Soluţia naturistă pentru dermatită, cu ulm, stejar alb şi tătăneasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Dermatita, inflamaţia pielii provocată de agenţi externi, nu reprezintă o ameninţare pentru viaţă şi nici nu este contagioasă, dar este o problemă extrem de supărătoare, pentru care există totuşi remedii, inclusiv naturiste.

Dermatitele debutează cu mâncărime, leziuni sub formă de eczeme, uscarea pielii şi îngroşarea ei, astfel că, încă de la primele semne, medicul poate pun uşor diagnisticul. 

"Principalele simtptome sunt: piele uscată, hiperemie (piele rosie), prurit (mancărime), cruste si alte leziuni exfoliative, papule (leziuni hiperemice, reliefate), vezicule (leziuni cu continut lichidian)", explică specialistul în fitoterapie Elena Badea.

În funcţie de factorul declanşator, există mai multe tipuri de dermatită, însă tratamentul acestora este oarecum asemănator. Dincolo de tratamentul alopat, medicul poate recomanda şi remedii naturiste simple. Mai cunoscute şi frecvent utilizate sunt cele cu miere, muşeţel,  fulgi de ovăz, oţet de mere, sau aloe vera, dar şi tratamentul cu ulm.

Mucilagiile din ulm au efect hidratant

"Ulmul este foarte benefic în tratamentul dermatitei datorită conţinutului său ridicat de mucilagii, care ajută la hidratarea pielii şi grăbesc vindecarea. Se spală şi se pisează câteva frunze de ulm, până se fac pastă. Compoziţia rezultată se aplică pe pielea afectată. Se lasă până se usucă complet şi apoi se spală. Se repetă procedura de trei ori pe zi, până când vei vedea o îmbunătăţire", mai spune Elena Badea.

Ulmul, în combinaţie cu stejarul alb şi tătăneasa, are acţiune şi mai eficientă.

"Se amestecă o linguriţă de rădăcină de tătăneasa, o linguriţă de coajă de stejar alb, o linguriţă de coajă de ulm alb şi două căni de apă. Se pune amestecul acesta la fiert, apoi se foloseşte soluţia rezultată pentru a curăta porţiunile de piele afectate de dermatita", mai spune specialistul în fitoterapie.

Pentru prevenirea dermatitei, specialistul recomandă evitarea ouălor, alunelor, produselor lactate şi, în general, a alimentelor care provoacă alergii, adăugarea în alimentaţie a orezului brun şi a meiului,  iar după consultarea medicului, folosirea suplimentelor alimentare pe baza complexului vitaminic B, suplimentelor pe bază de zinc, suplimentelor pe baza de cartilaje de rechin, suplimentelor pe bază de seminţe de in şi coajă de psyllium, pentru stimularea procesului de digestie, sau aplicarea de produse cu zinc, direct la nivelul pielii.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite