Simpozion naţional "In memoriam Dinu Pillat", la conacul Brătienilor. Patimile prin care a trecut fiul lui Ion Pillat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Judeţean Argeş şi Centrul de Cultură „Brătianu” organizează joi, 17 octombrie 2019, orele 1000, la Conacul Brătienilor, Ştefăneşti, ediţia a VI-a a Simpozionului naţional "In memoriam Dinu Pillat" dedicat scriitorului, criticului şi istoricului literar pe care comuniştii l-au trimis la Jilava şi Gherla.

În cadrul manifestării vor vorbi scriitoarea Monica Pillat,  fiica lui Dinu Pillat, conf. dr. George Ardeleanu, Barbu Cioculescu, scriitor şi critic literar, prof. dr. Mihai Zamfir, iar evenimentul se va încheia prin lansarea volumului de nuvele "Croitorul de cărţi" semnat Monica Pillat  şi a volumului de poezii "Fericita lumină", al poetei Liliana Ursu.

           

Dinu Pillat a fost fiul poetului interbelic Ion Pillat şi al pictoriţei Maria Pillat. În anii '40, a fost unul dintre asistenţii profesorului George Călinescu la catedra de istoria literaturii române, alături de Adrian Marino, Ovidiu Papadima, Valeriu Ciobanu şi Alexandru Piru.

Începuse să scrie încă din liceu, colaborând la revista „Vlăstarul” a Colegiului National „Spiru Haret” din Bucureşti cu diverse cronici literare şi proze lirice, o activitate car, mai târziu, avea să se contureze pe două direcţii, aceea de critic şi istoric literar şi aceea de romancier.

Şi-a dat doctoratul la 22 iunie 1947, cu două subiecte sugerate de George Călinescu: Contribuţiuni la biografia lui Ion Pillat şi Romanul de senzaţie în literatura română din a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Totuşi, doctoratul, chiar dacă fusese susţinut exemplar, nu i-a mai fost de folos, postul său fiind comprimat la 15 octombrie 1947.

Arestat alături de Constantin Noica, Alexandru Paleologu şi Nicolae Steinhardt

Dinu Pillat a fost arestat de regimul comunist în 1959, alături de Constantin Noica şi un grup important de intelectuali, printre care Alexandru Paleologu, Arşavir Acterian, Nicolae Steinhardt. Ei au fost implicaţi în cunoscutul proces "Noica-Pillat". Dinu Pillat a trecut prin penitenciarele Jilava şi Gherla.

În martie 2010, din arhiva CNSAS a fost recuperată dactilograma manuscrisului romanului „Aşteptând ceasul de apoi”,  considerat de autor cel mai reuşit roman al său, roman considerat pierdut, confiscat odată cu arestarea autorului în 1959. Volumul a fost publicat în decembrie 2010, iar în 2013 a fost  tradus în limba franceză - "En attendant l'heure d'après".

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite