Piteşti

articolul anterior articolul urmator

Unul dintre cei mai apreciaţi intelectuali români, răpus de COVID-19. A fost discipolul lui Noica

5
5 May 2021 08:15:07
Autor: Denis Grigorescu
Profesorul Radu Gabriel Pârvu a tradus opere fundamentale din Kant şi Kafka FOTO: Universitatea Constantin Brâncoveanu Piteşti
Profesorul Radu Gabriel Pârvu a tradus opere fundamentale din Kant şi Kafka FOTO: Universitatea Constantin Brâncoveanu Piteşti

Radu Gabriel Pârvu, unul dintre cei mai valoroşi erudiţi români şi discipol al lui Constantin Noica, s-a stins din viaţă luni 3 mai, după ce a fost infectat cu o formă agresivă de SARS-CoV-2.

Profesor universitar de Comunicare şi Filozofie şi fost decan al Facultăţii de Ştiinţe Juridice, Administrative şi ale Comunicării la Universitatea Constantin Brâncoveanu din Piteşti, Radu Gabriel Pârvu era internat de aproape o lună la Spitalul Valea Iaşului din Argeş.

Doctor în filosofie al Universităţii din Bucureşti, profesorul Radu Pârvu şi-a desăvârşit formarea profesională la Universitatea „Friedrich Wilhelm” din Bonn, la Universitatea „Ruhr” din Bochum, la Institutul pentru Ştiinţe ale Educaţiei de pe lângă Universitatea din Viena şi la Facultatea Tehnică „Otto von Guericke” din Magdeburg. A fost responsabil pentru ediţia ”Opere complete” ale lui Kafka la Editura Rao din Bucureşti, membru al Societăţii Germaniştilor din România, al Societăţii Internaţionale Schelling din Leonberg, laureat al Premiului national acordat de Allianz Kulturstiftung din Munchen pentru cel mai bun proiect de traducere din germană în română.

„Puţini  ştiu că Radu Gabriel Pârvu a fost cel mai de seamă germanist din istoria României şi că trăia la Piteşti. A tradus opere fundamentale din Kant, Fichte, Schelling, Hegel, Schopenhauer, Liszt, Nietzsche, Scheller, Kafka, Jung, Ruppert etc. A fost traducător, scriitor, scenarist, profesor universitar de Comunicare şi Filozofie”, spune scriitorul Jean Dumitraşcu.

Radu Gabriel Pârvu lasă eternităţii, printre altele, cărţi despre Dilthey, Noica şi Cioran şi zeci de traduceri din opere fundamentale din Kant, Fichte, Schelling, Hegel, Schopenhauer, Liszt, Nietzsche, Scheler, Kafka, Jung, Ruppert etc.

 

A lucrat şapte ani la traducerea capodoperei lui Schopenhauer

 

În 2012, după o muncă de şapte ani, Radu Gabriel Pârvu a lansat - la editura Humanitas - traducerea capodoperei lui Arthur Schopenhauer ”Lumea ca voinţă şi reprezentare” (1250 pagini), la o distanţă de aproape două sute de ani de la apariţia ei în limba germană. Scriitorul şi filosoful Horia Roman Patapievici descria evenimentul editorial ca fiind ”o enormă sărbătoare pentru cultura română, o restanţă pe care în fine o împlineşte”, în timp ce filosoful Cătălin Cioabă, redactorul lucrării, remarca faptul că ”nu noi am aşteptat peste 200 de ani de această traducere, ci ea şi-a aşteptat acest traducător”.

În întreaga activitate scriitoricească, dar şi dincolo de ea, profesorul Radu Gabriel Pârvu s-a raportat cu nemărginită preţuire la cel care i-a fost maestru formator: filosoful Constantin Noica, ”părintele” Şcolii filosofice de la Păltiniş. Relaţia maestru-discipol este descrisă magistral în documentarul artistic: ”Noica: ce ştie? ce vrea? ce-i trebuie?” (2011), al cărui scenariu este semnat de Radu Gabriel Pârvu, în regia lui Şerban Marinescu. În acelaşi spirit al libertăţii de expresie şi de gândire, profesorul Radu Gabriel Pârvu a format zeci de generaţii de studenţi ai Universităţii Constantin Brâncoveanu, deschizându-le calea spre cunoaşterea şi înţelegerea profundă a lumii.

„Anul 2020 a fost pentru profesorul Radu Gabriel Pârvu anul debutului în proză. ”De ce urma să coboare din trăsură Frosica?” este o interogaţie ludică şi o reală aventură intelectuală, în care, după cum autorul însuşi mărturiseşte, ”stau de-a valma bunii şi răii, viii şi morţii”, iar ”istoria se învârteşte în loc şi generaţiile o iau la vale”. Premonitoriu, autorul declară că ”îl aşteaptă pe (vizitiul) Caron să-şi astâmpere foamea”. Din nefericire pentru noi toţi, Caron a venit mult prea devreme...”, spun reprezentanţii Universităţii Constantin Brâncoveanu din Piteşti.

Vă mai recomandăm şi:

110 ani de la naşterea lui Constantin Noica. Ce spunea filosoful despre foloasele vacanţei

 

Constantin Noica, filosoful care a visat la îmblânzirea comuniştilor: „Nu mă jenez să am legături cu Securitatea, pentru că ştiu că sunt cu inima curată“


 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Torquemada
5.05.2021, 09:11:49

Fie-i tarana usoara.Articolul ni-l prezinta ca om de cultura,dar,in afara de amanuntul din titlu,cum ca ar fi murit din cauza infectarii cu Covid 19,nu ni se da niciun amanunt despre el,ca pesrsoana infectata cu respectivul virus.Nimic despre perioada trecuta de la infectare,daca a fost vaccinat cu vreo doza,nimic.

-11 (15 voturi)
Adrian Panaitescu
5.05.2021, 09:45:42

De ce ne-ar interesa "daca a fost vaccinat cu vreo doza". Ne interesa daca a murit de covid in conditiile in care a fost vaccinat complet si infectia cu covid s-a produs dupa trecerea celor 2 saptamani necesare castigarii imunitatii. Ceea ce cauti tu acum are o nota de gadism (de la gadea), de senzationalism, de dezinformare.

-9 (15 voturi)
Torquemada
5.05.2021, 10:01:11

Baiete,conteaza foarte mult.Ni se spune ca a murit din cauza virusului,pai hai sa dam si noi niste detalii,altfel apar speculatii,indoieli,etc.Nu cred ca doar pe mine ma intereseaza.Tu esti adeptul vorbei "crede si nu cerceta"?Esti oaie?Eu,nu.

-13 (15 voturi)
Cladoveanu Ciprian
5.05.2021, 11:30:33

Ce voiai bre, sa ti dea desfasuratorul de la spital? E un necrolog, nu raportul autopsiei! Sau inauntru tau e o parte care vrea sa creada ca ....covid e o simpla raceala si ca totul e un scenariu si ca te obliga astia sa te vaccinezi? Nu e, moare multa lume care ar mai fi avut zile!

+1 (5 voturi)
Torquemada
5.05.2021, 12:38:26

Bre Sadoneanule,articolul e incomplet.Nu citesc pentru prima oara un necrolog in Adevarul.Se dadeau date despre raposat,a fost sau nu spitalizat,a refuzat spitalizarea,etc. Nu mai conteaza omul e mort,dar poate sunt unii oameni care vor sa stie ceva detalii.Bre.

-12 (14 voturi)
Modifică Setările