Ursul „tomberonez” i-a purtat noroc româncei premiate la cel mai mare concurs de torturi din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tortul reprezentând un urs care caută hrană într-un tomberon i-a impresionat pe juraţi FOTO: Arhiva personală Raluca Ţîrcomnicu
Tortul reprezentând un urs care caută hrană într-un tomberon i-a impresionat pe juraţi FOTO: Arhiva personală Raluca Ţîrcomnicu

Raluca Ţîrcomnicu şi-a transformat pasiunea într-o afacere şi a devenit maestră în realizarea torturilor sculptate. Tânăra din Piteşti a fost premiată, anul acesta, la Cake International, o competiţie din Marea Britanie, cu sute de concurenţi din toată lumea.

Anul acesta, Cake International, o competiţie culinară mondială, care a ajuns la cea de-a 28-a ediţie, a avut o sesiune virtuală, care a avut loc în martie şi la care au participat 500 de concurenţi, din 51 de ţări, înscrişi în 20 de categorii. Românca Raluca  Ţîrcomnicu a fost premiată cu două menţiuni la concursul organizat de britanici: pentru un tort ce prezintă un urs care caută mâncare într-un tomberon şi pentru cupcakes cu o tematică veselă.

Pasiunea Ralucăi pentru cake design a început în 2013. Locuia în Londra şi a avut şansa să participe la nişte
concursuri de creaţii dulci deosebite. Prin 2014-2015, Raluca şi-a dorit să participe şi ea la un astfel de concurs: „Plătisem şi taxa de înscriere, însă când a trebuit să mă apuc de treabă, n-am putut face nimic. Emoţia participării printre acele nume mari şi la acel nivel m-a intimidat. De atunci, am privit acest concurs ca pe Nemesisul meu“.

Un tort cât un semnal de alarmă

În acest an, însă, Raluca a primit mai multe încurajări din partea unor profesioniste în domeniu şi s-a hotărât să-şi încerce priceperea în bucătărie. „Am prins curaj şi datorită faptului că, din cauza pandemiei, competiţia a fost virtuală, ceea ce a luat un pic din emoţiile unei participări reale şi mi-a dat posibilitatea să depăşesc acest obstacol psihologic“, spune românca.

S-a înscris la două categorii: Cupcakes şi Small Decorative Exhibit. „Am creat nişte cupcakes unite de tematică veselă. Cum eram în preajma Mărţişorului, mi-am ales ca vedetă albinuţa, din logo-ul firmei mele, şi am încercat să redau şase simboluri ale sărbătorii primăverii: coşarul, fluturele, potcoava, ghiocelul, trifoiul şi gărgăriţa“, povesteşte Raluca.

Pentru realizarea cupcake-urilor, Raluca a trebuit să respecte mai multe reguli tehnice, una dintre ele fiind faptul că nu a fost permisă folosirea unui suport intern. La categoria Small Decorative Exhibit, românca a ales să facă o lucrare-manifest, cu un subiect important pentru ea: a realizat un tort ce reprezintă un urs care caută hrană într-un tomberon.

Raluca este foarte preocupată de animale şi consideră că omul deja a făcut prea mult rău naturii: „Doar iarna aceasta am vazut la ştiri cel puţin trei urşi care au coborât din munte în căutarea hranei. Le invadăm teritoriul, le tulburăm hibernarea, iar ei caută în tomberoanele noastre. Sunt tranchilizaţi, uneori chiar împuşcaţi. Am dorit să trag un mic semnal de alarmă prin care să conştientizăm că animalele sălbatice sunt poate într-un pericol mai mare decât oricând şi stă în puterea noastră să echilibrăm ecosistemele“. Raluca a realizat ambele lucrări, în două zile, în pastă de zahăr.

A lucrat la Paris şi Londra

Absolventă, în 2005, a Facultăţii de Limbi Străine de la Universitatea din Piteşti, specializarea Franceză-Engleză, Raluca Ţîrcomnicu are 37 de ani şi mai mulţi ani a lucrat pentru hoteluri de top din Paris (între 2007 şi 2012) şi din Londra (între 2012 şi 2016), ajungând până la funcţia de revenue manager. La Paris şi-a descoperit pasiunea de a face torturi şi brioşe. La Londra, a început să se perfecţioneze şi să studieze tot mai mult realizarea brioşelor. Un curs de decorat cupcakes s-a transformat într-o pasiune, un alt curs de decorat torturi i-a îmbunătăţit abilităţile. Au urmat tabere de torturi, competiţii şi multe încercări de a se perfecţiona. Uşor, uşor, s-a instalat ideea de a avea propriul laborator de torturi la comandă.

