Soarta bizară a casei scriitorului Liviu Rebreanu. Putea fi muzeu, dar va ajunge vilă de vacanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casa Rebreanu a fost retrocedată în 2009 FOTO: Denis Grigorescu
Casa Rebreanu a fost retrocedată în 2009 FOTO: Denis Grigorescu

Casa lui Liviu Rebreanu de la Valea Mare (Argeş), acolo unde celebrul romancier a scris „Răscoala” (1932), „Jar” (1934), „Gorila” (1938) şi „Amândoi” (1940) şi unde s-a stins în 1944, va fi transformată în casă de vacanţă. Proprietarul nu a reuşit să acceseze fonduri europene pentru a o face casă memorială.

Actualul proprietar, omul de afaceri Robert Erbaşu, căruia i-a fost retrocedată casa în 2009, a început încă din 2011 demersurile pentru a reabilita casa, însă la vremea respectivă legislaţia şi procedurile greoaie au întârziat începerea lucrărilor.

 „Vă pot confirma că pe data de 10 iulie au început lucrările de reabilitare a Casei Rebreanu. Este un lucru bun. Termenul legal de finalizare este de 36 de luni de la începerea lucrărilor. După reabilitare, casa va rămâne proprietate privată. Sursele financiare pentru reabilitarea casei sunt 100% fonduri personale. Am încercat în repetate rânduri, dar nu am reuşit să obţin fonduri europene pentru a o transforma în casa memorială şi a o introduce într-un circuit cultural-turistic. Când am preluat casa în 2009 am găsit-o într-o stare asemănătoare cu cea actuală. Imobilul nu s-a degradat în cei 11 ani de când l-am preluat, ci în perioada de la naţionalizare până în când am intrat eu în posesie”, ne-a declarat omul de afaceri Robert Erbaşu, actualul proprietar al Casei Rebreanu.

Actualul proprietar, omul de afaceri Robert Erbaşu, căruia i-a fost retrocedată casa în 2009, a început încă din 2011 demersurile pentru a reabilita casa, însă la vremea respectivă legislaţia şi procedurile greoaie au întârziat începerea lucrărilor. Drept urmare, casa a ajuns într-o stare avansată de degradare.

Casa, închisă pentru vizitatori din 2013

Toate obiectele din casă ce au aparţinut lui Rebreanu, inclusiv masa la care acesta a scris celebrul roman ”Răscoala”, se află acum la Muzeul Judeţean Argeş.

Casa de la Valea Mare a fost achiziţionată de către marele romancier în 1930. În aprilie 1945, la aproape opt luni de la decesul lui Rebreanu, casa a fost achiziţionată de către doctorul Ion Erbaşu (bunicul actualului proprietar) de la Fanny Liviu Rebreanu şi Florica Vasilescu Rebreanu, soţia şi respectiv fiica marelui romancier. Ion Erbaşu a fost însă expropriat de comunişti în 1950, iar în 1969 locuinţa a fost declarată casă memorială. Casa a fost retrocedată în 2009 omului de afaceri Robert Erbaşu şi s-a închis pentru vizitatori în 2013.

Casa Rebreanu se află într-o zonă idilică, în satul Valea Mare, la aproximativ 7 kilometri de Piteşti.

În Jurnalul intim al lui Rebreanu publicat de abia în 1984 graţie istoricului literar Niculae Gheran se fac numeroase referiri la perioada petrecută de Rebreanu în casa de la Valea Mare între 1930 şi 1944.

În iulie 1930, la o lună după ce a cumpărat casa de la Valea Mare, Liviu Rebreanu scria în jurnalul său: „La Valea Mare, unde ne-am instalat o mică, dar adevărată gospodărie. Prima mea proprietate reală. Să-mi ajute Dumnezeu să trăiesc, să mă pot bucura puţin de ea. Evident că facem mereu planuri de viitor, cum s-o mărim, cum să schimbăm casa şi s-o înfrumuseţăm… Cât este, e foarte bine. Am un adăpost pentru orice împrejurare.”

Ultima etapă a creaţiei rebreniene este, după toate indiciile, legată de refugiul la casa cu vie de la Valea Mare, unde elaborează romanele (unele doar în versiunea finală, începute la Bucureşti): Răscoala (publicat în 1932), Jar (1934), Gorila (1938) şi Amândoi (1940). În 1944 scriitorul Liviu Rebreanu a fost înmormântat în satul argeşean Valea Mare unde a locuit, iar mai târziu osemintele sale au fost mutate în Capitală în cimitirul Bellu.

Vă mai recomandăm şi:

Când se redeschide fosta perlă a litoralului românesc

Neurolog român stabilit în Germania: „România a rămas plină de gunoaie, cele mai multe cu două picioare“

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite