Piteşti

articolul anterior articolul urmator

Tronul României, înapoi în fostul Palat Regal. Jilţul pe care au stat suveranii a fost „exilat“ de comunişti într-un mic muzeu de provincie

6
15 May 2021 18:02:01
Autor: Denis Grigorescu
Tronul se află din 1981 în patrimoniul Muzeului Goleşti din Argeş FOTO: Denis Grigorescu
Tronul se află din 1981 în patrimoniul Muzeului Goleşti din Argeş FOTO: Denis Grigorescu

Aflat din 1981 la Muzeul Goleşti din Argeş, tronul regilor României va fi expus timp de trei luni la Muzeul Naţional de Artă al României. Iar povestea acestui tron este una demnă de un film.

Tronul regilor României a fost expus la Bucureşti, la Muzeul Naţional de Artă al României, pentru prima dată, după mai bine de 70 de ani, pe 10 mai, cu ocazia Zilei Regalităţii. „Tronul va rămâne la Bucureşti timp de trei luni, după care va fi adus înapoi la Goleşti”, a declarat pentru „Adevărul“ Iustin Dejanu, directorul Muzeului Goleşti.

Graţie unui parteneriat dintre Muzeul Naţional de Artă al României şi Muzeul Goleşti, valoroasa piesă de mobilier poate fi admirată în Sala Tronului a fostului Palat Regal, amplasată pe estrada de trei trepte, aşa cum a fost întotdeauna tronul poziţionat.

După ce România a fost proclamată Regat, în 1881, în ţara noastră au fost realizate două tronuri pentru cei doi suverani, Regele Carol I şi Regina Elisabeta. 

„De inspiraţie neobizantină, tronurile au fost confecţionate din lemn aurit şi ornate cu pietre semipreţioase. Pe spătar sunt reprezentate cifrele Regelui Carol I şi ale Reginei Elisabeta, create din bronz poleit, aplicat pe plăci de onix algerian. 

Fără a fi complet documentată, realizarea celor două tronuri este legată de numele arhitectului Charles-André Lecomte du Nouÿ, restauratorul bisericii episcopale de la Curtea de Argeş şi autorul mobilierului liturgic al bisericii, precum şi al stranelor regale de la biserica nouă a mânăstirii din Sinaia, cu care prezintă multe similitudini“, precizează Iustin Dejanu.

Numeroşi vizitatori au venit deja să vadă tronul expus după 70 de ani la Bucureşti FOTO: Facebook/ Muzeul Naţională de Artă al României 

 

Tronul realizat pentru Regele Carol I se află din 1981 la Muzeul Goleşti, fiind transferat de la Muzeul de Artă din Bucureşti. Tronul a fost expus publicului din iarna lui 2016, după ce a fost restaurat.

„Documentele din fondul de arhivă al Muzeului Goleşti arată că, în anul 1973, şase obiecte muzeistice de la Muzeul de Artă al Republicii Socialiste România au fost împrumutate timp de un an. Ulterior, au urmat numeroase demersuri finalizate în 1981 cu transferul definitiv al acestor obiecte la Muzeul Goleşti. Printre acele şase piese de patrimoniu s-a aflat şi tronul cu pernă – bun cultural de valoare artistică şi memorială deosebită. Este tronul pe care au stat toţi regii Romaniei – fotografiile realizate in Sala Tronului, în epocă, o dovedesc“, arată Iustin Dejanu.

Conform documentelor oficiale de la Muzeul de Artă din 1973, tronul regal avea o valoare de inventar de doar 200 lei, adică de 40 de dolari la cursul valutar din acel an. Primul care a făcut publică informaţia că tronul este la Goleşti, şi a documentat-o temeinic, a fost Gabriel Badea-Păun, cunoscut istoric şi critic de artă care trăieşte la Paris.

Cum a fost descoperit tronul

În urmă cu trei ani, Gabriel Badea-Păun dezvăluia în exclusivitate pentru „Adevărul” povestea descoperirii tronului regal: ”Doamna Filofteia Pally, directoarea muzeului pe atunci si care acum este la pensie m-a contactat în 2014, dat fiind ca sunt cunoscute prin scrierile mele de istorie si istoria artei preocuparile mele pentru istoria Familie Regale pentru a îmi arăta niste blazoane de pe nişte mobile şi Tronul, pe care dumneaei îl credea a fi un tron folosit de Regina Maria. De îndată ce le-am văzut, am realizat ca este vorba de Tronul Regal pe care îl cunoşteam din fotografiile realizate începând cu 1885, an în care este inaugurată noua Sală a Tronului”.

Cum s-a ajuns la concluzia că tronul expus la Goleşti este chiar tronul pe care au stat toţi regii României? „S-au analizat toate detaliile tronului, din fotografiile făcute în sala tronului, şi toate aceste detalii corespund. S-au verificat de asemenea documentele din arhive, inclusiv de la Muzeul Naţional de Artă. Reputatul istoric Gabriel Badea Păun a făcut, de asemenea, o analiză minuţios documentată şi ce arată cu certitudine că tronul regal de la Goleşti este cel pe care au stat regii României“, precizează Iustin Dejanu.

Vă mai recomandăm şi:

FOTO Istoria Tronului regilor României, „ascuns“ de zeci de ani într-un muzeu din Argeş şi evaluat de comunişti la 40 de dolari

Prietenia dintre Regele Mihai şi Frank Wisner, şeful spionajului american în România, una dintre marile legende CIA


 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Vanatorul/d.c.
15.05.2021, 18:27:35

Da, si..? Cu ce-i face asta pe romani mai inteligenti, mai harnici, mai responsabili, mai prossperi, mai solidari, mai respectati si mai suverani..? Uite asa se cheltuie banul public pe o armata de sinecuristi si pe actiunilr ideile lor ”geniale” , dar complet lipsite de relevanta si utilitate..!

-8 (8 voturi)
Utilizator Adevărul
15.05.2021, 19:34:04

Comentariu considerat abuziv.

Mircea Lupan
15.05.2021, 20:11:18

Care sinecuristi, mon cher? Statul roman nu a cheltuit un ban pentru cercetarile si cartile domnului Gabriel-Badea Paun. Bine ca Basescu a obtinut independenta Romaniei si Dobrogea. Tot el a construit Ateneul Roman, Cercul Militar, Palatul de Justitie, CEC-ul, Banca Nationala, Ministerul Agriculturii, Palatul Postelor, Castelul Peles etc. Dupa parerea dumitale era mai bine daca nu l-am fi avut de la Carol rege al Romaniei, nu-i asa?

+1 (1 vot)
Prospero
15.05.2021, 19:07:34

Tronul este obiect de patrimoniu si a fost cedat unui particular, caci statul e republica asa ca resturile regale nu au calitate oficiala de stat. Cum e posibil ca un particular sa primeasca obiecte de muzeu? In cazul asta vreau si eu din muzee niste tablouri de Grigorescu, niste bucati din delta, o juma din aeroportul Baneasa, ceva munti bine impaduriti, asa de sanchi. Cu ce are buruiana aia de margareta mai multe drepturi ca mine, cand prin constitutie toti suntem egali? Sa va las adresa de livrare la curierat?

-2 (8 voturi)
joe doe
15.05.2021, 19:35:55

Ar trebui scris: "inapoiat temporar"..altfel este o dezinformare...

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările