Ziduri banale transformate în opere de artă prin Street Art, la Mioveni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
”Street Art” la Mioveni. Foto: Primăria Mioveni
”Street Art” la Mioveni. Foto: Primăria Mioveni

Street Art, un proiect cofinanţat de Uniunea Europeană şi dedicat susţinerii şi valorificării artei urbane prin realizarea de proiecte şi activităţi legate de manifestarea artistică în spaţiul public se materializează în Mioveni prin transformarea unor ziduri anoste în opere de artă.

O parte a zidul exterior al parcării supraetajate de la Piaţa Dacia din Mioveni capătă culoare, prin artă stradală, ca parte a proiectului european Street Art, aflat în derulare.  
 

Parteneriat extins 

Proiectul, implementat în cadrul programului ”Europa pentru Cetăţeni”, componenta ”Angajament Democratic şi Participare Civică”, măsura ”Reţele de oraşe”, presupune regenerarea unei zone urbane printr-o formă modernă de exprimare artistică, ce permite dezvoltarea sentimentului de identitate, solidaritate şi înţelegere reciprocă. 

"Proiectul este realizat de Ştefan Alexandru Cristian, un tânăr artist din oraşul nostru şi se implementează în cadrul unui parteneriat extins cu oraşe şi organizaţii din alte 12 ţări europene: Italia, Franţa, Bosnia şi Herţegovina, Portugalia, Kosovo, Olanda, Slovenia, Serbia, Polonia, Spania, Albania şi Letonia", explică primarul oraşului Mioveni, Ion Georgescu.

Proiectul a ajuns la Mioveni la finele anului 2019. Primăria oraşului Mioveni a aplicat şi a reuşit atunci să câştige proiectul ”Street Art” în cadrul programului ”Europa pentru cetăţeni”, proiect iniţiat şi implementat în cadrul unui parteneriat extins cu oraşe şi organizaţii din ţările amintite.
    

În martie 2020, în cadrul proiectului "Street Art", Primăria oraşului Mioveni a lansat marea provocare artistică tinerilor din oraş. Primul pas al acestui proiect, cofinanţat de Uniunea Europeană şi dedicat susţinerii şi valorificării artei urbane prin realizarea de proiecte şi activităţi strict legate de manifestarea artistică în spaţiul public a fost identificarea zonelor ţintă, a obiectivelor al căror aspect va fi efectiv îmbunătăţit prin aplicarea artei stradale - graffiti. 

Pentru aceasta tinerii din Mioveni au fost îndemnaţi să voteze propunerile avansate în proiect: pentru alegerea suportului pe care să fie realizate lucrările (Parcare Supraterană Piaţa “Dacia” din Mioveni;

zidul de sprijin din spatele Sălii Sporturilor Mioveni; Centrala Termică CT6A, Mioveni; Centrala termică CT4A; Podeţul Pleaşa din cartierul Colibaşi). Votul a fost exprimat online sau pe formularul găsit de cei interesaţi la registratura Primăriei Mioveni.

Câştigător a fost, desigur, obiectivul cu cel mai mare procentaj, iar imaginea de executat a fost  selectată tot printr-o competiţie, căci proiectul a fost gândit şi cu scopul încurajării participării civice şi democratice a cetăţenilor la astfel de iniţiative, dar şi prin promovarea oportunităţilor pentru voluntariat şi implicarea socială şi interculturală.

Proiectul este cofinanţat de Uniunea Europeană şi dedicat susţinerii şi valorificării artei urbane prin realizarea de activităţi strict legate de manifestarea artistică în spaţiul public.

Un alt proiect a înfrumuseţat, în 2018, platforma Dacia din Mioveni

Street Art nu a reprezentat însă prima iniţiativă oficială de transformare a unor ziduri reci din Mioveni în opere de artă. 

În noiembrie 2018, pe platforma industrială a Uzinei Dacia din Mioveni a fost inaugurată o pictură murală, opera a cinci tineri artişti români

Spectacol de compoziţie şi culoare la Uzina Dacia. Ce au făcut dintr-un banal perete cinci studenţi şi masteranzi la Universitatea Naţională de Arte
Spectacol de compoziţie şi culoare la Uzina Dacia. Ce au făcut dintr-un banal perete cinci studenţi şi masteranzi la Universitatea Naţională de Arte

Pictură murală, la Uzina Dacia de la Mioveni 

Lucrarea de artă contemporană a fost parte a campaniei „Uzina inspiră pasiune” şi a reprezentat un omagiu adus unora dintre semnatarii de renume mondial ai Colecţiei de Artă Contemporană Renault.

Cinci tineri artişti români - Ionuţ Ştefan Anghel (23 de ani), Iulia Pănoiu (21), Alexandru Daniel Florea (23), Mara Gudină (23) şi Rusu Ovidiu George (20), studenţi şi masteranzi la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti, dar şi bursieri ai Fundaţiei Principesa Margareta a României, au acceptat provocarea Groupe Renault România, aceea de a da frâu liber imaginaţiei, creativităţii şi expresiei cromatice, iar timp de o săptămână s-au mutat la Mioveni şi au recreat un perete al unei clădiri de birouri situate pe platforma industrială Dacia, lângă departamentul Montaj al Uzinei Vehicule, aflată într-o zonă cu trafic intens, astfel încât să poată fi văzută de cât mai mulţi angajaţi.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Un ales local din Corbeni spune că a fost bătut când a acuzat Primăria că a dat 40 de mii de lei pe un festival. „De ce erai beat mangă?“ VIDEO

   

Spectacol de compoziţie şi culoare la Uzina Dacia. Ce au făcut dintr-un banal perete cinci studenţi şi masteranzi la Universitatea Naţională de Arte

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite