Spaimă printre părinţii micuţilor cu insuficenţă renală, din Argeş: „Medicul nici măcar n-a coborât să-l vadă. A trecut atâta timp şi nu ne spun ce i-a infectat”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spaimă printre părinţii celor 11 micuţi din Argeş internaţi la Spitalul „Marie Curie” din Bucureşti cu insuficienţă renală acută, cauzată de sindromul hemolitic uremic. Oamenii sunt speriaţi că, la două săptămâni de când o micuţă de nici un an a murit, iar ceilalţi copii au ajuns pe rând în stare gravă la spital, autorităţile nu au reuşit să desluşească, până duminică, sursa îmbolnăvirii copiilor.

La aproape două săptâmâni de la moartea Dianei Maria Oncescu, fetiţa de nici un an, din Argeş, diagnosticată cu SHU (sindrom hemolitic uremic, caracterizat prin insuficienţă renală acută – n.r.), autorităţile n-au nicio confirmare legată de sursa îmbolnăvirii micuţei decedate, dar şi a altor copii aflaţi în spital. În prezent, 11 copii din judeţul Argeş, diagnosticaţi cu insuficienţă renală, sunt internaţi la Spitalul „Marie Curie” din Capitală.

Şase dintre cei 11 micuţi sunt internaţi la Nefrologie, unul dintre aceştia fiind scos, sâmbătă, de la dializă, iar cinci micuţi se află la Terapie intensivă. Dintre aceştia din urmă, trei sunt în stare gravă, iar doi au avut nevoie de intubare pentru a putea respira. De altfel, pentru unul dintre micuţii intubaţi s-a luat această decizie sâmbătă noapte, din cauză că starea copilului s-a agravat deodată. 

„Ne aşteptăm ca majoritatea să-şi revină”
Reprezentanţii Spitalului „Marie Curie“ sunt rezervaţi în privinţa formulării unor pronosticuri legate de evoluţia stării de sănătate a micuţilor. „Fiecare pacient are evoluţia lui, ne aşteptăm ca marea majoritate să-şi revină, dar boala poate produce insuficienţe renale cronice şi chiar decese. Nu contează câţi sunt cu rotavirus, caţi cu E-coli, pentru că ambele produc aceeaşi boală. Noi tratăm efectul acestei infecţii. E clar că e o problemă să vină într-o săptămână un număr atât de mare de pacienţi“, a spus doctorul Radu Tăbăcaru, directorul medical al spitalului. Şi mai grav este că nici acum, la aprope două săptămâni de la declanşarea valului de îmbolnăviri, autorităţile nu ştiu care este sursa infecţiilor.

O adevărată isterie s-a iscat după ce Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a dispus prelevarea de probe din loturile de portocale dintr-o reţea de supermarketuri care are magazine în mai multe localităţi din judeţul Argeş.

„Noi ne-am autosesizat în urma declaraţiilor făcute de părinţii mai multora dintre copiii care au ajuns la Bucureşti cu insuficienţă renala, potrivit cărora micuţii au consumat şi portocale. Am recoltat probe din mai multe loturi de portocale comercializate într-o reţea de supermarketuri din Piteşti, Curtea de Argeş, Câmpulung Muscel, Mioveni şi Topoloveni, localităţi din care provin copiii bolnavi, tocmai pentru a vedea dacă se susţin sau nu suspiciunile privind eventuala contaminare a acestor fructe cu pesticide. Probele prelevate au fost trimise la Bucureşti pentru analize şi aşteptăm rezultatele pentru luni după-amiază sau, cel tarziu, marţi dimineaţă“, a declarat, pentru „Adevărul”, Daniel Lupu, director executiv al (DSVSA) Argeş.

„Nu portocalele au îmbolnăvit-o pe fetiţa mea”
Unii dintre părinţii micuţilor internaţi, cred, însă că pista portocalelor ar fi una greşită. „Nu portocalele au îmbolnăvit-o pe fetiţa mea. Copilul nu a consumat acest fruct şi nici suc de portocale. Gândiţi-vă că are doar cinci luni. Nici n-am trecut la diversificarea alimentaţiei. Nici măcar nu am alăptat-o, ca să presupunem că ar fi fost ceva transmis de la mine, după ce aş fi consumat fructe. Până la trei luni i-am dat lapte praf Nan fără lactoză, iar de la trei luni, cu lactoză. N-a consumat decât lapte praf“, a declarat, pentru „Adevărul“, Maria Dulgheru, mama unei fetiţei în vârstă de cinci luni, diagnosticată cu sindrom hemolitic uremic, care, în weekend, a putut fi scoasă de la dializă.

Femeia nu ştie încă dacă micuţa s-a îmbolnăvit din cauza apei, a laptelui sau dacă a contactat infecţia în Spitalul de Pediatrie din Piteşti, unde a fost iniţial internată, iind diagnosticată cu roşu în gât. În timpul internării, micuţa stat în salon cu un alt copil, care avea problem digestive şi, odată ce starea de sănătate s-a agravat, părinţii au dus-o pe copilă la Bucureşti.

Bobi Modan, tatăl unui alt copil transferat de la Piteşti la Bucureşti cu sindrom hemolitic uremic, e dezamăgit şi el de modul în care decurge ancheta epidemiologică.

„A trecut atâta timp şi nu ne spun ce ne-a infectat copiii. Văd că s-au orientat  spre portocale. Sunt aici părinţi care nu i-au dat deloc portocale copilului. Nici noi nu prea i-am dat băiatului citrice, ci mai mult banane cu biscuiţi. În rest, lapte praf cu lactoză. Dar văd că de lapte nu spun nimic, nici de banane şi nici de apă”, a declarat, pentru „Adevărul”, Bobi Modan.

Bărbatul mai susţine că Tiberiu, băieţelul său în vârstă de 10 luni, a trecut prin chinuri cumplite. E intubat şi face dializă la spitalul „Marie Curie”. Abia dă semne timide de ameliorare. „A început, în sfârşit, să urineze. A început cu trei mililitri şi a ajuns la 23, dar până la 400 - 500 de mililitri, cât ar trebui ca să-l scoată de la dializă, mai e! Deja o fetiţă, şi ea tot din Argeş, a fost scoasă de la aparate şi sperăm că vom reuşi şi noi”, ne-a mai declarat Bobi Modan.

Bărbatul este, însă, nemulţumit de felul în care copilul a fost tratat în spitalul din Piteşti, acolo unde a fost internat iniţial, având febră şi diaree. „Îi dădeau dinţişorii şi am crezut că de la asta e. Nu ştiu dacă deja contactase vreo bacterie, dacă a luat-o din spital sau dacă s-a îmbolnăvit ulterior. La câteva zile am ajuns din nou cu copilul la Spitalul de Pediatrie. Medicul nici măcar n-a coborât să-l vadă. Am fost trimişi la secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean, apoi, plimbaţi între spitale. Copilul meu ajunsese de la 7,8 la 9 kilograme din cauza faptului că nu mai urina şi nimeni nu se impacienta. În cele din urmă, ni s-a dat trimitere să plecăm la Bucureşti. Nici ambulanţă nu aveau pentru copil, a fost nevoie să cheme una de la Costeşti. Acum e un pic mai bine, dar nici medicii nu pot şti exact cum va evolua”, a mai declarat, pentru „Adevărul”, tatăl micuţului.

„E strigătior la cer”
Nu doar părinţii copiilor internaţi la Spitalul „Marie Curie” din Bucureşti aşteaptă cu sufletul la gură rezultatele anchetei medicale demarate în urma valului de îmbolnăviri din Argeş. Mămicile cu copii de până la trei ani, segmentul de vârstă pentru care sindromul hemolitic uremic (SHU) este principala cauză de insuficienţă renală, sunt speriate şi ele, pentru că nimeni nu poate să le spună de unde vine  pericolul.

„E strigator la cer. Atâţia copii bolnavi si nimeni nu ne poate da o explicaţie plauzibilă. Ducem copiii la medic pentru a-i trata, nu pentru a-i imbolnăvi. Acum, ministrul Sănătăţii unde este? Domnul Arafat, la fel? Totuşi, a murit o fetiţă şi alţi bebeluşi sunt în stare gravă (…)“, scrie o mămică în petiţia online “Respect pentru copii! (Spitalul de Pediatrie Pitesti)”, iniţiată la scurt timp după moartea micuţei din Topoloveni diagnosticată cu SHU.

Ancheta epidemiologică de la Spitalul de Pediatrie din Piteşti bate pasul pe loc. Târziu, după ce numărul îmbolnăvirilor a crescut alarmant, autorităţile s-au decis să trimită echipe de control în casele familiilor de unde provin copiii bolnavi. Primele rezultate de laborator ar fi trebuit să fie gata vineri, 12 februarie, însă nici până duminică, autorităţile sanitare din Argeş n-au avut nimic concret de raportat.

„Am prelevat inclusiv probe de lapte praf de la domiciliile copiilor care s-au îmbolnăvit. Nu am trecut la preluarea de probe din magazine, pentru că, deocamdată, nu avem rezultatele de laborator. În funcţie de aceste rezultate, extindem sau nu ancheta. Cert este că, în privinţa laptelui praf administrat copiilor, nu vorbim de aceeaşi marcă de produs în toate cazurile. Ce pot să vă spun cu certitudine este că, de trei zile, n-au mai apărut cazuri noi în Argeş”, a declarat, duminică, pentru „Adevărul”, Sorina Honţaru, director DSP Argeş. Cât despre reţeaua publică de apă, DSP Argeş exclude varianta contaminării, potrivit analizelor periodice efectuate pe această linie.

Dosar penal după moartea fetiţei de la Topoloveni
Reamintim că, vineri, 12 februarie, Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeş a preluat dosarul penal în vederea efectuării urmăririi penale cu privire la împrejurările în care a survenit decesul Dianei Maria Oncescu, fetiţa de 11 luni din Topoloveni care a murit la scurt timp după ce a fost transferată la Bucureşti cu sindrom hemolitic uremic, precum şi cu privire la îmbolnăvirea mai multor minori cu vârste de până la 3 ani şi 2 luni. Preluarea a fost făcută la câteva zile după ce procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Piteşti s-au sesizat din oficiu şi au deschis dosar penal pentru ucidere din culpă în cazul micuţei. În plus, şi Avovcatul Poporului s-a autosesizat în acest caz.

Citeşte şi:

Numărul copiilor din Argeş transferaţi la Bucureşti a ajuns la 14. Medicii de la Piteşti nu ştiu nici acum care este sursa îmbolnăvirilor

Ministerul Sănătăţii a confirmat infecţia cu E-coli doar pentru unul dintre copiii transferaţi de la Piteşti la Bucureşti cu suspiciune de sindrom hemolitic-uremic

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite