Remedii naturiste cu urzică pentru micoza picioarelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Denumită şi tinea pedis sau picior de atlet, micoza piciorului este cea mai frecventă infecţie dermatofitică a pielii. 15-20% dintre persoanele adulte sunt afectate de această problemă medicală, însă în rândul anumitor categorii profesionale, precum minerii, militarii sau sportivii, incidenţa infecţiei este mult mai mare. Pe lângă produsele farmaceutice alopate indicate în tratarea micozei piciorului, există o serie de remedii naturiste.

Simptomele micozei piciorului diferă de la o persoană la alta. Cele mai frecvente manifestări constau în descuamarea,  înroşirea, apariţia unor vezicule cu lichid sau maceraţia pielii, apariţia unor fisuri la acest nivel, mâncărime ori senzaţia de arsură la nivelul piciorului.

"Micoza piciorului este, în general, cauzată de fungi (ciuperci) din categoria Tricophyton şi Epidermophyton şi foarte rar de levuri (Candida albicans) ori mucegaiuri nondermatofitice (Scytalidium dimidiatum, Scytalidium hyalinum)", explică specialistul în fitoterapie Elena Badea. 

Remediile naturiste cu indicaţii în tratamentul acestei infecţii sunt variate. Urzica, planta întrebuinţată pe scară largă în medicina naturistă dar şi în industria farmaceutică şi cea cosmetică, este una dintre soluţiile cu eficienţă în acest sens. Băile locale cu această plantă sunt unele dintre cele mai vechi şi la îndemână remedii.

"Avem nevoie de două mâini pline de rădăcini bine spălate şi periate de urzici proaspete (tulpină şi flori) pe care le lăsăm peste noapte în cinci litri de apă. A doua zi le încălzim până dau în clocot. Când lichidul devine suportabil ca temperatură, introducem picioarele pentru 10 minute, timp în care urzicile rămân în apă. Aceeaşi  baie de picioare poate fi folosită încă de două-trei ori, dacă este reîncălzită", mai spune Elena Badea.

Un pic mai greu de preparat, dar la fel de eficientă este şi tinctura de urzică, pentru care avem nevoie de rădăcini scoase din pământ primăvara sau toamna. 

"Se spală rădăcinile cu o perie şi se taie mărunt. Se umple cu ele o sticlă, iar deasupra se toarnă rachiu de secară de 38-40%. Amestecul se ţine timp de două săptămâni la loc călduros şi se foloseşte pentru ungerea picioarelor", precizează specialistul.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite