sexual.

“Violatorul exploziv proiectează asupra femeilor toată ura şi mânia trăită ca urmare a unor experienţe anterioare, în care s-a simţit rănit şi nedreptăţit de o femeie. Prin viol el vrea să pedepsească femeia, să o rănească, să o degradeze. Trecutul poate include abuzul fizic şi emoţional din partea unuia sau ambilor părinţi. Relaţiile cu femeile semnificative din viaţa sa au fost sărace afectiv sau nehrănitoare şi au creat un trecut plin de resentimente şi emoţii ostile faţă de sexul opus”, mai spune specialistul.

Psihologul precizează că în acest caz, violul apare, de obicei, după un eveniment negativ care implică relaţia cu o femeie din viaţa sa. Atacul este foarte brusc, neplanificat şi intens.

“Victima suferă numeroase leziuni fizice şi genitale, şi va rămâne intens traumatizată fizic şi emoţional. Acest individ prin comportamentul sau agresiv-exploziv este extrem de periculos şi imprevizibil”, mai spune specialistul.

Violatorul sadic torturează victima zile întregi, chiar săptămâni

Cea mai periculoasă dintre tipologii, violatorul sadic, nu dă, practic, nicio şansă victimei. La rândul lui, o fostă victimă a unor abuzuri comise asupra sa în perioada copilăriei, violatorul sadic savurează chinul  victimei, căreia îi prelungeşte pe cât posibil agonia.

“Violatorul sadic adoptă un comportament agresiv-sadic şi letal. Intenţia lui este de a degrada, tortura şi ucide victima, fiind singurul mod prin care poate obţine satisfacţia sexuală. Provoacă în mod constant şi repetat durere şi suferinţă victimei pentru a crea frică şi teroare, aceste emoţii fiind singurele care pot să-i producă plăcerea. În trecutul său se poate regăsi faptul că a fost crescut de un singur părinte şi un istoric de abuz fizic şi deviaţie sexuală. Acest tip de copil prezintă adesea tendinţe agresive şi sexuale anormale timpuriu”, explică Ionuţ Ghiugan

Victima e norocoasă dacă scapă cu viaţă

Specialistul spune că violatorul din această tipologie are capacitatea de organizare şi planificare a agresiunii.

“Atacurile sale sunt gândite şi premeditate. El va duce de obicei victima într-o zonă retrasă pentru a avea un control complet. El poate menţine victima legată timp de zile sau săptămâni, timp în care o torturează şi violează repetat. El va spune victimei ce intenţionează să facă pentru a creşte frica şi suferinţa acesteia. Victima violatorului sadic va fi norocoasă să scape cu viaţă din această experienţă terifiantă.”, încheie renumitul psiholog.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

s clara
14.11.2016, 15:43:28

Si scopul publicarii unui astfel de articol pentru interesul si cunostinta publicului larg ar fi...? Plin de citate copy-paste fara mentionarea surselor. Foto e aleasa la limita, nu se poate spune exact ce-ar trebui sa inspire si pe cine. La fel ca articolul!

+2 (2 voturi)
Modifică Setările