Zece beneficii ale murelor proaspete: de la îmbunătăţirea tranzitului intestinal la ameliorarea simptomelor osteoporozei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Savuroasele fructe dulci-acrişoare ale murului sunt considerate valoroase pentru alimentaţie, îndeosebi datorită conţinutului de acid ascorbic, acizi fenolici şi substanţe minerale. Fitoterapuţii le recomandă pentru tratarea mai multor afecţiuni. În plus, au o valoare energetică scăzută (203 – 226 kJ/ 100 g fruct).

Fructele, polidrupe, bine dezvoltate, negre-brumate la maturitate, conţin acizi organici, pectine, grăsimi, pentozane, antociani precum crizantemina, acid folic, vitamina C, magneziu, ceea ce conferă o serie de beneficii.

„Sunt depurative, racoritoare, usor astringente, laxative (în stare proaspătă) si antidiareice (în stare uscată). Pe vremuri, fructele erau frecvent folosite pentru a trata  bolile de gât, iar în zilele noastre numărul beneficiilor descoperite este şi mai mare”, explică specialistul în fitoterapie Elena Badea, care enumeră principalelele indicaţii terapeutice ale murelor consumate ca atare, în stare proaspătă.

În primiul rând sunt utile în caz de constipaţie. Specialistul recomandă consumul, cu 15 minute înainte de fiecare masă, a trei patru pumni de mure proaspete, după care se administrează una-două linguriţe de miere.

Prin conţinutul de pectină şi de alte fibre, murele au rol protector asupra sistemului digestiv, chiar dacâ vitamina C ar putea duce la creşterea apetitului.. Partea bună este că sunt hipocalorice.

Durerile de gât, răguşeala şi amigdalita pot fi şi ele depăşite mai uşor cu mure. „În acest caz, se face un preparat din jumătate de pahar de mure proaspete cu un pahar şi jumătate de miere lichidă, care se lasă la macerat timp de 40 de zile. Se consumă patru-şase linguriţe pe zi, ca atare sau filtrate”, spune Elena Badea.

Potrivit specialistului, bolile de inimă pot fi ameliorate iar procesul de îmbătrânirem vizibil încetinit prin consumul de mure: „Beneficiile se datorează faptului că au foarte multe antocianice (care le dau coloritul lor specific şi care sunt nişte antioxidanţi grozavi) vitaminele E şi C şi de acidul elagic”.

Specialistul  recomandă consumul de mure şi în timpul menstruaţiilor prelungite, dar şi pentru  ameliorarea infecţiilor urinare.

Murele pot ameliora, de asemenea, simptomele osteoporozei sau emfizemului pulmonar, ale arteriosclerozei, candidozei bucale sau fibromului uterin, datorită proprietăţilor remineralizante şi astringenţe, antireumatice şi hipotensive ale acestor fructe. 

Şi nu în ultimul rând, datorită acidului clorogenic, responsabil de prevenirea formării substanţelor cancerigene în organism, aceste fructe fructe pot să prevină anumite forme de cancer, cum ar fi cel de sân, stomac sau colon. Ultimele cercetari în domeniu arată că aceste fructe au efecte benefice asupra organismului în cazul persoanelor diagnosticate cu  neoplasmele orale şi alte tumori maligne orale. 

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite