Trei preparate cosmetice şi terapeutice care pot fi obţinute acasă, dintr-o floare banală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto arhivă Adevărul
Foto arhivă Adevărul

Violeta (Violae odoratae) sau toporaşul, cum mai este cunoscută firava floare care creşte în livezi, păduri şi poienile din zona de câmpie, până la cea alpină, are, pe lângă calităţile estetice, o serie de proprietăţi terapeutice de care nu multă lume ştie.

"Planta conţine mucilagii, alcoizi, saponide, uleiuri volatile, glocozizi, acid salicilic, enantic, ferulic şi malic, precum şi aldehidefenolice, flavonoizi şi carotenoizi. Datorită prezenţei acidului salicilic, violetele au proprietăţi antiseptice, dezinfectante, sedative, în timp ce prezenţa mucilagiilor îi conferă un efect purgativ, expectorant şi laxativ", explică specialistul în fitoterapie Elena Badea.

Datorită saponinelor existente în frunze, planta are capacitatea de a stimula metabolismul pielii. Asta, în timp ce părţile subterane ale toporaşilor, rădăcini şi rizomi, conferă plantei efecte expectorante, secretolitice, laxative, depurative şi hipotensive, ajutând la la neutralizarea toxinelor din organism şi la eliminarea lor pe cale renală şi intestinală.

Extractele obţinute din planta întreagă, administrate intern, au acţiune antiinflamatoare, diuretică, expectorantă şi laxativă. În uz extern, planta are efecte benefice uimitoare.

"Infuzia de frunze este eficace pentru spălarea şi decongestionarea pleoapelor inflamate", precizează Elena Badea.

"Dizolvă uneori chiar şi cel mai dur ţesut cicatriceal"

Specialistul în fitoterapie recomandă trei produse cosmetice şi terapeutice cu efecte uimitoare în tratarea afecţiunilor pielii.

Unul dintre ele este crema de viorele/ toporaşi folosită pentru pentru vindecarea cicatricelor. 

“Utilizată în mod regulat, crema de violete dizolvă uneori chiar şi cel mai dur ţesut cicatriceal, acţionând în profunzime. Crema se obţine din 20 g viorele proaspete, înflorite, 10 ml ulei de măsline, 20 g seu de oaie, 3-4 picături ulei eteric de trandafiri (pur). Reţeta recomandată de Hildegard von Bingen se prepară astfel: se pun într-un recipient viorelele mărunţite, împreună cu uleiul de măsline şi cu seul de oaie şi se lasă să se infierbante pe baia de apă, amestecând continuu. După ce s-a topit seul, se mai amestecă câteva minute, după care se filtrează. În timp ce se răceşte terciul, se încorporează 3-4 picături de ulei eteric de trandafiri, pentru ca alifia să fie mai parfumată şi să ţină mai mult". precizează specialistul.

Preparatul astfel obţint se păstrează în borcane sau cutii de cremă. Tinut la frigider, poate fi păstrat chiar şi un an.

Vioreaua poate fi folosită şi la prepararea unei loţiuni nutritive benefice pentru orice tip de ten.

"Pentru pregătirea loţiunii avem nevoie de 500 ml de lapte peste care se adaugă un pumn de flori de violete. Se acoperă şi lasă la infuzat pentru 15 minute. Se strecoară şi se obţine loţiunea care aplică pe ten cu ajutorul unui tampon", mai spune Elena Badea.

Un alt preparat dermato-cosmetic este uleiul de toporaşi/viorele.

"Uleiul este util în caz de neurodermită. Că să-l obţinem, punem o lingură de flori şi frunze de toporaşi în 500 ml ulei de măsline, lăsăm la soare timp de 10 zile şi apoi strecurăm şi depozităm în sticluţe", mai spune Elena Badea, care recomandă consultarea unui medic dermatolog înainte de a utiliza aceste produse.

Orice problemă medicală aveţi, nu vă trataţi singur. În primul rând cereţi sfatul unui medic.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite