Siropul din lumânărică şi miere. Cum prepari licoarea-tratament pe care o foloseau străbunicii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto arhivă Shutterstock
Foto arhivă Shutterstock

Din lumânărică (Verbascum phlomoides), planta înaltă de până la un metru, cu flori galbene dispuse asimetric, frunze eliptice şi tulpină acoperită de peri, străbunicii preparau câteva leacuri a căror eficienţă este confirmată de fitoterapia zilelor noastre.

O găseşti la marginea drumurilor, pe coline însorite şi păşuni, pe soluri uşoare, aluvionare, nisipoase şi pietroase de la câmpie, până la deal. Dacă nu ştii despre ce e vorba, cu greu ţi-ai imagina virtuţile terapeutice ale buruienii: expectorante, antitusive, antiinflamatoare, sudorifice, antiasmatice, antimicrobiene, antihistamice, antispastice, antivirale.

„Principalii componenţi activi din organele acestei specii sunt mucilagiile neouzuronice şi saponinele. În uz intern, planta are indicaţii terapeutice în bronşită, astm, răguşeală, laringita, angine, gastroenterintă, tuberculoză, traheită, iar uz extern este recomandată în caz de hemoroizi, degeraturi, furuncule, plăgi atone”, explică specialistul în fitoterapie Elena Badea. 

Intern, planta se administrează sub formă de infuzie, decoct, tinctură şi macerat la rece, dar şi  sub forma unui sirop, o formulă  agreată inclusiv în tratamentul copiilor (la sfatul medicului). 

Pentru prepararea licorii, avem nevoie, în primul rând, de o jumătate de litru de decoct, obţinut din patru  linguri de plantă măruntita, care se fieb timp de 15 minute, în 500 ml apă, având grija să completăm lichidul pe masura ce se evaporă. 

"Pentru prepararea siropului  amestecăm cei 500 ml de decoct cu 500 g de miere, încălzim până când lichidul devine omogen, iar după răcire îl depozităm în recipiente de sticlă. Doza uzuală este o linguriţă, de trei ori pe zi, pentru copii, şi  de o lingură pentru adulţi.  Siropul din lumânărică şi miere este indicat mai ales copiilor anemici, dar şi celor care suferă de bronşită cronică sau astm.

Atenţionări

Atunci când culegem planta este bine să evităm atingerea feţei şi, mai ales, zona ochilor, pentru a preîntâmpina inflamaţiile locale. Specialiştii recomandă evitarea preparateor din această plantă în timpul sarcinii şi alăptării.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite