Piteşti

articolul anterior articolul urmator

Spitalul Judeţean de Urgenţă din Piteşti va avea laborator de radioterapie

3
15 Apr 2019 20:36:37
Autor: Cristina Stancu
Foto arhivă Adevărul
Foto arhivă Adevărul

Consiliului Judeţean Argeş a aprobat, luni, studiul de fezabilitate, devizul general şi indicatorii tehnico-economici pentru un obiectiv de investiţii mai mult decât necesar pacienţilor oncologici din Argeş. Este vorba de un laborator de radioterapie, care va dota Spitalul Judeţean de Urgenţă din Piteşti, o unitate unde, în prezent, nu există niciun aparat de iradiere cu energii înalte.

Anual, în Argeş sunt diagnosticaţi cu boli oncologice peste 1000 de bolnavi, dintre care aproximativ 500 necesită tratament prin radioterapie. Un tratament pe care, la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Piteşti nu-l pot face. În plus, la nivel de judeţ, în evidenţă oncologică se află un număr total de 17.745 pacienţi, iar pentru mulţi dintre ei s-a pierdut deja perioada oprimă de tratament, în multe cazuri din cauza faptului că aşteptarea pentru accesul la tratamentele radioterapeutice variază între două şi cinci luni.

Consiliul Judeţean promite să schimbe lucrurile în cel mai mare spital din Argeş, care nu dispune, în momentul de faţă, de niciun aparat de iradiere cu energii înalte. Azi au început demersurile pentru realizarea unui laborator de radioterapie, deocamdată, cu aprobarea, în şedinţă extraordinară, a unui studiu de fezabilitate.

"Tehnologia de ultima generaţie IMRT – VMAT cu care va fi dotat acest laborator asigură unul dintre cele mai performante tratamente de radioterapie disponibile în lume şi permite acoperirea intregului lanţ de tratare a afecţiunilor oncologice, ceea de va accelera obţinerea unui număr cât mai mare de pacienţi salvaţi. Prin acest proiect se doreşte construirea unui corp de clădire cu funcţiunea de Laborator de radioterapie, accesibil de la nivelul terenului, la care se va conecta printr-un tronson de legătura Secţia de Oncologie existenta. Laboratorul de radioterapie va fi o construcţie cu cinci niveluri (S1+S2+D+P+1E parţial) , care va fi amplasata în zona de sud-est a secţiei de oncologie şi tratament a Spitalul Judeţean de Urgenta Piteşti" , anunţă Consiliul Judeţean Argeş. 

Laboratorul va avea în dotare mai multe componente performante, printre care accelerator liniar de particule, computer tomograf simulator, sistem de planificare tratament, staţie de conturare, sistem de inregistrare şi verificare, sistem de imobilizare şi sistem de dozimetrie.  

Secţia de Oncologie din cadrul SJUP, funcţionează cu un număr de 30 paturi pentru spitalizare continuă şi 10 paturi pentru spitalizare de zi.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Carmen Tatiana Moldovan
15.04.2019, 20:58:47

Felicitari!

Sorin Ionascu
15.04.2019, 22:45:35

"laborator de radioterapie", "laborator de oncologie" "Un tratament care, la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Piteşti nu-l pot face." Nu stiu de unde ati cules-o pe fetita asta habarnista, dar vad ca deja ii face concurenta serioasa lui toanty veolica, e mai mare specialista la dancileza decat insasi autoarea.

Katanga
16.04.2019, 02:44:59

Mai tre' sa stie si felcerii aia semianalfabeti sa se joace cu jucaria. Ca aparatu' nu'i destul daca tampitu' nu pricepe (sigur) ce tre' sa faca cu el. Mai bine aduceti un tehnician de pe afara, platiti-l bine si poate peste 20 de ani poate invata si loazele bastinoase, poreclite "medici", cum sa-l foloseasca fara sa se electrocuteze.

-1 (1 vot)
Modifică Setările