Un preot, printre cei mai buni portretişti din România. Regele Mihai, prinţul Şerban Dimitrie Sturdza şi Constantin Cotimanis, printre cei imortalizaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Actorul Constantin Cotimanis şi preotul Cristian Dragomirescu FOTO: arhiva personală
Actorul Constantin Cotimanis şi preotul Cristian Dragomirescu FOTO: arhiva personală

Nepot al regretatului stareţ Teofil Bădoiu, preotul Cristian Dragomirescu este considerat la ora actuală unul dintre cei mai buni portretişti din ţara noastră. Pasiunea şi-a descoperit-o de la o vârstă fragedă.

Absolvent al Liceului de Artă Dinu Lipatti şi al Facultăţii de Teologie din Piteşti, Cristian Dragomirescu este preot la o biserică din Ştefăneşti-Argeş. Recent, acesta a avut un vernisaj unei expoziţii cu 38 dintre lucrările sale la Galeria „Art Coffee Cowork” din Piteşti. Expoziţia a fost deja văzută de sute de pasionaţi ai artei.

Prieten bun cu prinţul Şerban Dimitrie Sturdza şi cu Harry Tavitian, Cristian Dragomirescu a realizat printre altele şi un portret în mărime naturală al Regelui Mihai I, portret pe care i l-a prezentat personal fostului monarh în 1996.

„Legat de pasiunea pentru portret, pot spune că e la fel de veche precum bucuria firească a unui  copil în faţa unei jucării, întrucât primul portret al meu l-am desenat la vârsta de 4 ani si era un profil al mamei, în creion, surprins în timp ce făcea o prăjitură, mama mi-a povestit asta”, îşi aminteşte preotul Cristian Dragomirescu.

Părinţii au remarcat înclinaţia sa către desen şi l-au înscris la Liceul de Artă „Dinu Lipatti”. Iar Cristian Dragomirescu s-a remarcat rapid prin talentul său special pentru portretistică. Profesorii săi, printre care s-a numărat apreciatul pictor Şerban Popescu, i-au remarcat capacitatea de a realiza portrete cu o uşurinţă uimitoare.  Totuşi, după absolvirea liceului, drumul lui Cristian Dragomirescu a fost altul, alegând să urmeze cursurile Facultăţii de Teologie de la Universitatea din Piteşti.

portret regele mihai de cristian dragomirescu

Teofil Bădoiu, regretatul stareţ al mănăstirii Slănic, a fost unchiul său din partea mamei.

La un moment dat, în copilărie, Cristian Dragomirescu a mers cu mama sa la mănăstirea Slănic, unde unchiul său era stareţ. La un moment dat, Cristian Dragomirescu a luat  camilafca (obiectul vestimentar ce acoperă capul stareţului) lui Teofil Bădoiu şi şi-a pus-o pe cap în joacă. După câteva momente, unchiul său, stareţul Teofil, faimos pentru profeţiile sale, i-a spus mamei sale: „Monah… nu, dar un preot de mir tot va fi…”.

„Între Religie si Artă nu pot spune că am ales pe una iar pe cealaltă am sacrificat-o, întrucât eu slujesc ca preot si totodată pictez icoane, portrete, lucrări abstracte, ca o altă formă de slujire a frumosului si a creaţiei Lui Dumnezeu!”, precizează părintele Cristian Dragomirescu.

Întâlnirea cu Regele Mihai, „un moment emoţionant până la lacrimi”

Cristian Dragomirescu nu a renunţat la pictură în perioada în care era student şi a continuat să realizeze tot mai multe lucrări. Un portret imens, în mărime naturală, al Regelui Mihai, l-a adus chiar în faţa Majestăţii Sale în 1996.

cristian dragomirescu si regele mihai

„Portretul Regelui Mihai în mărime naturală, îl am in colecţia mea personală si este lucrarea cea mai dragă Mamei mele, aşa că va rămâne mereu în familia noastră, bucurându-ne inima la vederea "sfântului nostru Rege", asa cum îi spunea bunicul meu patern! Întâlnirea cu Majestatea Sa Regele si strângerea noastră de mână a fost pentru mine ca o întâlnire cu Istoria însăşi, un moment unic, miraculos şi emoţionant până la lacrimi!”, spune preotul Cristian Dragomirescu.

