Tonicul antianemic pe care-l poţi prepara singur acasă din două buruieni banale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anemia nu este considerată o boala propriu-zisă, ci efectul unor afecţiuni care modifică cantitatea, volumul şi conţinutul în hemoglobină al eritrocitelor. Pe lângă tratamentele ţintite  care corectează nivelul acestor parametri, există şi remedii naturiste utile în cazul diagnosticării cu anemie.

Mai frecventă în rândul copiilor şi femeilor, anemia are ca prime simptome stările persistente de oboseală.

Diagnisticul se pune de către medic, după efectuarea unor analize specifice, anemia fiind considerată instalată când hemoglobina ajunge la valori de sub 13g/dl la bărbaţi, sub 12 g/dl la femei şi sub 11 g/dl la persoanele de vârsta a treia.

Alimentaţia bogată în de fier, vitamina B12 şi vitamina C este este prima recomandare în cazul instalării anemiei. Se recomandă consumul de carne roşie, drojdie de bere, ouă, cereale, verdeţuri proaspete, fructe, sucuri naturale, pâine neagră etc, o dietă ce vine, de obicei, în completarea suplimentelor de fier, administrate doar la indicaţiile unui medic.

Plantele medicinale pot fi şi ele de ajutor. Printre cele ele mai eficiente în tratarea anemiei sunt păpădia şi urzica.

„Păpădia este unul dintre cele mai importante mijloace de combatere a anemiei dacă se iau 10-15 de picături de tinctură de la un sfert de cană de apă, înainte de fiecare masă. Păpădia conţine mai mult fier, potasiu, acid folic, caroten şi vitamina B12 decât orice altă plantă. De asemenea, facilitează absorbţia fierului din alte alimente. Este utilă în lupta contra deficitului de fier, acid folic şi B12.  Şi urzica este o  plantă frecvent recomandată persoanelor anemice. Pe lângă fierul şi vitamina C (care ajută corpul să absoarbă fier), clorofila acestei plante este bună pentru eliminarea anemiei feriprive”, explică Elena Badea, administratorul site-ului infuziedesanatate.ro .

Specialistul le recomandă administrate separat, dar şi împreună, sub forma unui macerat cu exelente virtuţi terapeutice.

„Puteţi combina cele două plante preparând o băutură tonică după cum urmează: maceraţi timp de două săptămâni 100 grame de urzică şi 100 grame de rădăcina de păpădie într-un litru de vin roşu. Strecuraţi amestecul şi beţi un pahar de vin pe zi”, mai spune Elena Badea.

Specialistul averizează că acest remediu este, evident, contraindicat copiilor, femeilor însărcinate sau persoanelor care suferă de afecţiuni ce interzic alcoolul şi recomandă cosultarea unui medic înainte de administrare. 

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite