Piteşti

articolul anterior articolul urmator

Tupeul unui lover-boy din Bucureşti condamnat în Spania la 23 de ani de puşcărie pentru sechestrarea şi traficarea a două românce

4
5 Jul 2020 15:50:37
Autor: Cristina Stancu
Foto: AFP
Foto: AFP

Autorităţile judiciare spaniole au demarat, anul acesta, procedurile de  transferare în România a unui bărbat din Bucureşti condamnat în 2016 la 23 de ani de închisoare după ce a dus-o în Spania pe femeia cu care avea o relaţie în România, a sechestrat-o şi a obligat-o să practice prostituţia, iar ulterior a repetat procedura cu o altă româncă.

Faptele pentru care românul, acum în vârstă de 31 de ani, a ajuns în puşcărie au început în 2012. Bărbatul şi-a convins iubita să-l urmeze în Spania cu gândul să o exploateze. Ajunsă într-o ţară străină, fără niciun ban şi complet dependentă de bărbat, femeia a fost determinată să se prostitueze, iar când n-a mai acceptat, individul a bătut-o, a violat-o, a sechestrat-o şi a continuat să o exploateze sexual, ajutat de fratele său.
 
„Şi-au însuşit câştigurile obţinute de aceasta, au agresat-o fizic şi au împiedicat-o să meargă la medic, iar persoana transferabilă a abuzat-o sexual de cel puţin 3 ori. De asemenea, s-a mai reţinut că în cursul anului 2013, persoana transferabilă, împreună cu fratele său, i-au propus unei alte femei din România să vină în Spania pentru a lucra şi au obligat-o, prin ameninţare cu agresiuni fizice, să practice prostituţia în beneficiul acestora”, se arată în considerentele sentinţei penale nr 28/2020 (rolii.ro), pronunţate de Curtea de Apel Bucureşti, instanţa la care a ajuns cererea de recunoaştere a senţinţei Curţii Regionale din Avila.
 
În ianuarie 2015, în cursul procesului, prin ameninţări, individul a determinat-o pe o martoră protejată din dosarul aflat pe rolul Curţii din Avila, să îşi retragă denunţul formulat împotriva acestuia, astfel că autorităţile judiciare spaniole au adăugat şi infracţiunea de obstrucţionare a justiţiei celorlalte infracţiuni comise de individ: trafic de persoane (două infracţiuni), constrângere la prostituţie (două infracţiuni), violenţă de gen şi abuz sexual în formă continuată, prevăzute de Codul penal spaniol.
 
Pedeapsa rezultantă a fost de 23 de ani de închisoare, iar individul a fost trimis să-şi ispăşească pedeapsa în penitenciarul La Moraleja din Duenas (Palencia) din Regatul Spaniei.
La aproape 4 ani de la pronunţarea sentinţei, autorităţile judiciare spaniole au făcut demersuri pentru transferarea lui într-un penitenciar din România, în vederea continuării executării pedepsei închisorii, iar individul şi-a exprimat consimţământul de a executa pedeapsa în România.
 
Solicitarea a fost acceptată de autorităţile judiciare române după stabilirea corespondenţei infracţiunilor pentru care bărbatul fost condamnat.
 

Codurile penale român şi spaniol prevăd pedepse diferite pentru fapte corespondente

 
Interesantă este că cele două state au pedepse diferite în cazul infracţiunillor pentru care bărbatul a ajuns în puşcărie, însă nu s-a impus adaptarea pedepsei rezultante (pedeapsa aplicată prin hotărârea transmisă de statul emitent se adaptează atunci când durata pedepsei rezultante aplicate în cazul unui concurs de infracţiuni depăşeşte totalul pedepselor stabilite pentru infracţiuni concurente).
 
„Astfel, cele două infracţiuni de trafic de persoane corespund infracţiunilor de trafic de persoane prev. de art.210 alin.1 lit.a C.pen. român, pentru care legea prevede pedeapsa maximă de 10 ani închisoare (în raport de pedepsele aplicate de instanţa spaniolă – 7 ani pentru fiecare, nu se impune adaptarea conform art.166 alin.8 lit.b), infracţiunea de violenţă de gen corespunde infracţiunii de loviri sau alte violenţe prev. de art.193 alin.1 C.pen. pentru care legea prevede pedeapsa maximă de 2 ani închisoare (pedeapsa aplicată de instanţa spaniolă fiind de 1 an închisoare, mai mică aşadar de maximul special prevăzut de legea română)”, se mai arată în considerentele deciziei citate.
 
Infracţiunea de abuz sexual corespunde infracţiunii de viol din legislaţia românească, pentru care legea prevede pedeapsa maximă de 10 ani închisoare (pedeapsa aplicată de instanţa spaniolă fiind de 7 ani închisoare, neimpunându-se aşadar adaptarea), iar infracţiunea de obstrucţionarea justiţiei corespunde infracţiunii de influenţare a declaraţiilor din Codul penal român, pedeapsa maximă prevăzută de lege fiind de 5 ani de închisoare (pedeapsa aplicată de instanţa spaniolă a fost de un an de închisoare, mai mică, aşadar, decât maximul special prevăzut de legea română.
 

Vă mai recomandăm şi: 

Disperarea unei foste olimpice de aur: „Sper să vedeţi cât e de bolnav sistemul de învăţământ şi să schimbaţi ceva“

 Acuzaţie dură: bordeluri clandestine ale unor politicieni, mascate în saloane de masaj. „Vă mai amintiţi cazul Negoiţă, care cerea minore?

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Azzumbo Jo
5.07.2020, 16:16:39

Un peste roman a incasat 23 de ani de puscarie. Mi se pare o pedeapsa decenta, felicitari justitiei spaniole!

+17 (17 voturi)
Tomescu Tom
5.07.2020, 17:26:23

Dacă îl judecau ai noștri .. nu lua în veci pedeapsa asta ... :))) Eventual ...primea o dojană cu suspendare ...

+13 (13 voturi)
Vic Hermann
5.07.2020, 20:02:40

Spaniolii nu se joaca cu gagicarii astia. Le dau pe carca de nu se vad. La Rumunica lua ceva cu suspendare. Cu conditia sa nu fie fiica judelui. Ca atunci lua mai mult ca la spanioli.

0 (4 voturi)
Nici nu stiu
6.07.2020, 02:48:47

Vic Hermann La voi în Rusia, i-ar fi dat 50 USD judecătorului și primea și bani de la victime pentru calomnie.

+1 (3 voturi)