Cristian Dragomirescu a devenit cunoscut în toată ţara. La un moment dat, cunoscutul critic şi pictor Sorin Dumitrescu a spus despre el: „Este cel mai bun portretist al ţării”.

Talentatul artist mărturiseşte că timpul de lucru la un portret diferă în funcţie de stilul abordat şi de tehnica de lucru. Bunăoară,  poate surprinde trăsăturile unui chip într-un minut sau două, cum este cazul unui portret al Regelui Mihai făcut din câteva linii şi puţină haşură, sau să se lungesc la el chiar şi trei luni, dacă tehnica este mai elaborată: ulei, acrilic sau tehnică mixtă. Depinde de la caz la caz.

Portretul de care preotul Cristian Dragomirescu este cel mai ataşat este cel al băiatului său pe care s-a şi semnat: „Tati”.

Prietenie specială cu prinţul Şerban Dimitrie Sturdza

La vernisajul recentei expoziţii a lui Cristian Dragomirescu a fost prezent şi prinţul Şerban Dimitrie Sturdza, pe cei doi legându-i o prietenie specială.

„De Alteţa Sa Principele Şerban Dimitrie Sturdza, mă leagă de câţiva ani o sinceră si puternică prietenie, întărită si mai mult, o dată cu trecerea timpului, de sentimente de respect şi admiraţie faţă de nobleţea sufletului său îmbrăcat în haina luminoasă a modestiei!”, spune Cristian Dragomirescu. Acesta l-a întâlnit pentru prima oară pe prinţ la o Galerie de Artă din Bucureşti cu ocazia unei expoziţii de grup, apoi s-au reîntâlnit după câtva timp la Căminul Artei, la un vernisaj de pictură a maestrului Ion Pantilie, ocazie cu care Cristian Dragomirescu i-a şi dăruit un portret în culoare. Nu după multă vreme, prinţul Şerban Dimitrie Sturdza a participat la hramul bisericii din Ştefăneşti unde slujeşte preotul Cristian Dragomirescu.

portret serban dimitrie sturdza de cristian dragomirescu

Preotul-portretist mărturiseşte că cel mai special compliment legat de un portret al său au fost o îmbrăţişare si un sărut primite de la fiul său când i-a dăruit portretul..

„Alt compliment fără egal sunt lacrimile de emoţie ale Maestrului Bebe Cotimanis atunci când a văzut portretul pe care i l-am dăruit de ziua lui”, mărturiseşte Cristian Dragomirescu.

L-am întrebat pe apreciatul artist şi dacă arta reprezintă pentru el un fel de katharsis.

„Această întrebare mă bucură mult, întrucât şi eu m-am întrebat adeseori acelaşi lucru, căutând de fiecare dată un cuvânt potrivit, cu o semantică profundă, revelatoare, fără să-l găsesc însă... Da, Arta este pentru mine cu adevărat un "katharsis", mai mult chiar, este o dovadă de Iubire a Providenţei, care alină şi dă sens framântărilor mele interioare uneori atât de chinuitoare..”, spune părintele Cristian Dragomirescu.

Mai trebuie spus că preotul Cristian Dragomirescu a realizat portretele mai multor înalţi ierarhi, printre care se numără Varlaam Ploieşteanul, episcop vicar patriarhal şi ÎPC Calinic, arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului. Un alt portret de care este foarte ataşat este cel pe care l-a făcut unchiului său, regretatul Teofil Bădoiu.

„Prea Sfinţitul Episcop Varlaam, când si-a văzut portretul pictat în ulei în manieră realistă, a fost cel mai încăntat, m-a îmbrăţişat cu multă dragoste arhierească si mi-a mulţumit foarte emoţionat pentru că i-am dăruit "cea mai frumoasă oglindă de cristal" ”, mai precizează Cristian Dragomirescu.

Vă mai recomandăm şi:

I-a pictat pe Dobrin şi Ana Maria Brânză, iar acum va alerga la un ultramaraton pentru copiii cu autism

Peisaj pe casa scării: „Nu mai suport să văd lumea asta tristă, supărată, îmbufnată“


 

Piteşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite