VIDEO Izolaţi la domiciliu cu un copil şi ignoraţi de autorităţi, deşi au anunţat că nu mai au mâncare. Ce le-a spus statul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Piteşti e total nepregătită pentru cazurile sociale din rândul izolaţilor la domiciliu. Oamenii rămaşi fără mâncare sunt trimişi la Direcţia de Sănătate Publică, de unde sunt redirecţionaţi la aceeaşi instituţie, care-i retrimite la DSP, într-un cerc vicios în care astfel de persoane sunt de-a dreptul ignorate.

Trei persoane (doi bărbaţi, veri primari, şi un copil) întoarse duminică din Anglia, s-au autoizolat la domiciliu, în Piteşti, după ce au anunţat Direcţia de Sănătate Publică Argeş, care i-a şi luat în evidenţă.

Timp de trei zile au avut la dispoziţie o jumătate de calup de salam, mâncarea rămasă de pe drum, care s-a epuizat din prima seară. O rudă le-a lăsat la uşă o porţie de pilaf, însă, de teama coronavirusului, nimeni nu s-a mai apropiat apoi de apartamentul pe care n-au voie să-l părăsească.

Oamenii spun că şi-ar fi comandat mâncare, dar nu prea au cu ce, pentru că au plecat precipitat din Anglia şi au rămas fără bani. Au sunat la Primăria Piteşti, instituţia care are obligaţia să rezolve astfel de situaţii, si au semnalat că nu mai au hrană şi că sunt îngrijoraţi mai ales pentru copil (fiul unuia dintre ei).

Izolaţi la domiciliu, rămaşi fără mâncare

Pe parcursul a zece apeluri telefonice, pe care oamenii le-au şi înregistrat, miercuri au fost plimbaţi de la Ana, la Caiafa.

    

"Noi nu ne ocupăm cu aşa ceva, DSP-ul! Sunaţi la ei, ei se ocupă de tot!", le-a spus operatorul Primăriei Piteşti într-o discuţie pe care oamenii au şi înregistrat-o.

Peste 10 apeluri telefonice făcute degeaba

Cum de la Primăria Piteşti li s-a comunicat că nu e de competenţa instituţiei să le asigure hrană, oamenii au făcut ce au fost sfătuiţi: au apelat la Direcţia de Sănătate Publică Argeş.

DSP i-a trimis însă înapoi la Primărie. Oamenii au sunat inclusiv la numărul TelVerde, de unde un operator a lămurit doar teoretic situaţia.

"Trebuie să sunaţi la Primăria Piteşti să le explicaţi că această situaţie intră în atribuţia autorităţilor locale să managerieze această situaţie. Legea spune că este treaba Primăriei. La DSP sunaţi doar dacă la dumneavoastră apare un simptom. DSP-ul nu are nicio treabă cu alimentele dumneavoastră. Primăria trebuie să vă asigure, în cazul în care nu dispuneţi, ajutor", se aude, în înregistrare, dispecerul Tel Verde.

"Eu, ca Primărie, nu am de unde să ştiu că dumneavoastră sunteţi în izolare"

Au revenit aşadar cu telefon la Primăria Piteşti.
 

"Deci, nu se ocupă Primăria, se ocupă DSP-ul. Eu, ca Primărie, nu am de unde să ştiu că dumneavoastră sunteţi în izolare sau în carantină", le comunică, din nou, operatorul Primăriei Piteşti, într-o discuţie înregistrată.

După alte câteva apeluri, au fost direcţionaţi iar către DSP, care le-a comunicat: "Alimente, nu! Noi vă monitorizăm doar starea de sănătate. Pentru alimente sau alte necesităţi, sunaţi dumneavoastră la autoritatea publică, la Primărie".

Au sunat iar la Primărie, unde li s-a făcut legătura la Serviciul Asistenţă Socială, de unde li s-a comunicat că nu se încadrează în aria de competenţă.

La întrebarea oamenilor, "De noi cine se ocupă? Ce facem, stăm 14 zile să murim de foame?", operatorul Serviciului Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Piteşti a explicat: "Poate Primăria, prin alte servicii. Noi, la asistenţă socială, ne ocupăm doar de persoanele care au peste 65 de ani. Oricum, se cumpără contra cost. Suntem la faza de a centraliza datele".

Au urmat alte câteva telefoane. Miercuri seara, după mediatizarea cazului în mediul online, mai mulţi voluntari s-au  mobilizat şi le-au dus alimente. 

Instituţia Prefectului Argeş spune că Primăria are obligaţia să se ocupe de astfel de cazuri. 

"Conform ordonanţelor, cazurile sociale trebuie să fie sprijinite de către primării. În acest sens, există rectificări de buget şi bugete de rezervă care pot fi folosite în situaţii de urgenţă. (...) Primăriile au fost informate, li s-a cerut din partea Prefecturii o listă cu persoanele cu vârsta peste 65 de ani şi cu probleme sociale grave sau aflate în izolare, cu vârsta sub 65 de ani, cazuri sociale speciale, în ordinea gravităţii cazurilor. Cumva, încercăm să completăm eforturile pe care aceştia le fac nu să le rezolvăm toate problemele", spun oficialii Instituţiei Prefectului.

Am încercat joi să aflăm de la Serviciul de Asisenţă Socială din cadrul primăriei Piteşti cum a fost înţeleasă această obigaţie:

"Dacă găsim donatori, le trimitem alimente, între timp, pot suna la Instituţia Prefectului", ne-a explicat operatorul. 

De precizat că nici până în această dimineaţă Primăria Piteşti nu luase în evidenţă acest caz social.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite