Simbolurile piteştene ale economiei comuniste, transformate după reţete imobiliare capitaliste

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rolast Piteşti
Rolast Piteşti

Două dintre simbolurile piteştene ale socialismului,  Rolast şi Fabrica de bere au fost puse la pământ, pentru ca în locul lor să fie ridicate un centru comercial şi un cartier rezidenţial. Reţeta imobiliară a fost aplicată şi fabricii de stofe Argeşeana, şi ea renumită cândva în întrecerea socialistă. Şi nu sunt sigurele fabrici cu acest parcurs.

Istoria Rolast, unul dintre coloşii industriali socialişti ai Piteştiului, a început în anul 1967, odată cu înfiinţatea “Combinatului de articole tehnice din cauciuc” (CATC) a cărui activitate a demarat în 1970  cu producţia de benzi de transport (cu o capacitate de 5300 de tone pe an).  De amintit că dimensiunile fabricii au fost impresionante, CATC totalizând 22 de hectare, din care 14 hectare de clădiri.


În anul 1972, aici a inceput şi producţia de furtunuri, iar în 1973,  producţia de articole pentru industria auto. După 1990 CATC devine Societatea Comercială Rolast, iar din 1997 se transformă în firmă cu capital integral privat, peste 51% din acţiuni fiind deţinute de investitori străini. La vremea respectivă. Rolast Piteşti era cel mai mare producător de articole tehnice de cauciuc din Romania. Gama largp de produse furnizate de Rolast juca un rol important în multe din ramurile industriei, în ţară şi peste hotare. Produsele Rolast reprezentau componente esenţiale în sute de echipamente şi sisteme folosite de sute de alte firme. Activitatea S.C. Rolast S.A. ajunge să includă cercetarea, proiectarea şi producerea de articole tehnice şi industriale din cauciuc (benzi transportoare,  inserţii metalice sau textile, plăci tehnice şi covoare din cauciuc, furtunuri industriale şi auto (de presiune scăzuta, medie şi înaltă), articole presate şi injectate pentru industria auto, dar şi alte articole precum bărci gonflabile, adezivi, mase plastice  etc.

De la o firmă de succes, cu un capital social de 9,5 milioane de dolari şi o capacitatea totală de producţie de 14.000 de tone pe an în 1997, Rolast devine, 11 ani mai târziu,  în 2008, un morman de moloz.

După ce a ajuns să fie controlat în totalitate de Fondul de Investiţii Naneiro, fostul combinat de cauciuc Rolast, a fost transformat în firmă de imobiliare, domeniul imobiliar fiind unul dintre cele mai tentante la acea vreme. Clădirile aferente au fost demolate pentru a lăsa loc centrului comercial Real ( în prezent, aici funcţionând hipermarketul Auchan). La doar câţiva ani de la schimbarea obiectului de activitate, în primul semestru al anului 2012,  firma de imobiliare raporta un profit de peste 700.000 de euro.  

„Legile au fost în aşa fel modificate, încât unei  întreprinderi de talia Rolast să-i poată fi schimbat mult prea uşor obiectul de activitate“, spune Nicolae Creţu, fost lider de sindicat la Rolast.

 Alte două întreprinderi socialiste, transformate după acelaşi tipar

Vechea  Fabrică de bere Piteşti, care şi-a închis porţile în anul 2001, din lipsă de rentabilitate a fost şi ea rasă de pe faţa pământului, suprafaţa aferentă fiind destinată ridicării unui cartier rezidenţial.

Aceeaşi reţetă s-a aplicat şi Fabricii de stofe Argeşana.  Doar o parte din activele fostei mândrii comuniste au fost preluate de societatea germană Lisa Draxlmaier, care a dezvoltat aici o fabrică de componente auto, restul rămânând în proprietatea fabricii controlate de oamenii de afaceri austrieci Klaus Rierer şi Christian Rimpt, care şi-au propus valorificarea la maximum a proprietăţillor imobiliare ale societăţii (care cumuleză aproximativ 10 hectare de teren şi clădirile aferente). Numai terenurile fostei fabrici de stofe au fost estimate la 5 milioane euro. 

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite