Poliţiştii de investigaţii criminale din cadrul Poliţiei Municipiului Curtea de Argeş, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Curtea de Argeş, au reţinut, miercuri, un tânăr de 18 ani, din Bucureşti.
Din cercetări s-a stabilit că în cursul zilei de 26 februarie 2022, tânărul ar fi efectuat mai multe tranzacţii de pe un cont bancar al unui bărbat din comuna argeşeană Valea Iaşului.
Mai exact, titularul contului s-a trezit, din senin, fără aproape 1.000 de lei. Omul a avut inspiraţia să blocheze imediat cardul bancar.
"Pentru administrarea probatoriului, în dimineaţa zilei de 19 aprilie, poliţiştii argeşeni, cu sprijinul luptătorilor din cadrul Serviciului Acţiuni Speciale Bucureşti, sub coordonarea procurorului de caz, au efectuat o percheziţie la locuinţa tânărului în cauză, în urma căreia au fost descoperite şi ridicate mai multe mijloace de probă", precizază IPJ Argeş.
Tânărul a fost condus la sediul poliţiei, iar după administrarea probatoriului, a fost reţinut pentru 24 de ore, pe bază de ordonanţă, urmând ca joi să fie prezentat în faţa Parchetului de pe lângă Judecătoria Curtea de Argeş, cu propunere de luare a unei măsuri preventive.
Activităţile au beneficiat de sprijinul Direcţiei de Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române.
Referitor la activitatea în mediul on-line, precum şi la comerţul on-line, poliţiştii argeşeni trag câteva semnale de alarmă.
"Atenţionăm cetăţenii despre existenţa mai multor metode utilizate pentru sustragerea datelor personale, prin intermediul unor mesaje, fie în format electronic, prin SMS-uri sau chiar prin intermediul unor apeluri telefonice", precizează IPJ Argeş.
Scopurile urmărite pot fi:
- obţinerea datelor personale, pentru utilizarea ulterioară, situaţiile putând ajunge inclusiv până la accesarea neautorizată a conturilor şi sustragerea banilor din conturile bancare, transmiterea unor viruşi pentru controlarea de la distanţă a telefonului/calculatorului infectat ori ştergerea datelor şi distrugerea unităţilor de memorie;
- prin prezentarea ca adevărată a unor fapte nereale, obţinerea frauduloasă a unor sume de bani (din ultima categorie face parte şi metoda cunoscută sub denumirea ,,Accidentul”, dar şi altele, ce pot întruni elementele constitutive ale infracţiunii de înşelăciune, conform art. 244 din Codul Penal).
Ce ar tebui să atragă atenţia
Oamenii legii recpmandă să nu daţi curs unor ,,oferte”, care se încadrează în următoarele caracteristici:
- Sună prea bine pentru a fi adevărat (exact ca în zicala ,,Ceea ce sună prea bine ca să fie adevărat, chiar aşa şi este!”)ş
- De regulă se solicită răspunsul urgent;
- Mesajul electronic are ataşat un hyperlink (o legătură electronică către o pagină/un formular electronic) sau un document - nu deschideţi documentele ataşate;
- Acordaţi atenţie crescută când expeditorul este unul neobişnuit sau care disimulează o instituţie sau autoritate a statului.
La cumpărăturile online:
- Cumpăraţi de la comercianţii cunoscuţi sau cautaţi informaţii în legătură cu aceştia, pentru a vă asigura că au o reputaţie bună şi sunt de încredere; de asemenea, verificaţi cu atenţie site-ul înainte de a cumpăra un produs, pentru a vă asigura că site-ul, sau produsul, nu este unul fals;
- Bunurile oferite la preţuri derizorii pot avea costuri adiţionale suplimentare, pot să nu beneficieze de garanţie, pot proveni din furt sau pot să nu corespundă caracteristicilor, motiv pentru care vă sfătuim să evitaţi achiziţia în astfel de condiţii;
- Nu cumpăraţi produse oferite prin email (poştă electronică) nesolicitate;
- Cumpăraţi numai de pe site-uri care utilizează metode de plată securizate şi evitaţi tranzacţiile când sunteţi conectat la reţele wi-fi publice.
Adauga Comentariu
Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos
Varianta 1
Autentificare cu contul adevarul.ro
Varianta 2
Autentificare cu contul de Facebook
6 Comentarii
Sortare: Cronologic · Dupa popularitate
Sunt atat de multi prosti in RO... E si pacat sa nu profite escrocii... Nu inteleg de ce le-au dat telefoane inteligente, conexiune la internet, carduri ,scl la analfabatii informationali. De fapt statul spune ca este obligatia fiecarui cetatean sa evolueze....dar unii prefera sa ramana prosti !
Indiene dacă toată lumea era deșteaptă ca tine, eram departe acuma poate pe Marte!?
Domnule Joe.Sunt oameni prosti in toata lumea.Cel mai bun exemplu sunt cei care pun botul la propaganda lui Putin.Pai daca rusii si altii nu sunt in stare sa vada ce escroc e personajul asta atunci poti sa ai pretentii sa isi dea seama de escrocherii mai complicate?
Ca de obicei problema pornește de la guvernanți. Ca să bifeze în calendar o ”realizare” cu controlul banilor, au băgat livrarea salariilor și pensiilor pe card fără o prealabilă pregătire a ”beneficiarilor”, înlesnind astfel hoția.
astfel de inselaciuni sunt in prostie si in germania ,o vezi la tv cazuri multe si acolo,acum nu stiu cat e procentul acelora care sunt efectiv prinsi cum era gainarul de mai sus,trebuie sa ai cunostinte bune de informatica sa nu fi prins,probabil sunt multi si din aceasta categorie dar majoritatea lasa urme si sunt prinsi
Vezi toate comentariile (6)