VIDEO Elena Arnăuţoiu a ieşit în public la 99 de ani. Amintirile cutremurătoare ale eroinei de la Nucşoara: „N-am ştiut că n-am voie să sărut mâna mamei în celulă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elena Arnăuţoiu (foto, în scaun cu rotile), a venit la Nucşoara la inaugurarea unui monument ridicat în memoria familiei sale FOTO: Cătălin Nedelcu
Elena Arnăuţoiu (foto, în scaun cu rotile), a venit la Nucşoara la inaugurarea unui monument ridicat în memoria familiei sale FOTO: Cătălin Nedelcu

Memorialul Închisoarea Piteşti, Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România şi Primăria Nucşoara au inaugurat sâmbătă, 22 decembrie, monumentul "Haiducii Muscelului", realizat în memoria familiei Arnăuţoiu, din satul Nucşoara. La eveniment au participat printre alţii Elena Ion Arnăuţoiu, sora fraţilor Arnăuţoiu şi Sergiu Rizescu (fost deţinut politic, vicepreşedinte AFDPR).

Evenimentul a început cu o slujbă de pomenire a celor care au făcut parte din grupul de rezistenţă Haiducii Muscelului şi a continuat cu intervenţiile invitaţilor.

După cum a spus fostul deţinut politic Sergiu Rizescu, „Rezistenţa anticomunistă de la Nucşoara se predă la universităţi din străinătate şi inclusiv la universităţi din Statele Unite. Aici, peste munţi, în zona Nucşoara, a fost cea mai lungă rezistenţă anticomunistă din România şi Europa. Un popor care nu are credinţă şi nu îşi cunoaşte istoria este sortit pieirii. Noi avem nevoie de oameni politici care să se sacrifice pentru ţară, nu de politicieni care sacrifică ţara pentru ei”.

Monumentul de la Nucşoara este o cruce brâncovenească din piatră de calcar amplasată pe fostul teren al familiei Arnăuţoiu din satul Nucşoara (azi lângă Căminul Cultural) şi este ridicat în memoria familiei Arnăuţoiu, crunt lovită de represiunea comunistă în anii '50.

Ideea ridicării monumentului a pornit de la Elena Ion Arnăuţoiu, sora liderilor grupului Haiducii Muscelului, ca un gest de comemorare a celor dragi, dar şi pentru ca uitarea să nu se aştearnă peste o famile sacrificată pe altarul totalitarismului.

Localnicii din Nucşoara au afişat un banner în memoria partizanilor din familia Arnăuţoiu

monument nucsoara

Elena Ion Arnăuţoiu (99 de ani), sora partizanilor Toma şi Petre Arnăuţoiu, a vorbit despre întâlnirea cu mama sa Laurenţia, în penitenciarul Jilava, în timpul detenţiei: „La închisoare, mama a cerut să fie în aceeaşi celulă cu mine. Când ne-am revăzut, mama m-a îmbrăţişat şi nu îmi mai dădea drumul din braţe... I-am sărutat mâna mamei, iar gardienii m-au întrebat de ce am făcut asta şi mi-au spus că mă bagă la carceră. Nu am ştiut că nu e voie să sărut mâna mamei mele, cea căreia îi datorez toată viaţa mea”.  Elena Arnăuţoiu a petrecut în total şapte ani în închisorile comuniste.

Toma şi Petre Arnăuţoiu au fost capturaţi în noaptea de 19 spre 20 mai 1958 de Securitate, după 9 ani de căutări, după ce au fost trădaţi de către Grigore Poinăreanu, fost coleg de şcoală şi bun prieten cu Toma Arnăuţoiu.

Toma Arnăuţoiu, Petre Arnăuţoiu şi alţi 14 oameni care i-au ajutat în timpul anilor de prigoană au fost condamnaţi la moarte de către Tribunalul Militar al Regiunii a II-a şi executaţi în noaptea de 18 iulie 1959, la Penitenciarul Jilava.

Mama lor, Laurenţia, a fost arestată de mai multe ori pentru că „a uneltit contra ordinii sociale”. În 1949 a fost condamnată la 6 ani de închisoare. La întoarcerea în casa pe care o împărţea cu Ion Arnăuţoiu, a găsit microfoane montate de Securitate. După capturarea celor doi fii, Toma şi Petre, la 20 mai 1958, a fost din nou arestată şi condamnată la 10 ani pentru că nu a denunţat fugarii. S-a stins din viaţă în 1962 într-o închisoare din Miercurea Ciuc.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite