Piteşti

articolul anterior articolul urmator

Statul vrea să închidă singura asociaţie autorizată pentru recuperarea şi protecţia fetelor care cad pradă sclaviei sexuale

9
28 Jun 2020 15:05:07
Autor: Denis Grigorescu
Iana Matei FOTO: Marian Mihai
Iana Matei FOTO: Marian Mihai

Deşi Departamentul de stat al SUA consemnează în Raportul privind traficul de persoane 2020 că Guvernul României nu îndeplineşte standardele minime în ceea ce priveşte eliminarea traficului de persoane, autorităţile din Argeş vor să închidă centrul Ianei Matei, cea care a salvat până acum 600 de minore din mâinile traficanţilor de persoane. Centrul funcţionează din 1999, iar Iana Matei a fost premiată de Departamentul de Stat şi Camera Lorzilor.

Iana Matei este coordonatoarea Reaching Out, singura asociaţie autorizată în România să se ocupe de recuperarea şi protecţia victimelor adolescente ale sclaviei sexuale. 

Iana Matei a fost declarată în 2006 „Eroul anului” chiar de către Departamentul de Stat al SUA pentru lupta ei constantă împotriva traficului de fiinţe umane, fiind recompensată în 2007 cu „Premiul pentru Abolirea Sclaviei” decernat de Camera Lorzilor din Marea Britanie. În 2010 a fost desemnată “Europeanul anului” de către Reader’s Digest, pentru salvarea a sute de minore de la prostituţie forţată. 

Iana a salvat din 1999, de când a creat centrul pe care îl conduce în Argeş, fete trecute prin traume inimaginabile. 

România, la nivelul ţărilor din lumea a treia privind protecţia victimelor

Conform raportului Departamentului de Stat dat publicităţii pe 25 iunie, România rămâne o sursă principală pentru traficul în scopuri sexuale sau prin muncă în Europa, iar copiii reprezintă aproape 50% dintre victimele identificate.

România rămâne pe lista de supraveghere de nivel 2 pentru al doilea an consecutiv, ceea ce înseamnă că guvernul nu şi-a intensificat suficient eforturile de combatere a traficului de persoane. În total, sunt 45 de ţări pe această listă a ţărilor cu probleme, iar România, Bosnia şi Irlanda sunt singurele ţări europene, figurând pe listă alături de ţări precum Cambodgia, Sri Lanka, Ciad sau Congo.

Practic, România e cumva în divizia a 3-a privind problemele cu traficul de persoane, fiind depăşită de 123 de ţări de pe glob, ce au luat măsuri mai bune pentru lupta împotriva traficului de persoane.

În România au fost identificate anul trecut 698 victime ale traficului de persoane, dintre care 327 sunt minori. Şi asrta în condiţiile în care în 2019, în Europa au fost identificate 3.736 victime ale traficanţilor de persoane. Practic, aproape 20% dintre victimele din Europa sunt din România.

De ce e România în ”lumea a treia” privind traficul de persoane? „Pentru că nu e voinţă politică. Nu avem standarde pe trafic de minori. Nu poţi avea ONG-uri care să asigure asistenţa victimelor dacă nu ai nişte standarde pentru ca aceste organizaţii să poată fi autorizate. Eu sunt autorizată pe asistenţa copiilor din dificultate, pentru că eu consider că victimele preponderente ale traficului de persoane sunt copiii în dificultate.

Inspectoarea de la Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Argeş m-a anunţat săptămâna trecută că îmi suspendă licenţa pentru că nu am grup-ţintă şi vor să îmi închidă centrul unde sunt reabilitate de 21 de ani victimele traficului de fiinţe umane...

Dacă în momentul acesta, în care apare raportul Departamentul de Stat american, un inspector de la nivel local vrea să îmi închidă centrul... Eu am trimis toate actele necesare, pentru că la fiecare trei ani trebuie să trecem prin procesul de relicenţiere. Actele depuse sunt corecte”, arată Iana Matei.

10 minore care au fost traficate sunt acum în centru FOTO: Ştefan Matei 

”Sunt 590 de victime care au trecut prin centrul nostru până acum şi am înaintat încet din cauza minorilor care vin la noi la vârste de 13-14 ani. Am avut cazuri de reintegrare în familie pe care le pot număra pe degetele de la o mână pentru că în general copiii ăştia vin din centre de plasament sau din familii dezorganizate, de multe ori chiar familiile fiind implicate direct sau indirect în traficul de persoane. Şi nu ai cum să faci o integrare. Şi trebuie să ţii acel copil până face 18 ani, să îi găseşti o calificare”, adaugă Iana Matei.

Numărul minorilor traficaţi a început să crească în România din 2007. Acum, în centrul condus de Iana Matei, media victimelor care beneficiază de protecţie şi reabilitare este de 13 ani. ”A fost şi o fată recrutată la 11 ani, o alta vândută la 9 ani. Se merge din ce în ce mai jos ca vârstă. Minorele care în 2007 erau exploatate sexual în apartamentele din România în timp ce autorităţile nu făceau nimic au împlinit 18 ani şi au fost mutate de peşte în Occident”, spune Iana Matei.

Sute de mii de euro de la Elveţia şi Germania, zero lei de la România

Ameninţările la adresa Ianei Matei nu lipsesc: ”Cei mai deştepţi nu acţionează direct, ci prin interpuşi, vor să îmi închidă centrul. Un exemplu: licenţa mea a fost suspendată de cei de la AJPIS Argeş. Voi face o acţiune în instanţă legată de acest abuz. Asta e România, dar eu sunt călită”.

Iana Matei nu a primit vreun leu de la autorităţile din România pentru centrul pe care îl conduce, deşi costurile sunt foarte mari, 120.000 de euro în medie în fiecare an. Finanţarea vine numai din afară. Cei mai mulţi bani vin din proiecte europene. Guvernele Elveţiei şi Germaniei, ca şi OSCE au finanţat centrul condus de Iana Matei în Argeş. ”Guvernul Elveţiei ne-a finanţat doi ani, inclusiv pentru activităţi de dezvoltare personală ale tinerelor din centru. În ultimii patru ani, am fost finanţaţi de fundaţia Velux cu 1,12 milioane euro. Sunt bani pe care eu i-am adus în ţară, din care eu am plătit taxe şi impozite, pentru ca apoi să îmi dea la gioale Guvernul României, iar AJPIS Argeş să vrea să îmi închidă centrul”, spune Iana Matei. Din banii de la fundaţia Velux a fost dezvoltat un business social, o fermă de lavandă, unde fetele învaţă să facă ulei de lavandă, săpun, bucheţele.

Licenţiată în Psihologie în Australia

Iana Matei s-a născut în Orăştie, dar a crescut în Piteşti. Iana Matei a plecat din România direct din Piaţa Universităţii. A trecut ilegal frontiera în Serbia, noaptea, doar cu ce avea pe ea, o pereche de jeanşi, o cămaşă şi un hanorac, a stat 15 zile la închisoare, în Zrenjanin, a lucrat apoi ca translator într-un lagăr din Belgrad, a luat azilul politic, şi-a recuperat fiul, cu ajutorul unor prieteni din Banat şi a 100 de dolari, şi, în cele din urmă, a ajuns în Australia. Pentru că avea nevoie de serviciu, dar nimeni nu-i putea asigura o recomandare, Iana a hotărât să se înscrie din nou la şcoală.

A terminat Psihologia la Universitatea de Tehnologie Curtin, Perth, Australia, şi a început să lucreze cu copiii străzii. S-a întors acasă la sfârşitul anilor 1990. Fiul ei, Ştefan, a terminat şcoala la Antipozi şi s-a întors şi el acasă, la Piteşti.

În urmă cu 12 ani, Iana Matei a înfiat două fetiţe, gemene, părăsite în maternitate de mama lor minoră, şi ea o victimă exploatată sexual. În 1998 a plecat în concediu prin Europa şi a rămas două săptămâni în România. Un an mai târziu a hotărât să se întoarcă acasă, creând Reaching Out.

Pe aceeaşi temă: 

VIDEO Fată de 16 ani, obligată şi târâtă prin trei judeţe să se prostitueze. Scenele de sex erau filmate şi distribuite online de un al treilea individ

O prostituată din Buzău şi-a turnat proxeneţii care au traficat-o în ultimii doi ani. Poliţiştii i-au reţinut pe infractori

 

 

 

 


 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

un motan intransigent
28.06.2020, 15:53:37

Reprosuri inutile. Adica S.U. nu stiu ele ca o prohibitie exacerbeaza cererea si produce incalcari ale legii din partea celor care vor sa aprovizioneze piatza cu marfa prohibita? Nu stiu ele S.U. ca comertul cu marfa prohibita aduce cui trebuie castiguri mari? Cine nu vrea sa aiba comert ilicit cu marfa prohibita trebuie sa liberalizeze ce e prohibit iar piatza va rezolva tensiunile provocate de prohibitie. Asta e tot. In rest, vorbe, vorbe, vorbe.

0 (4 voturi)
Dan Petru
28.06.2020, 16:29:12

Lol. Domnu' motan, stiti ca va referiti inclusiv la traficu' de MINORI ? Ziceti c-ar fi necesara o legalizare ?

+1 (1 vot)
Dan Petru
28.06.2020, 16:27:50

"Există sprijin, poate şi din partea mediului privat (acțiuni de CSR)? Nuuu. Pentru prostituate? Vai de mine! Am avut o singură firmă din Braşov care a făcut acea donație de 2% (din impozitul pe venit, n.red.), doamna de acolo văzuse un reportaj, când am fost premiată ca Europeanul Anului. Asta se întâmpla acum 2 ani. Eu am încercat să sensibilizez lumea, am mers, am vorbit, dar mi-au spus mulți clar și sincer: e o linie atât de fină între prostituție și trafic, înțeleg ce înseamnă traficul, mă doare sufletul, dar nu putem să asociem numele companiei noastre cu prostituția. Cu proiecte, prieteni – așa am funcționat până acum" Revenind puţin la partea de legislație. Ce mai e de făcut pe zona asta? S-au făcut ceva progrese pe linia asta? Pedepsele trebuie crescute în continuare, facem lobby până ajungem la 100 de ani în pușcărie și confiscarea tuturor bunurilor obținute astfel. Până atunci, ca să îi ajutăm pe acești copii, trebuie să avem un centru de siguranță, unde pui copiii cu probleme de sănătate mintală. https://actualdecluj.ro/casa-noua-pentru-recuperarea-copiilor-vanduti-ai-romaniei-iana-matei-reaching-out-eu-nu-am-vazut-pana-la-cluj-copil-exploatat-la-varsta-de-10-ani-in-industria-sexului/

Dan Petru
28.06.2020, 16:35:05

"Vorbiţi în special de copii, care au trăit aproape de când se ştiu în acest mediu. Adică, pentru ele, asta e viaţa, asta e viaţa pe care o cunosc. Se întâmplă să plece? Să ia legătura cu părinţii? Fug? Marea majoritate asta fac la început – fug. E ca o cultură diferită, ești într-o țară pe care nu o înțelegi și ești disperat. E același lucru cu fetele. Vin dintr-o lume paralelă cu a noastră și noi ne așteptăm ca ele să funcționeze normal. Cine le-a învățat pe ele să funcționeze normal? Cine le-a învățat pe ele valorile lumii în care trăim noi? Nimeni! Cum ne așteptăm noi să funcționeze ca noi? Ele trebuie învățate. Prima lor reacție e să fugă la ce știu, la mama, la tata, la familie. Asta e prima lor reacţie. De aceea spun că îţi trebuie un centru specializat, se numeşte „centru de siguranţă” şi există în toate ţările civilizate din lumea asta. Pentru că e firesc ca copilul să se întoarcă la mamă. Am o copilă, pe care tatăl a abuzat-o sexual, tatăl a fost primul care a abuzat-o sexual şi apoi a vândut-o. Şi acum, după 4 ani de zile, îmi spunea „ştiţi, stau câteodată şi mă gândesc, îmi e dor de tata. Dar nu aşa cum vă gândiţi dumneavoastră, nu aşa”. Adică nu sexual. E vorba de noţiunea de părinte. Sau „mă bătea mama, m-a chinuit şi m-a vândut, dar e mama”, rămâne acolo. Asta după atâţia ani de consiliere, când copilul a putut să facă diferenţa, să înţeleagă – da, e mama biologică, dar nu s-a comportat ca o mamă şi în loc să mă protejeze m-a exploatat. Normal că îl doare pe copil, acceptă după multe ore de consiliere, dar părintele rămâne, este părinte." Femeia asta a vazut multe la viata ei. Daca macar 10 % din idealistii care bat campii ar fi ancorati in realitate asa cum e doamna respectiva probabil ca lumea ar fi cu mult mai buna. Din pacate ... nu e cazu'.

Dan Petru
28.06.2020, 16:38:36

"Pentru că atunci când vii şi scoţi un copil din situaţia asta şi poliţistul face o anchetă şi are declaraţii la dosar care susţin faptul că un copil de 10 ani a fost exploatat în industria sexului nu poţi să faci publice aceste informaţii. Dar părinţii primesc dosarele, deci absolut toată informaţia se duce la toate părţile. Păi ăla vede cine a dat declaraţie. E vecinul? Se duce şi îi dă în cap vecinului şi pe următorul copil îl mai scoţi din situaía asta? Inclusiv adresa (centrelor de stat, n.red.) e publică, deşi în legislaţie era prevăzut că adresa acestor centre să fie secretă. Şi atunci psihologul care face raportul se trezeşte la uşa instituţiei cu părinţii copilului, care sunt ameninţaţi cu puşcăria. „Lasă că îţi tai eu gâtul, că scrii în raport!”. Ăsta e cadrul legislativ. Adresa centrului e publică pentru că trebui să publici în Monitorul Oficial, raportul psihologic e în dosar, dosar pe care trebuie să îl primească toate părţile implicate. Norocul nostru este că mulţi dintre aceşti părinţi nu ştiu să citească. Dar dacă îi interesează, nu e deloc complicat să afle informaţia…" FOARTE CORECT. Da' ii pasa cuiva ?

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (9)