Remediul naturist pentru afte. Alifia se prepară din coajă de salcie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: ea.md
Foto: ea.md

Aftele, supărătoarele ulceraţii la nivelul gurii, nu au de obicei nevoie de un tratament specific ca să se vindece. Ele dispar şi singure, mai devreme sau mai târziu, însă există câteva remedii naturiste care grăbesc acest proces.

Puseul se vindecă spontan în perioade care variază între una şi două săptămâni, însă recidivele sunt frecvente. Pentru a scurta acest interval şi a împiedica reapariţia lor, fitoterapia  pune la dispoziţie o serie de plante cu acţiune antiseptică, antiinflamatoare, cicatrizantă, emolientă, a căror administrare se face exclusiv extern, sub formă de gargare şi spălături locale.

Cel mai frecvent utilizate sunt gargarele cu ceai de muşeţel, cu ceai de sunătoare sau busuioc, ori cu soluţie de bicarbonat, însă remediile naturale petru usturătoarele ulceraţii nu se limitează la cele amintite.

Coaja de salcie, spre exemplu, pentru care studile ştiinţifice au arătat că este eficientă în caz de  inflamaţii, febră, dureri de cap, dureri de spate şi de gât, dureri menstruale, dureri articulare şi gripă şi-a dovedit eficienţa, graţie valorosului său un compus chimic numic salicin, şi în cazul aftelor bucale.  Forma de administrare este gargara cu decoct.

„Avem nevoie de o lingură de coajă mărunţită, care se fierbe 20 minute, în 250 ml apă. Cu soluţia obţinută,în stare călduţă, se face gargară”, explică specialistul în fitoterapie Elena Badea.

Printre plantele utile în cazul aftelor se mai numără salvia, sulfina şi trandafirul.

În cazul celor care fac frecvent astfel de ulceraţii, este bine de ştiut că pentru a le preveni este de ajutor evitarea alimentaţiei acide, a produselor lactate, zaharurilor şi băuturile carbogazoase şi a oricăror alimente, medicamente sau produse de îngrijire orală care par să provoace ulceraţii la nivelul gurii;

'Recomandat este consumul de alimente alcaline precum morcovii, fasolea păstăi, broccoli, conopida, sparanghelul, dovleceii, spanacul, cartofii dulci, dovleacul, orezul brun, chia, avocado", mai precizează Elena Badea. 

Speciaistul recomandă consultarea unui medic dacă leziunea este foarte dureroasă şi persistă mai mult de două săptămâni, pentru că, în astfel de situaţii aftele ar putea fi simptome ale unor boli mai grave 

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite