Sucul din rădăcini de pătrunjel, cea mai eficientă formă în care poţi beneficia de proprietăţile plantei. Cum îl prepari acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursă foto: glav-dacha.ru
Sursă foto: glav-dacha.ru

Conţinutul bogat de uleiuri volatile, flavonoizi anti-oxidanţi, minerale (potasiu, calciu, mangan, fier şi magneziu, vitamine antioxidante, inclusiv vitamina A, beta-caroten, vitamina C, vitamina E, Zeaxantina, luteină şi cryptoxanthins, vitamina K) şi folaţi face din pătrunjel o plantă cu multiple calităţi terapeutice. Ca să exploatezi la maximum aceste proprietăţi, foarte importantă este forma de administrare.

“Doar 100 de grame de pătrunjel asigură 220% din doza zilnică recomandată de vitamina C;  281% din DZR de vitamina A; 1366% din din DZR de vitamina K; 14% din din DZR de calciu; 77,5% din din DZR de fier; 38% din DZR de folaţi plus mai mult de 5000 mcg de zeaxantina şi peste 5000 mcg de beta-caroten”, explică, pentru Adevărul, specialistul în fitoterapie Elena Badea. 

Pătrunjelul poate fi administrat sub formă de salate, decocturi şi, bineînţeles, sucuri. Clasica şi comuna reţetă de suc de pătrunjel obţinut din presarea frunzelor în amestec cu apă este depăşită în eficacitate de sucul din rădăcini de pătrunjel - cea mai eficientă formă de administrare a plantei. 

“Se prepară cu ajutorul storcătorului electric centrifugal din rădăcinile de pătrunjel bine spălate, dar necurăţate de coajă - care este partea cea mai bogată în substanţe nutritive. Vom fi însă atenţi să spălăm bine coaja îndepărtând, dacă e nevoie, cu ajutorul cuţitului, părţile stricate. Pentru un adult este recomandat să consume, zilnic, 30-100 ml de suc de rădăcina de pătrunjel, în combinaţie cu suc de morcov (în proporţia de minimum 1:4, sucul de pătrunjel fiind mai greu tolerat de tubul digestiv)”, spune specialistul. 

Eficient în tratarea alergiilor, hiperglicemiei, cistite, calculi renali

În această variantă, vitaminele, enzimele, mineralele, flavonoidele şi compuşii aromaţi conţinuţi de rădăcina de pătrunjel sunt foarte uşor de asimilat. Preparatul astfel obţinut este indicat în hipoglicemie. Consumat frecvent ajută la stabilizarea nivelului zahărului din sânge, prin reglarea secreţiei de insulină, dar şi a activităţii glandelor cortico-suprarenale.

“Este, de asemenea, recomandat celor care au calculi renali pentru că dilată uşor căile urinare, ajutând la eliminarea calculilor de mici dimensiuni, care prin acest tratament sunt <<spălaţi>> şi antrenaţi prin diureză. Se ţin de două ori pe an cure cu suc de pătrunjel, din care se beau câte 50 ml (în combinaţie cu 300 ml de suc de morcov), zilnic, vreme de minimum două săptămâni”, recomandă Elena Badea.

Sucul din rădăcini de pătrunjel este indicat şi în tratarea tusei. “Se consumă suc de pătrunjel, câte 50-100 ml pe zi, pentru efectele sale antibacteriene şi expectorante (saponinele din rădăcina acestei legume ajută la eliminarea secreţiilor suplimentare de pe căile respiratorii medii şi inferioare)”, arată specialistul.

Preparatul este indicat şi în caz de alergie. Asta pentru că rădăcina de pătrunjel conţine apigenină, care reduce intensitatea reacţiei alergice, având un efect antihistaminic. Specialistul recomandă o cură de 2-4 săptămâni cu combinaţia de sucuri de pătrunjel (50 ml zilnic) şi morcov (400 ml zilnic). 

Doar 30-50 ml zilnic de suc ajută la reglarea ciclului menstrual şi la eliminarea durerilor (dismenoree) din timpul menstrelor. 

Preparatul este indicat şi în caz de amenoree. “Sunt recomandate cure de 28 de zile cu până la 100 ml pe zi pentru a stimula ovulaţia şi pentru apariţia ciclului menstrual”, precizează Elena Badea. 

Specialistul recomandă sucul din rădăcină de pătrunjel şi în caz de cistită: 

“Se consumă sucul proaspăt, câte 50 ml (combinaţi cu alţi 400 de ml de suc de morcov), de două ori pe zi, în cure de 10-14 zile. Preparatul are efecte antibacteriene şi antimicotice, stimulează diureza, reduce inflamatia şi durerea la urinare. Sucul de rădăcină de pătrunjel are efecte benefice şi în caz de litiază renală, administrarea făcându-se la fel”, mai spune Elena Badea. 

Adjuvant în unele forme de cancer

Sucul de pătrunjel ajută inclusiv în tratamentele administrate împotriva cancerului pulmonar.

“Coaja de rădăcina de pătrunjel conţine falcarinol şi falcarindiol, două substanţe care au efecte antitumorale redutabile, a căror eficientă a putut fi demonstrată prin studii de medicină experimentale. Se recomandă cure cu 100 ml de suc de pătrunjel (combinat cu 500 ml de suc de morcov), timp de 12 săptămâni cu pauze de minimum 4 săptămâni între cure.”, mai spune specialistul. 

Sucul de pătrunjel are şi efecte cosmetice uimitoare. Din acest preparat putem obţine o mască care se aplică pe faţă şi care are rolul de a regenera, de a împrospăta şi de a conferi strălucire tenului. Masca ajută inclusiv la eliminarea pistruilor şi a petelor cauzate de înaintarea în vârstă”, mai spune specialistul în fitoterapie Elena Badea.

Contraindicatii 

Apelaţi la acest preparat doar după ce consultaţi un medic, mai ales că pătrunjelul are o serie de contraindicaţii!

“Este nerecomandat consumul în timpul sarcinii, pentru că poate determina contracţii uterine. Dozele mari pot cauza afecţiuni ale ficatului. La persoanele cu boli renale cronice, pătrunjelul crud sau sub formă de suc va fi administrat în primele zile în doze foarte mici (o cincime din doză normală), deoarece poate avea efecte iritante la nivelul rinichilor. După aplicaţiile externe cu pătrunjel, pielea tratată nu va fi expusă la soare, deoarece pot apărea arsuri, întrucât această legumă are proprietăţi fotosensibilizante”, atrage atenţia Elena Badea.

Orice problemă de sănătate aveţi, în primul rând adresaţi-vă unui doctor.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite