articolul anterior articolul urmator

Teroarea psihologică la locul de muncă. Ce este mobbingul şi de ce este mai grav decât alte forme de stres la serviciu

7
11 Apr 2016 04:07:24
Autor: Cristina Stancu
Mobbing-ul este asociat cu conceptul de hărţuire psihologica la locul de muncă
Mobbing-ul este asociat cu conceptul de hărţuire psihologica la locul de muncă

7 Comentarii

foarte atent
11.04.2016, 09:30:48

Foarte bun articolul, dar...cam scurt...poate dezvoltati subiectul, mai ales ca in Romania primitiva asta e singura relatie pe care o dezvolta patronii !!

+4 (4 voturi)
adevar dreptate
11.04.2016, 16:45:07

Multi patroni practica mobbingul asupra angajatilor. In acest mod, acesti parveniti complexati, cu gandirea opaca, ajung sa se creada superiori unor angajati care pot fi, literalmente, foarte capabili. Victimele pot deveni la randul lor agresori. Mai mult, acestea ajung sa adore postura de "coada de topor" in favoarea sefilor, intrucat devin niste "profesionsti apreciati", si chiar bonificati. Astfel, sefii isi pot controla angajatii in liniste. Si lor le place sa fie pupati in fund si sa lase impresia ca stiu sa conduca (de fapt e exact cntrariul). In fond, mobbingul tradeaza o crasa lipsa de cunostiinte manageriale, sefii preferand sa intimideze angajatii decat sa-i motiveze. De fapt, se confunda violenta psihica cu motivatia. Acesti pseudo-manageri, agresand angajatii, cred ca "i-au convins" pentru ca sunt "mai inteligenti" decat ei. Fac asta si pentru ca stiu ca angajatii nu alternative de a se angaja in alta parte. Nenorocirea este ca in randul acestor angajati apar diverse afectiuni psihice, cel mai adesea fiind intalnita paranoia. Unii angajati nici macar nu constientizeaza ca sunt victimele unor oameni bolnavi, iar dupa ce devin agresori incep sa le placa noul statut castigat, intrucat acesta le confera senzatia de putere asupra noilor victime. De regula, persoanele foate educate si inteligente opun rezistenta mobbingului (sau pleaca din firma), intrucat ei sunt primii asupra carora se exercita, premeditat, o violenta psihica de grup. O astfel de practica poate dura ani de zile, iar agresorii nici macar nu au regrete. Sfatul meu, este daca intalniti niste patroni nemernici, cu niste slugi libidionoase, care exercita mobbingul asupra voastra - parasiti imediat acel loc infect (indiferent de marimea salariului). Ulterior spuneti tuturor cat de mizerabili sunt acesti indivizi, astfel incat sa nu se mai angajeze la astfel de SRL-uri mutante. Din pacate, legislatia din Romania favorizeaza practicarea mobbingului si cele spuse mai sus reprezinta singura modalitate prin care te poti apara singur. Atentie, daca sunteti o victima a mobbingului si nu luati din timp masuri de protectie, puteti ramane cu sechele toata viata. Nu e o gluma! Agresorii nu se vor da in laturi de la nimic si va pot provoca inclusiv leziuni fizice.

+3 (3 voturi)
Gabriela Stan
18.10.2016, 13:12:14

Ai punctat totul foarte bine.Nenorocitii astia profita de "slabiciunea"angajatiilor.Trist e faptul ca pt.ei anormalul devine.normal.Este anormal sa fii jignit, sa fii discreditat, sa fii amenintat,sa ti se ceara sa lucrezi tot mai mult fara a fii remunerat.Dar,nu au toti curajul de a infrunta seful.Eventual , doar "o barfa "intre cunostiinte.Apoi risti sa fii izolat chiar de colegii "de suferinta"De aici pleaca totul Anormalul devine normal.

+1 (1 vot)
Apostol Adrian
15.07.2016, 07:01:32

Asta am patit eu la Neste Automotive de vre un an incoace , dar nu am mai rezistat amenintarilor si jignirilor unui sef pe care l cheama Hanga Ionel si mi am dat demisia ! Puteai sa muncesti cat zece dar daca nu erai lingaul lui te ameninta in fiecare zi ca o sa te dea afara si isi aduce el oameni , ne facea curve , prosti , analfabeti ,ne ameninta ca ne ia libertatea daca nu facem ce zice el , asta nestiind nici acum despre ce era vb cand zicea acest lucru ,,,,,

+1 (1 vot)
Andrei Ștefan Neștian
19.07.2016, 07:39:08

Situatia din Romania este justificata si prin cadrul legislativ, nu doar prin elementele de climat intern specifice fiecarei organizatii. Articolul care poate fi descarcat de aici (http://saaic.feaa.uaic.ro/index.php/saaic/article/view/308/pdf_100) va poate lamuri in aceasta privinta.