Piteşti

articolul anterior articolul urmator

Trei sfaturi de la ÎPS Calinic pentru preoţi şi rugăciunea specială pentru  sănătate pe care o recomandă. „Să nu exagerăm în nicio privinţă!“

17
22 Oct 2021 12:55:16
Autor: Cristina Stancu

ÎPS Calinic, arhiepiscop al Argeşului şi Muscelului, face un îndemn la rugăciune, credinţă şi nădejde în aceste vremuri de încercare pe care le traversează românii în valul patru al pandemiei.

ÎPS Calinic a lansat un nou îndemn de încurajare şi îmbărbătare către toţi slujitorii bisericilor şi mănăstirile din cuprinsul Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului, de a se ruga pentru cei infectaţi cu noul coronavirus şi pentru cadrele medicale din spitale.
    
"În aceste vremuri de grele încercări pentru sănătatea oamenilor de pe faţa întregului Pământ, în care de doi ani zile ne confruntăm cu pandemia declanşată de noua boală molipsitoare - Coronavirus Covid-19 – care a condus la decesul multor oameni, dar şi la instaurarea fricii şi a temerii în rândul populaţiei, avem obligaţia creştinească, ortodoxă şi românească, să ne sârguim în a înmulţi rugăciunea, pocăinţa şi iubirea milostivă pentru semenii noştri aflaţi în situaţii dificile sau care necesită ajutorul nostru (...)", a îndemnat arhiepiscopul într-o postare pe Facebook a Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului.
 

Calinic: chemare mai puternică la rugăciune, nu răzvrătire

Arhiepiscopul de Argeş îndeamnă la încredere în medici, în recomandările acestora cu privire la protejarea sănătăţii. 
   
"În zilele noastre, mai mult ca oricând să transformăm panica şi descurajarea, în încredere şi rugăciune către Domnul Dumnezeu, pentru a primi ajutor în necazurile care ne-au cuprins pe noi", mai spune Calinic Argeşeanul.
 
Potrivit Arhiepiscopului Argeşului şi Muscelului, lipsirea sau îngrădirea unor libertăţi de care ne-am bucurat până nu demult trebuie înţeleasă ca fiind o chemare mai puternică la rugăciune smerită şi curată, şi nu ca o răzvrătire.
 
"Ţinând seama de aceste temeiuri pentru practicarea rugăciunii, adresăm ca şi la începutul izbucnirii pandemiei, un nou îndemn de încurajare şi îmbărbătare către toţi slujitorii Sfintelor Altare, a monahilor şi monahiilor din schiturile şi mănăstirile din cuprinsul Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului, de a se ruga pentru cei bolnavi infectaţi de noul virus şi pentru toate cadrele medicale din spitale, care cu multă jertfelnicie şi răbdare, îngrijesc pe cei bolnavi. Totodată, să avem încredere în medici, şi să dăm crezare sfaturilor şi indicaţiilor medicale cu privire la protejarea şi apărarea sănătăţii noastre". 
 

Sfaturile ÎPS Calinic 

Arhiepiscopul recomandă preoţilor să facă rugăciuni dese pentru sănătate şi întărire sufletească şi are trei sfaturi pentru slujitorii lui Dumnezeu. 

Ştiind că „rugăciunea credinţei va mântui pe cel bolnav” (Epistola sobornicească a Sfântului Apostol Iacov 5, 15), punem la inima tuturor sfinţiţilor slujitori din parohii şi din aşezămintele monahale din cuprinsul Eparhiei Argeşului şi Muscelului, şi a tuturor credincioşilor argeşeni şi musceleni, următoarele sfaturi:
1. Zilnic, pe lângă rugăciunile Bisericii, să se săvârşească rugăciuni particulare pentru încetarea epidemiei de coronavirus Covid-19.
Astfel, se pot rosti rugăciunile începătoare (Împărate ceresc, Sfinte Dumnezeule, Preasfântă Treime, Tatăl nostru, Psalmul 50) la care se vor adăuga: Rugăciunea specială pentru încetarea noii epidemii alcătuită de către Patriarhia Română şi Rugăciunea de ajutor către Sfânta Muceniţă Filoteia – Ocrotitoarea Argeşului şi Muscelului (rugăciuni ataşate alăturat), dar şi alte rugăciuni de primejdie şi boală din Cartea de Rugăciuni.
2. În sfintele mănăstiri şi schituri, călugării şi călugăriţele, pe lângă pravila monahală obişnuită şi rugăciunile ataşate alăturat, să adauge şi slujba Paraclisului Maicii Domnului. 
3. Clericii vor anunţa şi explica credincioşilor în biserică însemnătatea rugăciunii de fiecare zi în vreme de primejdie, cu prilejul oficierii Sfintelor slujbe ori prin alte mijloace de comunicare moderne.
În al treilea rând, adresăm un apel de responsabilitate şi cumpătare tuturor preoţilor din cuprinsul Eparhiei, de a se îngriji de viaţa păstoriţilor, dar şi de propia viaţă şi a familiilor lor, deoarece Biserica lui Hristos, mai cu seamă în aceste timpuri are nevoie de slujitori sănătoşi, inteligenţi, curajoşi, informaţi, cu tact pastoral, care să insufle credincioşilor puterea necesară şi optimistă depăşirii acestor clipe grele!
 

Rugăciunea specială recomandată de ÎPS Calinic 

Calinic Argeşeanul recomandă concentrarea pe păstrarea unei stări de normalitate, dar şi de prudenţă. 
 
"Să nu exagerăm în nicio privinţă! Să rămânem statornici în credinţă şi să avem nădejde că iubirea milostivă a Domnului Dumnezeu, ne va izbăvi de acest virus", mai spune arhiepiscopul care recomandă o rugăciune specială pentru încetarea noii epidemii.
   
"Îndepărtează toată boala şi suferinţa din popor şi ne învaţă să preţuim viaţa şi sănătatea ca daruri ale Tale", se arată într-un pasaj din rugăciune. 
 

 

Vă recomandăm să mai citiţi:

Adevărul depre Peşterile de la Piscul Negru: „Pur şi simplu te poţi îneca”

Peşterile magice din Piatra Craiului unde intri târâş printr-o deschidere de un sfert de metru

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

17 Comentarii

Gabi Roata
22.10.2021, 13:05:24

Iar Dumnezeu dadu romanilor vaccinul. Si romanii il varsara la chiuveta.

+15 (15 voturi)
Stefan din Nord
22.10.2021, 13:20:16

Dumnezeu nu asculta rugaciunile pacatosilor ce s-au indepartat de el si cinstesc idoli si moaste Plecati de la Mine , niciodata nu v-am cunoscut .

-7 (13 voturi)
Dunning-Kruger
22.10.2021, 13:40:56

La cum a ajuns situatia pare ca dumnezeu nu asculta pe nimeni.

+9 (11 voturi)
Sicsic Sicmar
22.10.2021, 13:21:26

Pentru popi, cu cât sunt mai multe înmormântări cu atât este mai bine. Câștigă un ban... muncind cinstit! Eu nu văd, la popa ăsta, nici un îndemn la vaccinare. Îndemnul de a se asculta sfatul medicilor este jigodios. Sunt și medici care fac campanie anti-vaccinare.

+11 (13 voturi)
Dunning-Kruger
22.10.2021, 13:38:57

Un indemn mai puternic decat orice rugaciune este "vaccinati-va", de ce nu o fac?

+12 (12 voturi)

Vezi toate comentariile (17)

Modifică Setările