Raluca Ţîrcomnicu face torturi sculptate de cinci ani FOTO: arhiva personală

raluca tircomnicu torturi

„Am început să fac din nou brioşe, să le decorez şi să le dăruiesc colegilor de birou. Mi-a plăcut mult, era o muncă frumoasă: efectiv te jucai cu pasta de zahăr şi cu decoruri. Drept urmare, am început să investesc, mai întâi de dragul decorului, iar în final am absolvit un curs de decorat brioşe.“ Pas cu pas, Raluca a început să dea tot mai mulţi bani pe cursuri şi să investească în materiale şi în ustensile. În tot acest timp, avea şi slujba corporatistă şi a început să-şi dea seama că pasiunea pentru torturi şi brioşe îi ocupa din ce în ce mai mult timp: „Mă gândeam de dimineaţa până seara numai la torturi. Am început să particip la cursuri ce ţineau şi trei zile şi am fost într-o tabără de torturi“.

Raluca s-a hotărât să revină în ţară la sfârşitul lui 2016 şi, cu o parte din banii strânşi, şi-a deschis afacerea mult-visată. Firmei nou-înfiinţate i-a dat un nume sugestiv: Busy Bee Party Cakes. Investiţia iniţială în afacerea de care este atât de ataşată a fost de 10.000 de euro.

Un tort Range Rover de 60 de kilograme

Raluca deţine o diplomă de Master Cake Designer, obţinută în Anglia, şi are la activ numeroase cursuri, tabere şi concursuri cu cei mai mari decoratori în domeniu. În 2017, a mers în Statele Unite
ale Americii pentru a o întâlni pe Karen Portaleo, idolul său în materie de torturi sculptate, faimoasă pentru torturile speciale pe care le realizează şi care sunt adevărate opere de artă.

În 2017, Raluca Ţîrcomnicu a avut o comandă ieşită din tipare: un tort în forma unei maşini Range Rover. A lucrat o săptămână pentru a finaliza tortul cu o lungime de 80 de centimetri şi o greutate de 60 de kilograme. Tortul a costat 3.500 de lei. Tânăra a realizat inclusiv un tort în forma vasului Titanic, un altul în forma barajului Vidraru şi chiar un tort în formă de hârtie igienică.

Cruella De Vil, un căluşar şi Mărgelatu

Raluca a obţinut mai multe premii importante pentru torturile ei sculptate. La Londra, a primit premiul doi la concursul internaţional The Cake&Bake Show, relizând un tort în forma Cruellei de Vil, personajul din „101 dalmaţieni“. În 2017 şi 2018, a fost recompensată cu Premiul de Excelenţă la Expoziţia Internaţională GastroPan, la Sibiu, respectiv, Târgu Mureş.

În 2017, a fost premiată pentru că a realizat un tort în forma îndrăgitului personaj Mărgelatu. Iar în 2018 a creat un tort în formă de căluşar, o lucrare extrem de dificilă pe care a transportat-o cu maşina sute de kilometri, de la Piteşti la Târgu Mureş. Pentru tortul-căluşar, Raluca a luat şi Premiul Publicului.

Crearea unui tort îi ia Ralucăi cel puţin două zile. „Fizic, nu am cum altfel, pentru că nu se aşază blatul mai repede. În funcţie de complexitate şi de volumul de lucru, le recomand clienţilor să dea comanda cu cel puţin două săptămâni înainte. Am şi comenzi date cu două-trei luni înainte.“ Pentru torturile sale sculptate, Raluca nu percepe un tarif la kilogram, aşa cum se practică la noi, ci per lucrare, ca în Marea Britanie. „În România, un tort personalizat se vinde la kilogram. Din punctul meu de vedere, este o muncă artistică. Iar eu consider că munca artistică nu trebuie cântărită.“

În general, preţul unui tort pentru o zi de naştere se situează între 400 şi 800 de lei. Însă cu cât este mai complicat designul tortului, cu atât creşte şi preţul. De asemenea, trebuie spus că torturile realizate de Raluca nu se ţin la frigider, pentru că reţetele sunt pe bază de zahăr şi unt de 82%, ce acţionează ca un conservant.
 

Vă recomandăm să mai citiţi:

FOTO Torturi cu poveşti, sculptate de o absolventă de Litere

Tortul impresionant, inspirat din Game of Thrones, creat de o româncă. Detaliile operei de artă culinară „clădite“ în 17 ore

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite