Piteşti

articolul anterior articolul urmator

Virusul pestei porcine africane a fost confirmat şi în comuna argeşeană Bascov

0
12 Jun 2019 15:18:10
Autor: Cristina Stancu
Foto arhivă Adevărul
Foto arhivă Adevărul

Porcul mort săptămâna trecută la Bascov, în judeţul Argeş, avea pestă porcină africană.  Au confirmat-o analizerle de laborator efectuate de Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti, sosite la patru zile distanţă. Miercuri a fost convocată o şedinţă a Centrului Local de Combaterea a Bolilor la Animale.


Este vorba de un animal dintr-o goposdărie din satul Mica. Probele au fost recoltate în urma unei acţiuni comune a Inspectoratului de Poliţie Judeţean Argeş şi a Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Argeş.

Subprefectul Adrian Dumitru Bughiu a convocat miercuri (12 iunie) o şedinţă a Centrului Local de Combaterea a Bolilor la Animale (CLCB) pentru a adopta planul de măsuri, potrivit legii.

A fost delimitată zona de protecţie pe o rază de 3 kilometri (Mica, Valea Ursului, Glîmbocu, Brăileni şi Prislopu Mic –  comunele Bascov, Băbana şi Drăganu) şi o zonă de supraveghere de 10 kilometri (Ciocănăi, Dealul Viilor, Moşoaia, Smeura, Hinţeşti, Poiana Lacului, Metofu, Groşi, Băbana, Cotmeniţa, Bascov, Schiau, Uiasca, Budeasa, Budeasa Mică, Gălăşeşti, Merişani, Borleşti, Vărzaru, Dobrogostea, Mărăcineni, Piteşti, Răchiţele de Sus, Răchiţele de Jos, Bărbăteşti, Cocu şi Crucişoara – comunele Bascov, Băbana, Budeasa, Mărăcineni, Merişani, Cocu, Poiana Lacului, Moşoaia şi municipiul Piteşti).

"Au fost luate toate măsurile specifice în gospodăria afectată şi în localităţile aflate în zonele de protecţie şi de supraveghere. Transportul şi comerţul în zone neautorizate cu porci vii, carne sau produse din carne sau care provin din zonele de protecţie şi supraveghere  sunt interzise în această perioadă. Nu se vor organiza târguri şi expoziţii de păsări şi animale pe teritoriul localităţii Bascov.
Pentru prevenirea răspândirii bolii, se vor efectua verificări de poliţişti, efective de jandarmi şi angajaţi ai DSVSA Argeş. Până în acest moment, nu au mai fost raportate alte cazuri de îmbolnăvire sau mortalitate în gospodării sau în exploataţii de tip comercial din judeţul Argeş", transmite Instituţia Prefectului Argeş.

Orice suspiciune de boală trebuie comunicată de urgenţă medicului veterinar sau autorităţilor publice locale.

Instituţia Prefectului –Judeţul Argeş face un apel către argeşeni să trateze cu responsabilitate acţiunile care ţin de prevenirea răspândirii virsului PPA şi recomandă să respecte cu stricteţe toate măsurile impuse de autorităţile competente. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii