Specialiştii în nutriţie avertizează: „Gândeşte-te de două ori înainte să consumi lapte cu cereale“. Ce probleme apar în organism

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lapte cu cereale, una dintre asocierile cele mai frecvente din meniul multora dintre noi, este, în acelaşi timp şi una dintre combinaţiile cele mai problematice la care putem apela când vine vorba de meniuri. O spun specialiştii în nutriţie, care arată şi cum trebuie consumate corect cele două alimente.

Chiar dacă ne străduim să punem pe masă alimente care să conţină toate elementele necesare organismului nostru, este posibil să constatăm că nutrienţii nu sunt, totuşi, asimilaţi corect de organism.

Cea mai frecventă cauză este combinarea incorectă a alimentelor, care creează anumite interferenţe ce perturbă utilizarea corectă de către organism a vitaminelor, mineralelor, proteinelor, lipidelor şi carbohidraţii, cauzând neplăceri de genul balonării, flatulenţei ori “arsurilor” de stomac, asta dacă le enumerăm doar pe cele mai frecvente dintre ele. Una dintre aceste asocieri contraindicate este laptele cu cereale.

“Gândeşte-te de două ori înainte de a consuma lapte cu cereale. În prezenţa HCl (acid clorhidric) din stomac, laptele se coagulează într-o structură dură foarte greu digerabilă care necesită secreţii mari de enzime şi o mecanică specială gastro-intestinală. Iar în prezenta altui glucid (cereale + lapte), digestia lactatelor dar şi a glucidelor este profund deteriorată”, explică, pentru „Adevărul“, Anca Tene, specialist în nutriţie şi stil de viaţă sănătos, co-fondator al programelor Green Therapy.  

 Laptele se consumă neasociat cu alte alimente

Aceeaşi problemă apare şi când consumăm laptele cu alţi carbohidraţi decât cerealele.Corect este ca după ce consumăm produse pe bază de carbohidraţi, să aşteptăm cca. două ore până când bem lapte. Sau, dacă am consumat lapte, ar fi bine să aşteptăm aproximativ trei ore până când îi oferim organismului carbohidraţi.


De fapt, indicat este să consumăm laptele necombinat, ca atare, sau, mai degrabă, în variantele sale fermentate (iaurt, sana, kefir sau lapte bătut),  pentru că nici asocierea lui cu fructe sau legume, ori combinarea cu carne şi preparate din carne nu aduc beneficii organismului nostru, ci, din contră.

“Pentru că alimentele se digeră în ordinea în care sunt mâncate, nu este recomandat ca după ce am consumat lactate, care necesită o perioadă mare de digestive, să adăugm o friptură sau un mezel. Carnea va fi digerată abia după ce vor fi digerate alimentele pe bază de lapte, cu care am început meniul. În acest interval, carnea, rămasă în aşteptare, intră în  procesul de putrefacţie, determinând o serie de neplăceri pentru organism, şi, mai mult, retransformându-se într-o sursă de toxine”, mai spune Anca Tene. 

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite