Chiar dacă ne străduim să punem pe masă alimente care să conţină toate elementele necesare organismului nostru, este posibil să constatăm că nutrienţii nu sunt, totuşi, asimilaţi corect de organism.
Cea mai frecventă cauză este combinarea incorectă a alimentelor, care creează anumite interferenţe ce perturbă utilizarea corectă de către organism a vitaminelor, mineralelor, proteinelor, lipidelor şi carbohidraţii, cauzând neplăceri de genul balonării, flatulenţei ori “arsurilor” de stomac, asta dacă le enumerăm doar pe cele mai frecvente dintre ele. Una dintre aceste asocieri contraindicate este laptele cu cereale.
Cea mai frecventă cauză este combinarea incorectă a alimentelor, care creează anumite interferenţe ce perturbă utilizarea corectă de către organism a vitaminelor, mineralelor, proteinelor, lipidelor şi carbohidraţii, cauzând neplăceri de genul balonării, flatulenţei ori “arsurilor” de stomac, asta dacă le enumerăm doar pe cele mai frecvente dintre ele. Una dintre aceste asocieri contraindicate este laptele cu cereale.
“Gândeşte-te de două ori înainte de a consuma lapte cu cereale. În prezenţa HCl (acid clorhidric) din stomac, laptele se coagulează într-o structură dură foarte greu digerabilă care necesită secreţii mari de enzime şi o mecanică specială gastro-intestinală. Iar în prezenta altui glucid (cereale + lapte), digestia lactatelor dar şi a glucidelor este profund deteriorată”, explică, pentru „Adevărul“, Anca Tene, specialist în nutriţie şi stil de viaţă sănătos, co-fondator al programelor Green Therapy.
Laptele se consumă neasociat cu alte alimente
Aceeaşi problemă apare şi când consumăm laptele cu alţi carbohidraţi decât cerealele.Corect este ca după ce consumăm produse pe bază de carbohidraţi, să aşteptăm cca. două ore până când bem lapte. Sau, dacă am consumat lapte, ar fi bine să aşteptăm aproximativ trei ore până când îi oferim organismului carbohidraţi.
De fapt, indicat este să consumăm laptele necombinat, ca atare, sau, mai degrabă, în variantele sale fermentate (iaurt, sana, kefir sau lapte bătut), pentru că nici asocierea lui cu fructe sau legume, ori combinarea cu carne şi preparate din carne nu aduc beneficii organismului nostru, ci, din contră.
“Pentru că alimentele se digeră în ordinea în care sunt mâncate, nu este recomandat ca după ce am consumat lactate, care necesită o perioadă mare de digestive, să adăugm o friptură sau un mezel. Carnea va fi digerată abia după ce vor fi digerate alimentele pe bază de lapte, cu care am început meniul. În acest interval, carnea, rămasă în aşteptare, intră în procesul de putrefacţie, determinând o serie de neplăceri pentru organism, şi, mai mult, retransformându-se într-o sursă de toxine”, mai spune Anca Tene.
Adauga Comentariu
Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos
Varianta 1
Autentificare cu contul adevarul.ro
Varianta 2
Autentificare cu contul de Facebook
12 Comentarii
Sortare: Cronologic · Dupa popularitate
Multe aiureli mai spun și "specialiștii" Mănânc lapte și produse lactate în cantități mari, cam 4 litri la trei zile cu tarate de ovăz, mămăligă, diverse semințe, fara pauza mănânc și fructe fara nici o preferință anume și mă simt excelent, nu am nici unul din simptomele povestite de nutriționiști de ocazie. Cum am mai scris intr-un articol azi , alcoolul nu lipsește la masa , in special țuică și vinul adevărat, carne putina, pâine aproape deloc, mămăligă este baza , din faina de la moara nu din punga. Menționez că laptele este adevărat, , variantele prinse le prepar in casa că și brânză de altfel . Lo unesc la oraș că sa u ma credeți taran, nu țin post niciodată, legumele și fructele reprezintă mai bine de jumătate din meniul meu zilnic. Așa au mâncat și strămoșii mei și nu i-am aburit noi un nutriționist.
Romanul, cand esti tănar, ai o digeste puternica si ceea ce spui tu e adevarat. Dupa o anumita varsta, dinamica digetiei scade mult, ceea ce scrie nutritionistul in articolul de mai sus trebuie respectat. Poate nu poti respecta tot, dar un anumit regim adecvat varstei trebuie impus.
Si daca laptele este vegetal (de ex. din soia)?...Mai merge combinatia cu carbohidratii (cerealele)?...
Bulls**t!!! Uite inca una care s-a trezit ca le stie ea pe toate. A fost cumva si in vizita prin stomac si intestine sa vada cum isi astepata randul la digerat diferite alimente? Fatuca asta e dusa cu pluta si ametita rau. In stomac alimentele se amesteca si se omogenizeaza. E adevarat, laptele precipita si formeaza un fel de branza din cauza acidului (cele de tip iaurt, kefir s.a. sunt deja precipitate din sticla/pahar), dar enzimele din stomac pregatesc digestia care are loc in intestin, unde fiecare tip de nutrient e trata separat, de enzime dedicate. Ceea ce e adevarat relativ la combinatia laptelui cu diverse vegetale este faptul ca exista sansa sa fie impiedicata absorbtia calciului si a altor minerale prin formare de saruri insolubile cu acizi organici din plante, saruri care se elimina. Lucru valabil si pentru carne, in asociere cu unele legume. Alta interferenta apare intre lipide si glucide, lipidele incetinesc digestia si absorbtia glucidelor, aspect benefic diabeticilor sau celor cu sensibilitate in utilizarea glucidelor. Dar, la modul general, fiecare individ are un profil enzimatic digestiv distinct si digera in mod diferit alimentele; suplimentele enzimatice pot ameliora substantial digestia si atenua unele fenomene negative. Un alt lucru important este flora intestinala, care si ea difera de un individ la altul; ea este cea care face prelucrarea finala a alimentelor si un dezechilibru la acest nivel poate fi foarte neplacut si poate avea consecinte grave pe termen lung.
"Anca Tene, specialist în nutriţie şi stil de viaţă sănătos" deci specialist in bla, bla, bla.... dar si medic? biolog? biochimist? ceva?
Vezi toate comentariile (12)