Sucul natural obţinut dintr-o banală buruiană. Menţine sănătatea splinei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ventrilica. Sursă foto: botanistii.ro
Ventrilica. Sursă foto: botanistii.ro

Ventrilica, o plantă erbacee cu flori albastre-liliachii, care creşte la marginea pădurilor de fag şi de stejar şi despre care puţină lume a mai auzit în zilele noastre, are proprietăţi terapeutice recunocute de fitoterapie. Medicina populară le-a exploatat sute de ani pentru tratamentul afecţiunilor pectorale şi nefritice, hemoragiilor, afecţiunilor pielii şi în tratamentul rănilor.

Romanii, care au descoperit această plantă în timpul cuceririi nordului Europei, au numit-o  „medicamentul lumii”; după ce i-au cunoscut calităţile tonice, astringente, diuretice şi expectorante.

În 1718 medicul Fr. Hoffmann obţinea din această buruiană  „picăturile Hoffmann”, care au devenit atât de populare încât au ajuns să fie apreciate, la acea vreme, ca panaceu.

Tratează tusea, detoxifică organismul şi menţine sănătatea splinei

Cei care încă apelează la medicina tradiţională folosesc planta sub forma diverselor ceaiuri pentru tratarea tusei, migrenelor, astmului, catarului pulmonar, dar şi extern, ca antiinflamator, pe răni şi arsuri, ori în cazul înţepăturilor de insecte.

Fitoterapia modernă o recomandă sub formă de ceai, pentru amelioararea stărlor de răceală, apreciind-o drept benefică asupra aparatului respirator. Tot sub formă de ceai, planta are indicaţii terapeutice în cazul nisipului urinar, durerilor articulare, reumatice şi icterului şi este recomandată inclusiv  în problemele tubului digestiv – crampe şi constipaţii.

Nu doar ceaiurile din această plantă au însă calităţi tămăduitoare. Din ventrlică se poate obţine şi un suc detoxiliant care ajută la funcţionarea în condiţii normale a splinei. 

„Ventrilica, prin proprietăţile sale, curată sângele de toxine, contribuind în acest fel la îmbunătăţirea sănătăţii splinei. Se foloseşte sub formă de suc, obţinut prin presarea inflorescentelor proaspăt culese şi bine spălate. Se păstrează la frigider, în sticle mici şi se ia câte o linguriţă de două ori pe zi”, explică specialistul în fitoterapie Elena Badea, administratorul site-ului infuziedesanatate.ro, care recomandă consultarea unui medic înaine de a începe un tratament cu această plantă. 

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite