Piteşti

articolul anterior articolul urmator

Sociolog, despre cazul inginerului mort în timp ce era imobilizat de poliţişti: „Am asistat la violenţa statului împotriva cetăţenilor săi”

3
19 Apr 2021 12:49:24
Autor: Denis Grigorescu
Octavian Sachelarie este doctor în sociologie FOTO: universulargesean.ro
Octavian Sachelarie este doctor în sociologie FOTO: universulargesean.ro

Cazul bătrânului mort la Piteşti după ce a fost trântit pe asfalt de doi poliţişti a stârnit multă revoltă la nivel naţional. „Adevărul” a discutat despre cauzele şi efectele acestei tragedii cu sociologul Octavian Sachelarie.

Vineri 16 aprilie, un bărbat de 63 de ani din Piteşti a murit după ce a fost trântit pe asfalt de un poliţist lângă o terasă de la Autogara Sud. Bărbatul era în stare de ebrietate şi refuzase să plece de pe terasa unde izbucnise un mic incendiu. 

Un alt detaliu care a revoltat mulţi oameni a fost acela că în timp ce bătrânul era trântit pe asfalt, doi clienţi mâncau liniştiţi la doi paşi de scena foarte violentă.

După cum spune sociologul Octavian Sachelarie, „asistăm la o normalitate a violenţei”. 

„Violenţa a devenit parte a realităţii cotidiene şi nu e normal. Se asistă cu indiferenţă la fel de fel de tipuri de violenţă. Legat de ce s-a întâmplat vineri la Piteşti, sunt trei părţi: victima, agresorii şi cei care asistă. Am asistat la violenţa statului împotriva cetăţenilor săi. Demograful francez Jean Claude Chesnais făcea şi o tipologie a violenţei statului împotriva cetăţenilor săi. Reţelele de socializare şi media sunt pline de violenţă. Asistăm la o supraevaluare a violenţei. Din ce constat eu, societatea românească este o societate fără norme. Chestiunea de contract social şi normă nu mai este respectată. Avem două variante: dictatura majorităţii sau dictatura unei minorităţi. Este o criză a democraţiei, şi nu doar în România. Este vorba şi de un amurg al competenţelor”, a declarat sociologul, pentru „Adevărul”.

Doctor în sociologie şi absolvent al Facultăţii de Sociologie de la Universitatea din Bucureşti în 1976, Octavian Sachelarie este autor a zeci de lucrări de specialitate, iar din 2004 este directorul Bibliotecii Judeţene Argeş.

Vă mai recomandăm şi:

Trecutul controversat al poliţistului care l-a trântit la pământ pe inginerul argeşean mort sufocat: a furat din banii unui bătrân înşelat 

Doi poliţişti au fost reţinuţi în cazul bărbatului din Piteşti care a murit în urma imobilizării VIDEO

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Stanila Ion
19.04.2021, 13:01:10

Serios !? Niste "militieni" bezmetici sunt "staul roman" !?

0 (2 voturi)
Alexandru Preda
19.04.2021, 13:44:46

Bătrânul acea 63 ani, vârsta la care toți bărbații și destule femei incă lucrează la serviciu, fiind în putere la acesta vârsta, deși la viata lor au nascut și crescut copii. Bătrânul era crita, cu alcoolemia enorma de peste 2 la mie. Batranul a preferat sa inhaleze fum de la incendiu, fum care desigur ca i-a afectat plămânii și capacitatea de a respira. Batranul ii încurca și ii ocara pe polițiștii aflați în misiune. Ce voiați sa facă polițiștii, decât sa îl scoată din local. Luptându-se și împotrivindu-se, i-a determinat pe polițiști sa folosească forța pentru a-l scoate din local și poate pentru a-l legitima. Și vina este tot polițiștilor....

0 (2 voturi)
Infractorul Burci
19.04.2021, 14:12:17

Marele sociolog este un bou, un mare bou. Nu am asistat la violența statului, am asistat la violenta unor milițieni proști.

-1 (5 voturi)
Modifică Setările