Trei lucruri pe care trebuie să le faci imediat, dacă ai fost muşcat de viperă. Cine poate injecta serul antivenin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto SJU Piteşti
Foto SJU Piteşti

Viperele te pot ataca însă dacă le iei prin surprindere, de exemplu la mişcarea pietrelor în spatele cărora se adăpostesc. Specialiştii explică cum trebuie să te fereşti de ele şi cum să-ţi salvezi viaţa dacă ai fost muşcat.

Pentru a evita muşcătura de viperă - în Făgăraş întâlnim viperă comună sau Viperă berus -salvamontiştii recomandă portul permanent al bocancilor de munte, cu carâmb înalt, chiar dacă temperaturile sunt caniculare. Încălţămintea adecvată te va feri şi de entorse ale gleznei (evitând alunecarea, chiar ale genunchilor) sau de răniri ale degetelor de la picior, prin lovirea de pietre.  

Desigur, nu se recomandă portul şlapilor sau al pantofilor sport, cauza unui număr însemnat de accidente care ar putea fi evitate. 

„Trebuie în permanenţă efectuat un control vizual al zonei în care urmează să păşeşti. Nu ridica pietre mari decât după ce, în prealabil, ai efectuat un control vizual dedesubt, pentru a verifica dacă sunt şerpi. Dacă intri într-o zonă cu vegetaţie înaltă care nu permite verificarea suprafeţei solului, loveşte uşor vegetaţia cu un băţ. În ciuda renumelui, vipera comună este un şarpe timid, care va fugi şi se va ascunde", explică Salvamont Argeş.

  

Nu încerca să te joci cu viperele sau să le omori, recomandă salvatorii montani, nu doar pentru că toate animalele fac parte din fauna montană, ci şi pentru că pot apărea accidentări.

Ce faci dacă ai avut ghinionul să fii muşcat de viperă

Dacă ai avut neşansa să fii muşcat, păstrează-ţi calmul şi ia cele mai bune decizii. E important să ştii dacă ai fost muşcat de viperă sau de un alt şarpe. 

„Muşcătura de viperă se prezintă că două înţepături la distanţă de 3-4 mm, care după o oră necrozează şi se edematiază, iar victima are senzaţii de vomă şi de ameţeală. Anunţă 112 sau 0SALVAMONT şi încearcă să aspiri cât mai mult din sângele prezent, prin stoarcere sau prin folosirea unei seringi tăiate, care poate fi folosită ca instrument de vacuumare", recomandă Salvamont Argeş.

Mişcă-te cât mai puţin posibil pentru a evita răspândirea veninului în corp şi aşteaptă sosirea personalului calificat. Administrarea preventivă a unor antihistaminice poate întârzia, potrivit specialiştilor, acţiunea veninului. 

„Trebuie precizat că decesul se poate produce la cel puţin 12-24 ore de la muşcătură, dar numai dacă şarpele a reuşit să administreze incărcătura totală de venin, ceea ce nu se întâmplă de obicei, deoarece omul este muşcat numai ca avertisment, ca reacţie de apărare", explică Salvamont Argeş.

SJUP: „Serul antiviperin poate fi administrat doar în sistemul de urgenţă al spitalelor” 

Medicii Spitalului Judeţean Argeş spun că e important să ajungi cât mai repede la Urgenţe.

„În sezonul cald, în orice moment, pot ajunge la UPU pacienţi muşcaţi de vipere, dar Spitalul Judeţean din Piteşti (SJUP) este pregătit să facă faţă acestor urgenţe medicale. Patru astfel de cazuri au fost rezolvate cu succes la SJUP, anul acesta. Unitatea a avut doze de ser antiviperin, acordând pacienţilor îngrijire şi tratament, în timp util. În caz de muşcătură, antidotul trebuie efectuat în primele ore, potrivit legislaţiei în vigoare, serul antiviperin putând fi administrat doar în sistemul de urgenţă al spitalelor", explică purtătorul de cuvânt al SJUP, Cristina Cazacu.

Vă mai recomandăm să mai citiţi:

Turiştii care urcă pe Transfăgărăşan pot vedea în timp real cum este la Cota 2000

Eleva care cântă la nai, cimpoi, ocarină, tâlv, tilincă, fluier, caval şi flaut. Gheorghe Zamfir: „Este prima madonă a naiului mondial“ VIDEO 

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite