Piteşti

articolul anterior articolul urmator

Reactor de un miliard de euro la Mioveni. Proiectul ALFRED (Advanced Lead Fast Reactor Demonstrator) va primi de la CE fonduri suplimentare pentru cercetare

0
21 Oct 2015 09:12:00
Autor: Cristina Stancu
FOTO: Arhiva Adevărul
FOTO: Arhiva Adevărul

Conducerea Consiliului Ştiinţific al ICN Mioveni a primit din partea Comisiei Europene promisiunea că la următoarea rectificare a bugetului European vor fi alocate fonduri suplimentare pentru lucrările de cercetare şi proiectare la noul reactor ALFRED din Mioveni.


Anunţul a fost făcut de senatorul Şerban Valeca, preşedinte al Consiliului Ştiinţific al ICN, care s-a întâlnit recent cu Maros Sefcovic, vicepreşedintele Comisiei Europene responsabil cu Uniunea Energetică.

Proiectul ALFRED (Advanced Lead Fast Reactor Demonstrator), promovat de ANSALDO (Italia), ICN (România) şi ENEA (Italia), are ca obiectiv construirea unui demonstrator european de reactor cu plumb (generaţie 4), de 100 MWh pe platforma de la Mioveni.

Realizarea reactorului ALFRED la Mioveni este estimată la aproximativ un miliard de euro din care România va suporta cca. 20%, schemele financiare urmând a fi definitivate până la sfârşitul acestui an.

Testarea tehnologiilor şi proiectarea reactorului de demonstraţie ar urma să se realizeze până în 2020, iar construcţia propriu-zisă, în perioada 2020-2030.

ALFRED se va traduce în alţi  300 de angajaţi de specialitate la ICN şi alte 2.000 de locuri de muncă pe orizontală. Proiectul va atrage şi dezvoltarea de noi specializări universitare la cele două universităţi suport (Universitatea Piteşti şi Universitatea Politehnică Bucureşti).

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările