Piteşti

articolul anterior articolul urmator

Român din Suedia, despre cum a ajuns ţara cu un grad de vaccinare de peste 75%: „Pandemia nu a fost politizată“

14
28 Sep 2021 17:48:45
Autor: Denis Grigorescu
Andrei Mihai (foto stânga) s-a stabilit cu familia în Suedia de trei ani FOTO: arhiva personală
Andrei Mihai (foto stânga) s-a stabilit cu familia în Suedia de trei ani FOTO: arhiva personală

Manager al unei companii specializate în implementarea sistemelor de iluminat eficient, Andrei Mihai s-a stabilit cu soţia şi cei doi copii de trei ani în Suedia şi arată cum a ajuns ţara sa adoptivă la un grad de vaccinare de peste 75% împotriva virusului SARS-CoV-2.

În timp ce România este printre codaşii Europei la vaccinarea anti-COVID-19, cu mai puţin de o treime din populaţie vaccinată cu ambele doze, având şi peste 1.200 de internaţi la Terapie Intensivă, Suedia are o rată de vaccinare de peste 75% şi mai puţin de 50 de persoane la Terapie Intensivă.

Originar din Piteşti, Andrei Mihai (40 de ani) s-a mutat în Suedia cu soţia şi cei doi copii în august 2018 şi locuiesc în Hjo, un foarte cochet orăşel turistic de 10.000 de locuitori aflat pe malul lacului Vattern.

„Suedia nu a avut clasele I-IV şi nici grădiniţele închise. Nu a fost obligatorie masca de protecţie iar restricţiile au fost foarte puţine, aproape inexistente comparativ cu alte ţări. Nu s-a stat în carantină la sosirea în Suedia, nu a fost carantină generalizată şi nu au existat abuzuri din partea autorităţilor. Dar în acelaşi timp în linişte, fără obligativitate şi foarte bine organizat s-a ajuns la un grad de vaccinare de 75% din populaţia cu vârstă mai mare de 16 ani. Peste 85% din populaţia de peste 50 de ani este complet vaccinată”, precizează Andrei Mihai.

 

„Politicienii nu s-au băgat în promovarea vaccinării sau a nevaccinării”

 

Şi tot Andrei Mihai mai spune, legat de motivele succesului vaccinării în Suedia: „Comunicarea a fost făcută exclusiv de către specialişti cu credibilitate iar politicienii nu s-au băgat în promovarea vaccinării sau a nevaccinării. Într-un cuvânt pandemia nu a fost politizată. S-a investit enorm în sănătate. S-au făcut angajări masive în sistemul medical şi au fost implementate măsuri reale de sprijin a persoanelor afectate de pandemie.

Rezultatul: pe 29 septembrie se revine la o viaţă socială aproape normală, la terapie intensivă sunt mai puţin de 50 de persoane iar de murit nu se mai moare aproape deloc de aceasă boală. Pare incredibil dar aceasta este realitatea. Modelul suedez a funcţionat”.

 

Vă mai recomandăm şi:

Român din Suedia, despre viaţa pe timp de pandemie: „În orăşelul în care locuiesc nu există poliţişti. Autorităţile au avut o comunicare exemplară“

 

Suedia schimbă strategia anti-Covid-19.  Guvernul va putea să închidă centrele comerciale şi transportul public

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

14 Comentarii

Kelemen Jakob
28.09.2021, 18:36:46

Uite am gasit o rezolutie a Comisiei Europene care spune clar ca nu trebuie sa fim discriminati de autoritati in functie de statutul privind ''vaccinarea''. Si indeamna statele UE sa nu forteze prin nici un mijoc sa-si ''vaccineze'' fortat cetatenii. Rezolutia 2361 art 732,731,735. Romania mai este o tara europeana sau este una sud americana?

-14 (18 voturi)
Berceni Stefan
28.09.2021, 20:08:26

Esti exemplul perfect de analfabet functional, ai ales dintr-un document pe care nu il intelegi bucata care iti convine tie. Pentru cine are curiozitatea, rezolutia respectiva ar trebui sa functioneze ca un indrumar pentru construirea strategiilor nationale de vaccinare si daca ar fi urmata de guverne si populatii normale la cap s-ar ajunge la rezultate ca cel din articol (a fost data in ianuarie 2021). Scopul ei este sa asigure o rata MARE de vaccinare, pentru ca are articole care spun de exemplu: "7.3.3 take early effective measures to counter misinformation, disinformation and hesitancy regarding Covid-19 vaccines;" Limbajul este "politically corect" pentru ca se presupune ca aia care nu se vaccineaza sunt maxim 20%. Din punctul asta de vedere Romania este o tara sud americana, si asta se vede cu ochiul liber.

+3 (7 voturi)
Berceni Stefan
28.09.2021, 20:17:43

Mai mult, rezolutia respectiva nu are efect legal asupra tarilor membre, si, la fel ca tine, au fost si altii care au incercat sa o foloseasca. Uite concluzia dupa un "fact check" facut de Reuters: https://www.reuters.com/article/factcheck-coe-idUSL1N2LM1N1

+3 (3 voturi)
Kelemen Jakob
28.09.2021, 21:54:16

Scrie stim, nu stie nu stim. Deci rezolutia ajuta Romania . Nimeni nu trebuie sa fie fortat sa i se administreze un tratament medical. Aia scrie acolo. Si nu mai dezinforma.

-14 (18 voturi)
Flogea Aurelu
28.09.2021, 21:39:34

Alt atarnache care se pomeneste vorbind. Nu e "stabilit" niciunde, atarna in plasa sociala pe la suedezi. Simplu. E plin de astia prin jermanie si tarile nordice, cu sisteme darnice cu ajutoarele sociale. "Manager al unei companii specializate în implementarea sistemelor de iluminat eficient" Si eu sint manager la aprins eficient becul.

-15 (17 voturi)

Vezi toate comentariile (14)

Modifică Setările