Remedii naturiste pentru laringită: isop, licheni şi alte plante mai puţin utilizate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru laringită, afecţiunea descrisă ca inflamaţia acută sau cronică a laringelui, există, pe lângă tratamentele alopate, o serie de remedii naturiste cu plante mai puţin utilizate.

Asociată, de obicei, cu inflamarea altor segmente ale căilor respiratorii, laringita are ca principal simptrom alterarea vocii (răguşeală), dar manifestările pot merge până la afonie (pierderea vocii).

"În afară tratamentului medicamentos, a evitării efortului vocal şi a frigului, se pot utiliza şi plante medicinale cu proprietăţi emoliente (cu conţinut mare de mucilagii) şi expectorante, atât în uz intern, sub formă de infuzii, decocturi, cât şi extern, ca inhalaţii şi gargare", explică specialistul în fitoterapie Elena Badea, care recomandă, mai întâi, consultarea unui medic.

Dintre plantele cu efecte emoliente utilizate intern, cele mai cunoscute sunt bradul, teiul şi pătlagina, dar eficienţă fitoterapeutică demonstrată au nu doar ele.Nalba mare, spre exemplu, se foloseşte sub formă de infuzie, obţinută dintr-o linguriţă flori şi frunze la o cană de apă clocotită. Se beau câte două căni pe zi. 

"Şi din rădăcinile plantei se pot prepara remedii, sub formă de macerat la rece: dintr-o linguriţă, la o cană de apă, timp de o oră. Se strecoară şi se adaugă un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu. Preparatul se administrează treptat, pe parcursul unei zile" explică Elena Badea.

Plante mai puţin folosite dar la fel de eficiente

Plămânărica, potbalul sau lichenii de piatră se numără, de asemenea, printre recomandările fitoterapeuţilor în cazurile de laringită. 

"Putem prepara o infuzie dintr-o lingură de pulbere de frunze uscate de plămânăricâ, peste care se toarnă o cană de apă clocotită. Se lasă la infuzat timp de 20 de minute şi apoi se strecoară. Se administrează trei căni pe zi. Sau o infuzie din 3 liguri de frunze de potbal, la o cană de apă clocotită. Se bea, îndulcit cu miere de albine, treptat, pe parcursul unei zile. Mai putem prepara un decoct dintr-o linguriţă de licheni de piatră, la o cană de apă, fiert timp de cinci minute. Se adaugă şi un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu. Din acest preparat se beau două căni pe zi, de preferinţă în amestec cu lapte", mai spune Elena Badea

Şi macul roşu e de ajutor dacă e preparat sub formă de infuzie, obţinută dintr-o linguriţă de petale la o cană de apă. Ceaiul astfel obţinut bea pe arcursul unei zile.

Lumanarica ajută şi ea dacă e preparată sub formă de infuzie dintr-o linguriţă de flori la o cană de apă clocotită. Ceaiul se bea treptat, de-alungul unei zile.

Isopul, o altă plantă recomandată de fitoterapeuţi are efecte benefice în laringită. Specialistul recomandă câte două căni pe zi dintr-o infizie obţinută din două linguriţe de plantă la o cană de apă clocotită. 

Gargare cu arnică şi sânziene galbene

În ceea ce priveşte folosirea în uz extern, pe lângă gargarele cu cimbru, cimbrişor şi pătlagină, se pot efectua proceduri similare  şi cu arnică, sânziene galbene şi nalbă mare, toate plante cu poprietăţi antiseptice.

"Arnica se foloseşte sub formă de gargară, de trei ori pe zi, cu infuzie obţinută dintr-o linguriţă de plantă, la o cană de apă clocotită. Nalba mare este utilă dacă e utilizată sub formă de gargară cu decoct concentrat obţinut din trei linguri de rădăcină,  la 100 de ml de apă, fierte timp de 5 minute. Şi din sânzaiene galbene se obţine o infuzie pentru  gargară (o lingură de plantă uscată şi mărunţită, la o cană cu apă fiartă). Se administrează de trei ori pe zi", mai spune Elena Badea.

Un emediu cu un gust nu prea plăcut, dar cu efecte vizibile este o gargară cu un preparat obţinut dintr-o lingură de frunze uscate de salvie, una-două linguri de sare, o linguriţă de pudra de rădăcina de genţiană, o jumătate de cană de oţet de mere un vârf de cuţit de boia iute (opţional). 

"Se toarnă jumătate de cană de apă clocotită peste salvia uscată şi se lasă la infuzat 30-40 minute, apoi sw strecoară. Adaugă sarea, pudra de rădăcina de gentian şi boiaua, după caz, în ceaiul călduţ şi amestecă pentru a le dizolvă. Toarnă şi oţetul şi amestecă iar. Se face gargară cu una- două linguri de ameste la fiecare ora", mai spune Elena Badea, administratorul site-ului infuziedesanatate.ro  

Inhalaţiile cu ulei esenţial de mentă, de brad sau de lavandă pot fi, de asemenea, de ajutor.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite